ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι επιστήμονες μπορούν να διαγράψουν τις κακές αναμνήσεις. Το ηθικό ζήτημα που προκύπτει

Unsplash

Οι κακές αναμνήσεις είναι κάτι που έχουμε όλοι στον αποθηκευτικό χώρο του μυαλού (και της καρδιάς) μας. Πράγματα που μας έχουν συμβεί και ευχαρίστως θα σβήναμε (μην είναι αυτή η περίοδος της έξαρσης του κορονοϊού), αν είχαμε αυτήν τη δυνατότητα. Νέα έρευνα έρχεται να κάνει τα πράγματα κυριολεκτικά και αποδεικνύει ότι μπορούν να διαγραφούν οι αναμνήσεις.

Ερευνητές από το Peking University της Κίνας δημοσίευσαν μία έρευνα στο Science Advances χρησιμοποιώντας το γονιδιακό εργαλείο CRISPR-Cas9 ώστε να αφαιρέσουν από αρουραίους μόνο τις αναμνήσεις που προκαλούν φόβο. Μέθοδος που θα ήταν αρκετά βοηθητική στη θεραπεία χρόνιων παθολογικών ασθενειών.

Η νέα έρευνα για τις άσχημες αναμνήσεις

Οι αρουραίοι εκπαιδεύτηκαν για 3 εβδομάδες ώστε να αντιδρούν σε συνθήκες φόβου. Το CRISPR απενεργοποίησε τα γονίδια στα νευρολογικά κυκλώματα που ευθύνονται για τις αναμνήσεις φόβου. Μετά από τη διαδικασία, απεδείχθη ότι υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση της αντίδρασης σε συνθήκες φόβου.

«Τα αρνητικά συναισθήματα είναι επίσης μέρος των αναμνήσεων και μπορούν να γίνουν τεράστιο βάρος όταν δεν ξεχνιούνται. Και μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Μεταξύ άλλων, ο χρόνιος πόνος, το άγχος και ο εθισμός στα ναρκωτικά ανήκουν στην κατηγορία παθολογικών αναμνήσεων που αντέχουν στον χρόνο, ειδικά όταν δεν γνωρίζεις τη θεραπεία τους», τόνισε ο Yi Ming, συν-επικεφαλής της έρευνας.

Το ηθικό δίλημμα στη διαγραφή αναμνήσεων

Οι πικρές αναμνήσεις μας έχουν δώσει δύο στοιχεία. Πολύ πόνο αλλά και αρκετή δύναμη που δεν θα είχαμε αν δεν είχαν συμβεί συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή μας. Εάν διαγραφούν οι άσχημες αναμνήσεις, χάνεται και η δύναμη αλλά και η τροπή που έχει πάρει η ζωή μας; «Η νέα γονιδιακή μέθοδος θα αποδεικνυόταν πολύ χρήσιμη στη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών. Είναι ακόμα πολύ νωρίς και αποτελεί πρόκληση το να επιτύχουμε τη σταθερότητα σε αυτήν τη γονιδιακή αλλαγή», αναφέρεται στην έρευνα. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στους ανθρώπους που θα έχουν υποστεί εξαιτίας της διαγραφής αναμνήσεων.