ΥΓΕΙΑ

Γερνάω (με χάρη) μαμά: 10 συμβουλές για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα

Pexels

Ενώ η γήρανση, μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα, σε τελική ανάλυση, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς να καθορίσουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά ενώ μεγαλώνουμε.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ανακαλύψουμε πρακτικές που νιώθουμε να μας υποστηρίζουν σε αυτό το ταξίδι. Καθημερινά και απλά πράγματα που πάνω από όλα μας κρατούν υγιείς, αλλά και μας επιτρέπουν να γερνάμε με χάρη.

Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, παρακάτω σού παρουσιάζουμε 10 απλούς τρόπους, που σύμφωνα με τους ειδικούς μας βοηθάνε να ζήσουμε καλύτερα, μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

10 τρόποι για να γερνάμε με χάρη και υγεία Pexels

Το απαραίτητο αντηλιακό

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τον τύπο του δέρματός σου, οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Το πιο σημαντικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Όχι μόνο δημιουργεί την τέλεια βάση για foundation, αλλά ενυδατώνει, ελέγχει τη λιπαρότητα και το πιο σημαντικό, προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφίες κάθε ένα έως δύο χρόνια, τεστ ΠΑΠ, προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να ελέγχουν τακτικά την πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης τους.

Ο έλεγχος του οικογενειακού ιστορικού για διάφορες παθήσεις, είναι επίσης απαραίτητος, καθώς μπορεί να κατευθύνει ως προς το είδος και τη συχνότητα, των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων.

Γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (και χαμηλά σε θερμίδες)

Ένας ακόμα απλός τρόπος για να γερνάμε με χάρη, είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Υπάρχει μια φυσική επιβράδυνση του μεταβολισμού καθώς μεγαλώνουμε. Αυτές οι αλλαγές, πρακτικά σημαίνουν ότι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες για ένα υγιές, σωματικό βάρος. Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά καθίσταται απαραίτητη για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας, χωρίς υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Στόχος είναι να κινείσαι για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. Αυτός ο χρόνος δεν χρειάζεται να είναι σερί.

Μπορείς να τον «σπάσεις» κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα στην καθημερινότητά σου.

Μπορείς να δοκιμάσεις περπάτημα, yoga ή κάποια προπόνηση με αντιστάσεις ή pilates.

Μείνε ενυδατωμένη

Το νερό, είναι ένας ακόμα τρόπος για να γερνάμε τόσο με χάρη, όσο και με υγεία.

Αν και συχνά το αγνοούμε, το νερό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό για την γενική υγεία και ευεξία μας.

Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσής μας. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα που μπορεί να φαίνεται πιο γερασμένο.

Περιόρισε το αλκοόλ

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι δεν μπορείς να πίνεις όπως παλιά.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ στους ηλικιωμένους ενήλικες αυξάνεται, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αυτό το γεγονός δημιουργεί κίνδυνο για καρδιακά και ηπατικά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης και πολλά άλλα.

Πες ναι στο πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Γι’ αυτό οι ειδικοί μας προτρέπουν να πίνουμε τακτικά ένα φλιτζάνι, ειδικά εάν καταπολεμάμε φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα ή το σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου (IBS).

Η σημασία του ποιοτικού ύπνου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους ορμονολογικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση ο επαρκής ύπνος, πρέπει να είναι προτεραιότητα σου, σε κάθε ηλικία. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα, λοιπόν, μην διστάζεις να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή

Ενημερώσου για την εμμηνόπαυση

Κοινωνικά, αντιμετωπίζουμε ανεπαρκώς μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα στη ζωή της: Την εμμηνόπαυση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την εικόνα;

Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την εμμηνόπαυση ως θέμα ταμπού και να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε κατάλληλα, αλλά και να συζητάμε ανοιχτά για αύτη με τους φίλους, οικογένεια και το γιατρό μας.

Φρόντισε την ψυχική σου υγεία

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε κάθε περίοδο της ζωή μας. Ειδικά όμως όταν η εμμηνόπαυση μπει στην εξίσωση, πολλές γυναίκες βρίσκουν ιδιαίτερα απαιτητικές τις αλλαγές στη ζωή τους.

Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατάθλιψης στην εφηβεία ή μετά τον τοκετό.

Φρόντισε λοιπόν να αναζητήσεις επαγγελματική συμβουλή, προκειμένου να διαχειριστείς κατάλληλα, οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεσή σου.