ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φρουτοσαλάτα: Το συστατικό που θα βάλεις για να μην μαυρίσει

Unsplash

Βρισκόμαστε στην καυτή φάση του καλοκαιριού και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία θάλασσα και κάτι να μάς ξεδιψάσει.

Στο μεταξύ, παρατηρείς και κάποιες αλλαγές στην όρεξή σου. Δεν αποζητάς τόσο πολύ βαριά φαγητά και άρχισες να παρατηρείς τα φρούτα στο σούπερ μάρκετ. Και είναι απολύτως λογικό. Δεν χρειάζεται να αρκεστείς πια μόνο στα μήλα και τις μπανάνες. Μπαίνουν στο παιχνίδι οι φράουλες, το μάνγκο, τα κεράσια και πολλά ακόμα που καταφτάνουν. Τα ιδανικά συστατικά για να φτιάξεις μία εντυπωσιακή φρουτοσαλάτα.

Το μόνο πρόβλημα με τη λατρεμένη φρουτοσαλάτα είναι ότι τη φτιάχνεις και μέχρι να πας στο μπαλκόνι για να την απολαύσεις, έχει μαυρίσει και δεν είναι πια τόσο θελκτική. Τρως τα φρούτα που δεν άλλαξαν χρώμα μέσα σε 5 λεπτά και πετάς την υπόλοιπη.

Καταρχάς, γιατί μαυρίζει τόσο εύκολα η φρουτοσαλάτα;

Η λέξη που ψάχνεις είναι η οξείδωση και συμβαίνει στα φρούτα όταν εκτίθενται στο οξυγόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σκουραίνει το χρώμα, αλλά η γεύση δεν επηρεάζεται καθόλου.

Το συστατικό που αποτρέπει το μαύρισμα

Η οξείδωση μπορεί να αποτραπεί με χυμό λεμόνι, ως φυσικό αντιοξειδωτικό και να διατηρήσει το χρώμα αναλλοίωτο. Εκτός αυτού, μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των φρούτων και να αναδείξει τους χυμούς τους. Αν αναρωτιέσαι για την ιδανική ποσότητα, ξεκίνα με 2 κουταλιές λεμόνι και 1 κουταλιά ζάχαρη για κάθε 4 φλιτζάνια φρούτων και δοκίμασε.

Τα φρούτα που αντέχουν περισσότερο

Αν θέλεις να έχεις φρουτοσαλάτα που θα αντέξει και χωρίς λεμόνι, προτίμησε φρούτα που δεν μαυρίζουν εύκολα. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και το μάνγκο αντέχουν περισσότερο από τις μπανάνες, το καρπούζι, τα βατόμουρα και τις φράουλες. Εξίσου σοφές επιλογές είναι τα σταφύλια και τα μύρτιλα. Επίσης, μην τα κόβεις σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί έτσι χάνουν πιο εύκολα τα υγρά τους.