ΥΓΕΙΑ

Γιατί γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα

Pexels

Τα ολοένα και πιο συχνά κύματα καύσωνα που πλήττουν διάφορες περιοχές του κόσμου, μπορεί να είναι μοιραία για τις γυναίκες, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα ποσοστά θνησιμότητας από υπερβολική ζέστη, είναι υψηλότερα για το γυναικείο φύλο.

 

Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, όπως ο καύσωνας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για παράδειγμα, το σχέδιο δράσης που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του καύσωνα που έπληξε πριν 2 χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριέλαβε τις γυναίκες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μαζί με τα άτομα άνω των 75 ετών, τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίχθηκε σε σχετική ολλανδική, επιστημονική μελέτη που εξέτασε τη θνησιμότητα μετά από διάφορους καύσωνες και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες. Οι ερευνητές ωστόσο επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα δεν αφορούσαν απλώς την ηλικία, αλλά κυρίως το φύλο.

Γιατί γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα Pexels

«Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καύσωνα εξακολουθούσαν να είναι 15% υψηλότερα για τις γυναίκες», επεσήμανε η ερευνητική ομάδα, αναλύοντας τα δεδομένων από τον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία.

Μια άλλη μελέτη από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει τα δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με τα ημερήσια στοιχεία θνησιμότητας, βρήκε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων. «Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καύσωνα ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες», υπογραμμίζουν. Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι τα ευρήματα τους δεν φαίνεται να οφείλονται στο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη και ότι οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Γιατί ο καύσωνας μπορεί να αποβεί μοιραίος για τις γυναίκες;

Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Χονδρικά, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ιδρώνουν πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τους νέους και οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των ηλικιωμένων γυναικών να ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με φυσικό τρόπο, είναι μειωμένη.

Οι ερευνητές υποστήριξαν επίσης ότι η πίεση που ασκείται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τη θερμότητα μπορεί επίσης να παίζει το δικό της ρόλο. Η καρδιαγγειακή καταπόνηση φέρεται να είναι υψηλότερη στις γυναίκες, εξηγώντας πιθανώς τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στον καύσωνα.

Μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, επειδή είναι πιο πιθανό να ζουν μόνες και ενώ μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριες συνολικά από τους άνδρες, είναι πιο πιθανό να είναι περισσότερο δραστήριες με τη φροντίδα του σπιτιού. «Η φροντίδα του νοικοκυριού κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο θερμοπληξία και καρδιαγγειακής καταπόνησης στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες», έγραψε η ομάδα.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν επίσης ότι η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμα και οι νεαρές υγιείς γυναίκες, τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Οι ίδιο τέλος, αναφέρουν πως γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τους καύσωνες, επειδή έχουν υψηλότερη θερμοκρασία πυρήνα μετά την ωορρηξία, ενώ συχνά είναι πιο μικροκαμωμένες από τους άνδρες που πρακτικά σημαίνει ότι ζεσταίνονται πιο γρήγορα.