ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί βλέπω τον πρώην μου στον ύπνο μου;

Pexels

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η ώρα του ύπνου θα ήταν μια στιγμή γαλήνης και χαλάρωσης. Αλλά στην πραγματική ζωή, τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά. Ακόμα κι αν είσαι από τα άτομα που έχουν τον ύπνο «στο τσεπάκι» τους, τα όνειρα ανοίγουν την πόρτα σε έναν άλλο κόσμο. Αυτόν που βρίσκεται στο κεφάλι σου. Ενίοτε, μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας με ψυχρό τρόπο (συνειδητά όνειρα). Ωστόσο, τα όνειρα μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε πηγή άγχους. Ιδιαίτερα αν ο πρώην σου, συνεχίζει να εμφανίζεται στον ύπνο σου.

Γιατί βλέπω τον πρώην μου στον ύπνο μου; 

Γιατί βλέπω τον πρώην μου στον ύπνο μου; Pexels

Είτε η σχέση τελείωσε φιλικά, είτε παλεύεις να ξεπεράσεις τον χωρισμό, είτε έχεις προχωρήσει, ο πρώην σου ξαναγύρισε. Τουλάχιστον στον ύπνο σου. Τι σημαίνει λοιπόν για την πραγματική σου ζωή αυτή η εισβολή; Παραδόξως, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι υπάρχουν άλυτα ζητήματα ή/και ότι θέλεις να τα ξαναβρείτε. Το να ονειρεύεσαι έναν πρώην –ακόμα και έναν που δεν έχεις δει εδώ και χρόνια– είναι φυσιολογικό. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους, αυτό συμβαίνει.

Ο πρώην σου είναι απλώς ένα σύμβολο

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τα όνειρά τους εδώ και αιώνες. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις σύμφωνα με ψυχολόγους όταν προσπαθείς να ερμηνεύσεις ένα όνειρο, είναι να πιστέψεις ότι αφορά το άτομο που μόλις ονειρεύτηκες. Τα όνειρα είναι συμβολικά. Αντίθετα, θα πρέπει να εστιάσεις στο κρυμμένο περιεχόμενο του ονείρου σου. Το υποσυνείδητο σου, επιλέγει την καλύτερη δυνατή αναπαράσταση για κάτι που προσπαθεί να συμβολίσει. Οπότε αν το περιεχόμενο αφορά έναν πρώην σου, πρέπει να δεις τι μπορεί να συμβολίζει για εσένα.

Γιατί βλέπω τον πρώην μου στον ύπνο μου; – Το όνειρο αφορά εσένα

Σκέψου τα όνειρα σαν κινηματογραφικές ταινίες και όλους τους πρωταγωνιστές μέσα σε αυτά, ως «δοχεία» για τα συναισθήματά σου. Μην ξεχνάς ότι εσύ και μόνο εσύ, είσαι ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης των ονείρων σου. Τα όνειρα, μας βοηθούν να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα κωδικοποιώντας και κατασκευάζοντας αναμνήσεις από αυτά. Αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε στα όνειρά μας μπορεί να μην είναι πάντα αληθινό. Αλλά τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις εμπειρίες είναι. Σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Berkeley, ανακάλυψε στοιχεία που συνδέουν συναισθήματα και όνειρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του ύπνου REM, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα κατανόησης σύνθετων συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή.

Αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε στα όνειρά μας μπορεί να μην είναι πάντα αληθινό, αλλά τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές τις εμπειρίες είναι. Ακόμα και είναι αρνητικά συναισθήματα, συχνά πρόκειται για ιδιότητες που συμβολίζουν πράγματα για τον εαυτό σου.

Τσακώθηκες με την τωρινή σου σχέση και μετά ονειρεύτηκες τον πρώην σου

Ο θυμός ή απογοήτευση που μπορεί να νιώθεις μέχρι τη στιγμή που θα πέσεις για ύπνο, διαπερνά το υποσυνείδητό σου. Ο πρώην σου, μπορεί να ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος θυμό, ωστόσο, μπορεί να ονειρευτείς μια θετική και γεμάτη οικειότητα στιγμή μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώην αντιπροσωπεύει πιθανότατα τη θυμωμένη πλευρά σου. Τα όνειρα αφορούν πράγματα που σε απασχολούν στην καθημερινότητά σου. Όλες οι εμπειρίες της ημέρας φιλτράρονται στο μυαλό και τα όνειρα είναι ο σχολιασμός του μέχρι να αποκοιμηθείς.

Επαναλαμβανόμενα σεξουαλικά όνειρα για τον πρώην σου

Μην πανικοβληθείς, αλλά αυτά τα όνειρα μπορεί να δείχνουν ένα κενό στη συναισθηματική σου ζωή. Όχι όμως απαραίτητα στην ερωτική σου ζωή. Μπορεί απλώς να χρειάζεσαι πιο στενές σχέσεις με την οικογένειά ή τους φίλους σου. Η επαναλαμβανόμενη φύση του ονείρου, είναι ο ψυχισμός σου, που προσπαθεί να σου δώσει μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο. Το υποσυνείδητό σου ουσιαστικά σε σκουντάει για να δεις την κατάσταση και να αναλάβεις δράση στη συνειδητή σου ζωή. Γι’ αυτό προσπάθησε να αναλύσεις τα σύμβολα που βλέπεις στα όνειρά σου.

Ευσεβείς πόθοι VS πραγματικότητα

Ας πούμε τώρα ότι ο πρώην σου σε πρόδωσε. Ωστόσο, ξυπνάς ξημερώματα επειδή είδες τον είδες στον ύπνο σου και περπατάτε χέρι-χέρι, σε μια ηλιόλουστη παραλία. Στην πραγματικότητα όσα μπορεί να δεις σε ένα όνειρο, δεν είναι ποτέ μονοδιάστατα. Πρέπει να δουλέψεις με το όνειρο για να ανακαλύψεις διάφορα “στρώματα”. Για παράδειγμα, πού είναι η τοποθεσία στο όνειρο, ποιο είναι το συναίσθημα και πώς ένιωσες μόλις ξύπνησες. Εάν δεν ζεις κοντά σε μια παραλία και στην πραγματικότητα έχεις αρνητικά συναισθήματα για τον πρώην σου, το συγκεκριμένο όνειρο μπορεί να λέει ότι ξεκινά μια μεταμορφωτική περίοδος στη ζωή σου. Μπορεί να σημαίνει ότι είσαι έτοιμη για μια αλλαγή: Μια νέα δουλειά ή μια νέα σχέση. Το όνειρο μπορεί να μην αφορά καν την προδοσία που συνδέεις με τον πρώην σου, αλλά μάλλον την ικανότητα να προχωρήσεις, αφήνοντας πίσω το παρελθόν.

Γιατί βλέπω τον πρώην μου στον ύπνο μου; – Ονειρευόμαστε αυτό που μας απασχολεί περισσότερο

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω οι ειδικοί καταλήγουν ότι είναι πιο πιθανό να ονειρευτείς έναν πρώην από τον τωρινό σου σύντροφο. Ο λόγος; Ένα άτομο από προηγούμενα κεφάλαια της ζωή σου, θα αντιπροσωπεύει πάντα κάτι για σένα με τρόπο που δεν μπορεί ο σημερινός σου σύντροφος.