ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιτυχημένη Γυναίκα: Ο τρόμος του σύγχρονου άντρα;

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδειξε πως οι άντρες αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους όταν η σύντροφός τους πετυχαίνει σε κάποιο τομέα της ζωής της.

Από την Μυρτώ Μπεχράκη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια

Άνδρες  vs  Γυναίκες

Αυτή τους η αντίδραση είναι σχεδόν αυτόματη και ασυνείδητη. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά αντιλαμβάνονται την επιτυχία του συντρόφου τους και ως δική τους επιτυχία, κάτι που επηρεάζει θετικά και τη δική τους αυτοεκτίμηση.

Μια άλλη διαφορά που έδειξε η παραπάνω έρευνα είναι πως για εμάς τις γυναίκες, το να πετύχει ο σύντροφός μας σε κάτι είναι καλός οιωνός για τη σχέση μας εφόσον θεωρούμε ότι κάθε επιτυχία είναι αποτέλεσμα του καλού κλίματος μεταξύ μας. Για τους άντρες όμως, η επιτυχία της συντρόφου τους είναι ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους, μιας και αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Και τώρα πιθανώς θα αναρωτιέσαι.

 

Γιατί δεν χαίρεται με την επιτυχία μου;

Καταρχάς, μη θυμώνεις και προσπάθησε να τον καταλάβεις. Όταν είσαι πιο επιτυχημένη από εκείνον (και δει επαγγελματικά – οικονομικά), εκείνος αυτόματα παύει να είναι ο κουβαλητής της οικογενείας. Πέραν της κοινωνικής πίεσης, διαχειρίζεται με δυσκολία το γεγονός πως δεν θα ‘θρέψει’ εκείνος την οικογένεια σας, όπως έκανε ο δικός του πατέρας όταν ήταν ο ίδιος μικρός.

Αυτό σημαίνει πως δεν ταυτίζεται με τον πατέρα του και συνεπώς ανακινούνται μέσα του διάφοροι φόβοι. Αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά αρρενωπός, αρκετά καλός σύντροφος, ή ότι δεν θα μπορέσει να σε κάνει ευτυχισμένη και άρα θεωρεί πιθανό να τον εγκαταλείψεις για να βρεις κάποιον καλύτερο.

Επίσης, να θυμάσαι ότι οι άντρες είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικοί γιατί έτσι καταφέρνουν να ‘επιβιώνουν’ (πρακτικά και συναισθηματικά). Έτσι, όταν ένας άντρας λέει ‘η γυναίκα μου είναι πετυχημένη’, στην πραγματικότητα από μέσα του λέει ‘η γυναίκα μου είναι πιο πετυχημένη από εμένα’. Το σημείο αναφοράς του είναι ο εαυτός του μιας και μόνο μέσω του ιδίου αντιλαμβάνεται τις έννοιες ‘επιτυχία’ και ‘αποτυχία’. Και πόσο μάλλον εφόσον θεωρεί αυτές τις έννοιες καθαρά ανδρικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τους άνδρες, το να είναι ‘ικανοί’ είναι υψίστης σημασίας. Με μια φροϋδική ματιά, όταν είναι σε νεαρή ηλικία, τα αγόρια συγκρίνουν το μέγεθος του πέους τους, για να δουν ποιος είναι πιο ικανός. Έτσι, όταν είσαι πιο επιτυχημένη, σε ένα ασυνείδητο επίπεδο και δίχως να το ξέρεις, ευνουχίζεις τον άνδρα σου. Τότε εκείνος από τη πλευρά του θα αντιδράσει όπως μπορεί προκειμένου να διατηρήσει την αρσενική του ταυτότητα.

chanel 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Αν αντιλαμβάνεσαι ότι ο αγαπημένος σου απειλείται από τη δική σου επιτυχία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι ένα βήμα πίσω και να τον συναισθανθείς. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να κάνεις αυτό που σου φέρνει την επιτυχία. Αλλά οφείλεις να είσαι πολύ προσεκτική και να μην κινείσαι ανταγωνιστικά απέναντι του (μιας και μερικές φορές το κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε). Επίσης, θυμήσου τη γυναικεία υποστηρικτική σου πλευρά.

Για να είναι καλά εκείνος με τον εαυτό του, πρέπει και εσύ να είσαι θηλυκό. Προσπάθησε να τον στηρίζεις χωρίς να τον λυπάσαι, να μην τον κατακρίνεις για τις αδυναμίες του ή τα λάθη του και να τον ανεβάζεις υποδεικνύοντας του τα δυνατά του στοιχεία.