ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το να τρως τρία γεύματα την μέρα μπορεί να σου κάνει κακό

Αν ρωτήσεις τυχαία άτομα ποια είναι η συχνότητα των γευμάτων τους, τα περισσότερα θα σου απαντήσουν ότι τηρούν τα τρία βασικά- πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Για κάποιο λόγο τα σνακ δεν τα υπολογίζει σχεδόν κανείς στην καθημερινότητά του και σύμφωνα με τους διατροφολόγους αυτή η συνήθεια ενδέχεται να μας κάνει κακό.

Πώς ξεκινήσαμε όμως να τρώμε αυτά τα τρία γεύματα; Η απάντηση βρίσκεται πίσω στον Μακρινό Μεσαίωνα. Οι ιστορικοί εξηγούν πως όταν οι Ευρωπαίοι έκαναν την απόβασή τους στην Αμερική παρατήρησαν ότι η διατροφή των ιθαγενών ήταν πολύ διαφορετική και ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ποσότητα του φαγητού που ήταν διαθέσιμο στη γη.

”Οι πολιτισμένοι άνθρωποι έτρωγαν σωστά και συγκεκριμένες ώρες, διαφοροποιώντας έτσι τους εαυτούς τους από το ζωικό βασίλειο, όπου το φυσιολογικό είναι η βοσκή”, λέει χαρακτηριστικά η ιστορικός Abigail Carroll. Όταν λοιπόν οι ιθαγενείς είδαν τον τρόπο που έτρωγαν οι Ευρωπαίοι άλλαξαν και εκείνη τις διατροφικές τους συνήθειες θεωρώντας ότι έτσι είναι το σωστό- μόνο που δεν είναι.

Όσο αυξάνονταν οι θερμίδες στο διαιοτολόγιο μας τόσο μειώνονταν οι ώρες άσκησης στην καθημερινότητα του ανθρώπου, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας να μετατρέπει το φαγητό που δεν χρειάζεται σε λίπος αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σημασία πότε τρως, αλλά πόσο τρως.

Μάλιστα μια έρευνα που έγινε το 2010 έδειξε ότι άτομα που είχαν 6 γεύματα αντί για 3- καταναλώνοντας τις ίδιες θερμίδες, δεν είχαν καμία διαφορά στο βάρος. Στην πραγματικότητα το να μην τρως τα πάντα σε αυστηρό πρόγραμμα μπορεί να κάνει καλό για την υγεία σου, τεστ έχουν αποδείξει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσεις καρδιακό πρόβλημα καθώς εμφανίζονται πιο αργά σημάδια γήρατος.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να τρως πρωινό ή μεσημεριανό, αλλά να μην ξεχνάς τα ενδιάμεσα σνακ που θα σε κρατήσουν χορτάτη και θα σε αποτρέψουν από το να φας υπερβολικά πολύ όταν γυρίσεις σπίτι το βράδυ. Γιατί τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις έρευνες είναι να ακούς το σώμα σου και να τρως όταν πεινάς, όχι να τρως απλά γιατί ήρθε η ώρα να φας.