ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έντερο: 4 συνταγές για καλοκαιρινά συνοδευτικά που κάνουν θαύματα

Unsplash

Τα μπάρμπεκιου έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ οι βραδιές στο μπαλκόνι είναι o ιδανικός τρόπος να δεις τους φίλους σου μετά τη δουλειά. Λέμε, λοιπόν, ναι στις τηγανιτές πατάτες και τις αλοιφές, αλλά υπάρχουν και μερικά συνοδευτικά που είναι και healthy, αλλά θα σε ευχαριστεί μετά και το έντερο.

Αν μάλιστα ανήκεις στην κατηγορία με τα ευαίσθητα στομάχια, αυτά τα πιάτα απευθύνονται και σε εσένα. Και φτιάχνονται πολύ εύκολα.

Καλοκαιρινή σούπα με αγγούρι (έντερο approves)

Υλικά:

12 αγγουράκια

1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού

170 γραμ. γιαούρτι

5 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι αλάτι

1-3 κουταλιές ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι νερό

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν την υφή που θες και σέρβιρε με τα φρέσκα φύλλα.

Mac’n’cheese με λαχανικά (τα-μάμ για το έντερο)

Υλικά:

1 μεγάλη πιπεριά

1 γλυκοπατάτα

1 κολοκυθάκι

1 μικρό μπρόκολο

250 γραμ. μανιτάρια πορτομπέλο

1 μικρό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

350 ml γάλα εβαπορέ

1 αυγό

αλατοπίπερο

λίγη πάπρικα

350 γραμ. κοφτό μακαρονάκι

1 κουταλιά βούτυρο

225 γραμ.τσένταρ

1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Ανακάτεψε καλά όλα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τη σκελίδα σκόρδο. Ψήσε για 30-40 λεπτά.

Στο μεταξύ βράσε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente και ανακάτεψε το βούτυρο. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, βάλε το γάλα, το αυγό, το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Ρίξε τα πάνω από τα μακαρόνια και ανακάτεψε για 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε τα τυριά και τα ψητά λαχανικά.

Κρύα σαλάτα με φακές

Υλικά:

2 φλιτζάνια μαύρες φακές

1 μήλο

1 κίτρινη πιπεριά

1 πιπεριά χαλαπένιο

1/8 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι

χυμό από 1μιση λεμόνι

λίγο αλάτι

1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανό

1 κουταλιά σησαμέλαιο

1μιση κουταλιά φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση:

Πλύνε καλά τις φακές και μούλιασέ τις για 2 ώρες. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, βάλε 8 φλιτζάνια νερό με τις φακές και βράσε 20-25 λεπτά. Σούρωσε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τις φακές, το ψιλοκομμένο μήλο, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, τον χυμό λεμόνι, το αλάτι και τον μαϊντανό. Βάλε το μπολ στο ψυγείο.

Τηγάνισε το φρέσκο τζίντζερ και βάλε πάνω στο μπολ. Απόλαυσε.

Σπιτικό ξινολάχανο για το έντερο

Υλικά:

8 φλιτζάνια πράσινο ή μωβ λάχανο

λίγο αλάτι

1 μικρό παντζάρι

3 τριμμένα καρότα

3 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ

3 κουταλιές φρέσκο κουρκουμά

4 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Με το μαντολίνο, μπορείς να τρίψεις το λάχανο, να ρίξεις αλάτι και να το ανακατέψεις με τα χέρια για 10 λεπτά. Ρίξε το τριμμένο παντζάρι, το καρότο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το σκόρδο και ανακάτεψε πάλι με τα χέρια για 4-5 λεπτά. Βάλε το μείγμα σε βάζο και αν δεν έχει υγρά από πάνω, ρίξε λίγο νερό. Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι στους 18 βαθμούς.