ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί ένας άντρας παραδέχεται δύσκολα τα λάθη του σύμφωνα με την επιστήμη

Θα σου αφηγηθώ μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή σου, από τη ζωή μου, από τη ζωή της θείας, της μαμάς και της γειτόνισσάς σου. Όλες έχουμε τουλάχιστον 35 τέτοιες, μην σου πω 350 και συγχυστείς, και δεν είναι ώρα για τέτοια.

Είναι εκείνη η γνωστή ιστοριούλα που έχετε φαγωθεί με τον καλό σου γιατί κάτι έκανε, είπε, έδειξε, έπραξε γενικώς που δεν έπρεπε, το οποίο σημαίνει πως έχεις όλο το δίκιο με το μέρος σου και το ξέρεις. Και το ξέρει κι εκείνος, όλος ο κόσμος επίσης, η πλάση, το σύμπαν. Αλλά για κάποιο διαολεμένο λόγο δεν το παραδέχεται με τίποτα, δεν λέει ένα “έχεις απόλυτο δίκιο, έφταιξα, ζητώ συγγνώμη”, να πάτε παρακάτω, αλλά θέλει να βγει κι από πάνω το πουλάκι σου, να ασκήσει έφεση και να αθωωθεί. Αν γίνεται, να καταδικαστείς κι εσύ, δεν θα ΄λεγε όχι.

Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα αρσενικά είναι τόσο εγωιστικά και ξεροκέφαλα όντα που δεν παραδέχονται τα λάθη τους, η παρακάτω έρευνα θα σου δώσει μια απάντηση, η οποία- κρατήσου- δικαιολογεί το αντρικό πείσμα, ρίχνοντας το φταίξιμο όχι στους ίδιους, αλλά στις ορμόνες τους. Θου Κύριε.

Ομάδα ερευνητών στο Caltech του Αμερικανικού Western University ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης (δηλαδή άντρες) έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, ακόμα κι όταν είναι εντελώς προφανές ότι δεν έχουν. “Αυτό που βρήκαμε μέσω της έρευνας είναι πως όσοι από τους 243 άντρες συμμετέχοντες είχαν αυξημένη τεστοστερόνη ήταν πιο γρήγοροι στη λήψη αποφάσεων και πιο επιρρεπείς σε λάθος αποφάσεις.

Η τεστοστερόνη είτε αναστέλλει τη διαδικασία του διανοητικού ελέγχου είτε αυξάνει την ενστικτώδη αίσθηση του ότι έχουμε σίγουρα δίκιο” αναφέρει ο καθηγητής Colin Camerer, συμπληρώνοντας πως η τεστοστερόνη αυξάνει την αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους. “Όταν έχεις αυτοπεποίθηση αισθάνεσαι πιο εύκολα ότι έχεις δίκιο και δεν αμφιβάλλεις τόσο ώστε να διορθώσεις τα λάθη σου”, συμπληρώνει ο κύριος Camerer και σου κάνει την καρδιά περιβόλι.

Εν ολίγοις, τα άτομα με αυξημένη τεστοστερόνη (που συνήθως λέγονται άντρες) όχι μόνο δεν παραδέχονται ότι έχουν άδικο, αλλά έχουν και τάση προς αυτό. Και το κυριότερο, δεν το κάνουν 100% συνειδητά, δηλαδή μπορεί και να μην φταίνε.

Καμία ελπίδα.