ΥΓΕΙΑ

Ένα εκατομμύριο παιδιά ορφανά από μητέρα κάθε χρόνο, λόγω του καρκίνου

Pexels

Περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως, χάνουν τη μητέρα τους από καρκίνο κάθε χρόνο, μένοντας εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο μειονεκτημάτων, διαπιστώνει νέα επιστημονική έρευνα.

Η πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των παιδιών που έμεινα ορφανά από μητέρα λόγω του καρκίνου, ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γενεύη.

Προωθήθηκε από μια επιστημονική μελέτη από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας, παρακολούθησαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στη Ναμίμπια, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια και τη Νιγηρία. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες πέθαναν σε μόλις πέντε χρόνια.

Η μελέτη απέδειξε ότι «ο αντίκτυπος μεταξύ των γενεών των θανάτων από καρκίνο των μητέρων δεν έχει τεκμηριωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επιδημιολόγος της IARC Valerie McCormack.

Ορφανά από μητέρα με καρκίνο: Ένας φαύλος κύκλος μειονεκτημάτων

Έτσι, οι ερευνητές της IARC υπολόγισαν ότι από τα τέσσερα εκατομμύρια που πέθαναν από καρκίνο το 2020, ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν χωρίς μητέρα.

Περίπου το 45% των μητέρων πέθαναν από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, οι οποίοι σύμφωνα με την McCormack είναι «πολύ αποτρέψιμοι». Η ίδια, υπογράμμισε τη σημασία περισσότερων επενδύσεων, για την καταπολέμηση και των δύο ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στην υποσαχάρια Αφρική, η McCormack, δήλωσε ότι οι οικογένειες περιέγραψαν ότι χρειάστηκε να πουλήσουν τη γη τους προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν για τη θεραπεία του καρκίνου. Γεγονός που οδήγησε στην οικονομική αποστράγγιση των οικογενειών και στο να μην μείνουν χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος μειονεκτημάτων» για τις φτωχότερες οικογένειες, σημειώνει χαρακτηριστικά η McCormack.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη συνολική τους εκτίμηση, συνδυάζοντας τον αριθμό των ετήσιων θανάτων γυναικών από καρκίνο από τη βάση δεδομένων GLOBOCAN της IARC με δεδομένα γονιμότητας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότερες γυναίκες, παρά άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο μεταξύ 35 και 50 ετών παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό λόγω καρκίνου στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση αντιστρέφεται καθώς οι άνδρες παθαίνουν όλο και περισσότερο τύπους καρκίνου του προστάτη και του τρόπου ζωής.

Και οι άνθρωποι σε χώρες υψηλού εισοδήματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο αργότερα στη ζωή τους, όταν τα παιδιά τους μεγαλώσουν.

Η McCormack δήλωσε ότι η IARC εργαζόταν για την εύρεση ενός παρόμοιου παγκόσμιου αριθμού για τα παιδιά που έμειναν χωρίς πατέρα από καρκίνο, αλλά ήταν μια πιο δύσκολη εξίσωση χωρίς τα δεδομένα γονιμότητας.