ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: H παχυσαρκία «μεταδίδεται» από τις μητέρες στις κόρες

Pexels

Η παχυσαρκία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Μια νέα επιστημονική έρευνα, ρίχνει φως σε έναν από τους παράγοντες που αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της παγκόσμιας Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να μοιράζονται τον κίνδυνο για τη νόσο με τις κόρες τους, αλλά όχι με τους γιους τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό λίπος και τους μυς σε 240 παιδιά (9 ετών ή μικρότερα) και τους γονείς τους στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ποσότητα του σωματικού λίπους και των μυών του παιδιού σχετίζεται με αυτό των γονιών του.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τα κορίτσια

Τι ανακάλυψαν;

Tα κορίτσια είχαν παρόμοιο ΔΜΣ και λίπος με τις μητέρες τους, υποδηλώνοντας ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν από μητέρες που έχουν παχυσαρκία ή έχουν υψηλή μάζα λίπους, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επίσης παχυσαρκία ή υπέρβαρα.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές ο συγκεκριμένος συσχετισμός δεν προέκυψε μεταξύ των αγοριών και των μητέρων τους, αλλά ούτε μεταξύ μπαμπά-κόρης ή γιού-μπαμπά.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαρες μητέρες, θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα υγιές βάρος, πριν μείνουν έγκυες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας:

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από υπέρβαρες μητέρες, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στα αγόρια.

Αν και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε ακριβώς το πώς ανταποκρίνονται τα θηλυκά έμβρυα κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να εντοπίσουμε από νεαρή ηλικία τα παιδιά τα οποία είναι πιο επιρρεπή στην παιδική παχυσαρκία.»