ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Ξεκινάει σημαντική έρευνα για τη γυναικολογική νόσο. Η γνώμη του ειδικού

Unsplash

Η ενδομητρίωση είναι μία αρκετά σοβαρή νόσος που επηρεάζει τις γυναίκες σε πολύ υψηλά ποσοστά. 1 στις 10 Βρετανίδες και 176 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Είναι μία νόσος, κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες γυναίκες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και αυτό καθυστερεί τη διάγνωση. «Τα κλασικά συμπτώματα είναι οι έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά και όταν υπάρχει ερωτική επαφή», μάς ενημερώνει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Ανδρέας Κόμης. Έχει παρατηρηθεί επίσης ανωμαλία στη συχνότητα της περιόδου, κακή λειτουργία του εντέρου και κούραση.

Τα κύτταρα εκτός μήτρας παράγουν αίμα που δεν βρίσκει έξοδο διαφυγής και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, πόνο και ουλές στον ιστό.

«Υπάρχουν αρκετά είδη ενδομητρίωσης. Κάποια εξ αυτών οδηγούν σε υπογονιμότητα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα της νόσου. Έχει εντοπιστεί μέχρι και στον εγκέφαλο, αλλά αυτή είναι μία σπανιότατη περίπτωση. Το σύνηθες είναι οι κύστες στις ωοθήκες».

Το πρόβλημα της διάγνωσης

Γιατί χρειάζεται μέχρι και 7,5 χρόνια για να διαγνωστεί μία γυναίκα με ενδομητρίωση; Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), κάποιες ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα και αυτό δημιουργεί σύγχυση στη διάγνωση. Σύμφωνα με έρευνα, το 42% των γυναικών έχει δηλώσει ότι έχει νιώσει άβολα με τους ειδικούς της υγείας γιατί δεν έτυχε σωστής μεταχείρισης. Και τα συμπτώματά τους δεν κρίθηκαν ως συμπτώματα ενδομητρίωσης.

«Δεν χρειάζεται να πάρει τόσο πολύ καιρό. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, ο οποία εξετάζει και τη σοβαρότητα της νόσου» μάς καθησυχάζει ο κ. Ανδρέας Κόμης.

Η νέα έρευνα

Η σημαντική έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας θα υποστηριχθεί από τον Οργανισμό Βρετανικής Ενδομητρίωσης και θα διεξαχθεί από την κυβέρνηση (APPG). «Ο APPG χαίρεται πολύ που είναι σε θέση να δώσει βήμα στις γυναίκες με ενδομητρίωση ώστε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βοηθήσουν τις μελλοντικές γενιές. Η ενημέρωση και η εύρεση θεραπειών είναι ο στόχος μας και σας καλούμε όλες για να μας βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Η Emma Cox, CEO του οργανισμού Endometriosis UK, προσέθεσε: «Αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να πάρουμε αυτήν τη νόσο σοβαρά. Η Κυβέρνηση θα μπορέσει να μεταφέρει προτάσεις για βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και υποστήριξης όλων αυτών των γυναικών που ζουν με την ενδομητρίωση. Καλούμε όλες τις γυναίκες που πάσχουν, να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στο έργο μας».

Ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Ανδρέας Κόμης θεωρεί ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα, ώστε να βελτιωθούν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί της υγείας. «Προς το παρόν, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που υπάρχει, είναι η φαρμακευτική εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δεν αποτελεί καλή ιδέα και δεν συστήνεται εφόσον μιλάμε για γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Και ας μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση, υποφέρουν».