ΥΓΕΙΑ

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος: Τι τα προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται

Unsplash

Η κακή διάθεση δεν είναι η μόνη παρενέργεια που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, εν μέσω πανδημίας, παράλληλα με τις καθημερινές υποχρεώσεις. Το άγχος και το στρες, μπορούν να έχουν επίδραση και στη σωματική μας υγεία.

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και η πρώτη γραμμή άμυνας, απέναντι σε οποιονδήποτε «εχθρό». Το άγχος και το στρες είναι οι πιο γνωστοί εχθροί τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μεταξύ άλλων μπορεί να είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από εξανθήματα στο σώμα.

Ακόμα μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες και άλλες δερματικές παθήσεις.

Τι είναι τα εξανθήματα από άγχος;

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος Unsplash

Εξάνθημα άγχους μπορεί να είναι κάθε έξαρση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει το στρες. Αν πιέζεσαι από πολύ άγχος, μπορεί να εμφανίσεις κνίδωση ή να υπάρξει έξαρση οποιουδήποτε δερματικού εξανθήματος που έχεις ήδη.

Η κνίδωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας είναι εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα, μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Τα εξανθήματα από άγχος συνήθως μοιάζουν με πρησμένα, μικρά τσιμπήματα κουνουπιών. Είναι ελαφρώς ανάγλυφα, πρησμένα κόκκινα ή ροζ μπαλώματα στο δέρμα, αλλά ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικά.

Εκτός από την πιθανότητα κνίδωσης, τα εξανθήματα από άγχος, μπορεί να μοιάζουν με τα εξανθήματα από έξαρση ψωρίασης, εκζέματος και ροδόχρου ακμής.

Ανάλογα με την πάθηση του δέρματός σας, τα εξανθήματα από άγχος, θα εμφανιστούν στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο τρόπο. Οπουδήποτε το σώμα σας είναι ιδιαίτερα ζεστό, υγρό ή αισθάνεται πίεση. Στη μέση από μία ζώνη, στην πλάτη από το λουράκι του σουτιέν.

Αλλά όποιο είδος εξανθήματος από άγχος αντιμετωπίζεις, δεν είσαι μόνη. Όλοι βιώνουν άγχος, επομένως τα εξανθήματα από άγχος είναι εξαιρετικά κοινά.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εξανθήματα από άγχος. Μερικές φορές δεν εμφανίζονται μέχρι να φτάσουν τα 30, τα 40 ή τα 50 τους. Και, φυσικά, όσο περισσότερο άγχος έχουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν εξανθήματα.

Γιατί αντιδρά το σώμα στο άγχος με αυτόν τον τρόπο;

Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος αρχίζουν να αυξάνονται, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας, που μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής. Ταυτόχρονα το άγχος ενισχύει την έκκριση ισταμίνης και την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών.

Δυστυχώς, το πώς η έκκριση ισταμίνης οδηγεί σε εξάνθημα ή έξαρση άλλων δερματικών παθήσεων είναι ακόμα ασαφές.

Δεν ξέρουμε πώς ή γιατί το δέρμα ανταποκρίνεται στις ορμόνες του στρες. Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς πυροδοτεί τα δερματικά εξανθήματα, ξέρουμε πώς αντιμετωπίζονται.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα εξανθήματα από άγχος;

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος Unsplash

Ευτυχώς τα εξανθήματα αυτά είναι εντελώς παροδικά, που σημαίνει ότι μπορούν να υποχωρήσουν από μόνα τους, συνήθως εντός 24 ωρών. Αν και πιθανότατα μπορείς να περιμένεις μελλοντικά εξανθήματα άγχους εάν αισθανθείς επιπλέον άγχος.

Αλλά εάν τα εξανθήματα αυτά σε αγχώσουν πραγματικά, μπορείς να δοκιμάσεις θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αντιισταμινικά ή μια κρέμα κορτιζόνης για τη μείωση της φλεγμονής που οδηγεί σε κνησμό. Επίσης φρόντισε να απαλλαγείς από τυχόν επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η αυξημένη θερμότητα ή τα στενά ρούχα γύρω από την περιοχή των εξανθημάτων.

Εάν δεν δεις καμία βελτίωση αφού δοκιμάσεις θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επισκεφθείς έναν δερματολόγο, καθώς μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Η αντιμετώπισή των εξανθημάτων αυτών μπορεί απλά να χρειάζεται μια ισχυρότερη θεραπεία, όπως ένα συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό ή μια συνταγογραφούμενη κρέμα κορτιζόνης.

Και αν ακόμη και οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες σας δεν λειτουργήσουν, μην ανησυχείς. Ο δερματολόγος σου θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το δέρμα σου θα σε ευχαριστεί για πάντα!