ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γίνεται δίαιτα χωρίς σαλάτες; 7 εναλλακτικές της ειδικού για να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Unsplash

Οι σαλάτες μπορούν να γίνουν εξαιρετική επιλογή, όταν έχεις τον χρόνο να τις φτιάξεις ή αν είσαι συνηθισμένη στο να τις τρως. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είτε βαριούνται να μπουν στη διαδικασία, είτε δεν τις συμπάθησαν ποτέ για τους δικούς τους λόγους.

Αντί λοιπόν να πιέσεις τον εαυτό σου να τρώει περισσότερες σαλάτες, ενώ δεν τις πολυσυμπαθείς, υπάρχει τρόπος να φας την ίδια ποσότητα λαχανικών μέσα από το κυρίως γεύμα σου. Έτσι δεν μπαίνεις στη διαδικασία να φτιάξεις άλλο ένα πιάτο, αλλά δεν στερείς και τις τόσο απαραίτητες φυτικές ίνες από τον οργανισμό σου.

Η διατροφολόγος μας, Δέσποινα Παπαδοπούλου, έρχεται να σου λύσει τα χέρια και να σου δώσει μερικές έξυπνες προτάσεις, είτε σε κυρίως γεύμα είτε σε σνακ, μέσα στις οποίες μπορείς να «χωρέσεις» διάφορα λαχανικά.

Οι εναλλακτικές της διατροφολόγου στις σαλάτες

Αν λοιπόν θες να αποφύγεις τις σαλάτες (ή δεν έχεις τον χρόνο), βάλε τα λαχανικά αυτά σε ένα πράσινο και γεμάτο ενέργεια smoothie, στο τοστ ή την αραβική πίτα που τρως για πρωινό ή σνακ αλλά και στην ομελέτα, που μπορείς να φας όλες τις ώρες. Αν πάμε σε κλασικά κυρίως γεύματα, τα μακαρόνια και το ριζότο αποτελούν εξαιρετική βάση για λαχανικά. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτική πίτσα επιλέγοντας τα λαχανικά που σου αρέσουν περισσότερα ή να συνοδεύσεις το καλαμάκι κοτόπουλο, με πίτα ολικής και ψητά λαχανικά στον φούρνο.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις την καλή συνήθεια της σαλάτας και να την εντάξεις σιγά σιγά στη διατροφή σου, προσαρμόζοντας τις συνταγές στις δικές σου ανάγκες. Πολλές φορές, κουβαλάμε παιδικά κατάλοιπα με λαχανικά και τροφές που μάς ανάγκαζαν να φάμε αλλά ως ενήλικες αναθεωρούμε γιατί ανακαλύπτουμε ότι τελικά μάς αρέσουν. Ή μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τις δικές μας συνταγές και να κάνουμε ένα πιο νόστιμο μπριάμ, μπάμιες ή την παραδοσιακή σαλάτα με παντζάρια. Μπορεί να εκπλαγείς από τον ίδιο σου τον εαυτό.