Έρευνα: Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
- 13 ΟΚΤ 2025

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (αδενοκαρκίνωμα) είναι η 3η συχνότερη μορφή καρκίνου με σχεδόν 9 στα 10 άτομα να διαγιγνώσκονται στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αρχίσει να προσβάλει και νεαρότερες ηλικίες.
Ωστόσο, όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα για τη μείωση του κινδύνου από νέες έρευνες. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή του.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα- συμπεριλαμβανομένου του πλούσιου σε προβιοτικά γιαουρτιού- μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ερευνητές από την Ιταλία εξέτασαν πιο προσεκτικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά- συγκεκριμένα, τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά- για να δουν αν θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο European Journal of Clinical Nutrition.
Πώς διεξήχθη αυτή η μελέτη;
Μελετήθηκαν δεδομένα από μια μελέτη περίπτωσης ελέγχου στην Ιταλία (1992–1996) για τη σχέση καροτενοειδών και καρκίνου του παχέος εντέρου. Συμμετείχαν 1.953 ασθενείς (19–74 ετών, μέσος όρος 62) και 4.200 άτομα χωρίς καρκίνο (20–74 ετών, μέσος όρος 58) ως ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για: κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, αλκοόλ, κάπνισμα) και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Η πρόσληψη καροτενοειδών υπολογίστηκε με FFQs (Ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων), που ανέφεραν τη μέση εβδομαδιαία κατανάλωση τροφίμων και αλκοόλ.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε 5 ομάδες ανάλογα με την πρόσληψη καροτενοειδών, για να συγκριθεί ο κίνδυνος καρκίνου μεταξύ τους.
Τι βρέθηκε σε αυτή την έρευνα;
Η μελέτη βρήκε ότι η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών (άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, με το βήτα-καροτένιο να δείχνει τη μεγαλύτερη επίδραση (έως 40% μείωση). Όσο περισσότερα καροτενοειδή καταναλώνονται, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος.
Τα κύρια πλούσια σε καροτενοειδή τρόφιμα ήταν καρότα, γλυκοπατάτες, εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες και αρακάς. Οι αντικαρκινικές δράσεις τους σχετίζονται με αντιοξειδωτική δράση και αναστολή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Τα τρόφιμα που βοηθούν σε γενικότερο πλαίσιο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή (καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριές, ντομάτες, σπανάκι, εσπεριδοειδή, μάνγκο) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φυτικά τρόφιμα και οι φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια, ξηροί καρποί, τόφου) προάγουν την υγεία του εντέρου, τη μακροζωία και τη γενική ευεξία. Η βιταμίνη D, από ήλιο ή τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια και αυγά, μπορεί επίσης να προστατεύει από τον καρκίνο. Ψητά λαχανικά, σαλάτες, smoothies και πιάτα γεμάτα χρώματα είναι εύκολοι τρόποι να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών τροφών.