ΥΓΕΙΑ

Ένα απλό hack για να αντιμετωπίσεις την ημικρανία χωρίς φάρμακα

Pexels

Η ημικρανία μπορεί να είναι μια εξουθενωτική εμπειρία. Ο παλλόμενος πόνος, η ευαισθησία στο φως και τον ήχο, η αδυσώπητη ναυτία, αρκούν για να κάνουν ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς στον πόνο ανθρώπους, να λυγίσουν.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κοινή πάθηση, αφού σχεδόν το 15% των ανθρώπων παγκοσμίως εμφανίζουν ημικρανία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, αυτό δεν κάνει την κατάσταση πιο ανακουφιστική. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικές και μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες μέχρι και μέρες. Τα άτομα που έχουν χρόνιες ημικρανίες, μπορεί να εμφανίσουν 15 ή περισσότερες κρίσεις το μήνα.

Ναυτία, θολή όραση, κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, αυξημένη ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τον θόρυβο και σύγχυση, είναι τα κοινά συμπτώματα της ημικρανίας. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη θεραπεία, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιήσεις τις κρίσεις ή ακόμα και να αποτρέψεις την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μια γρήγορη σπιτική θεραπεία για τις ημικρανίες

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις άμεσα μια ημικρανία Pexels

Αν υποφέρεις από ημικρανίες, πιθανότατα έχεις δοκιμάσει ήδη διάφορες θεραπείες για να απαλλαγείς ή έστω να μετριάσεις τον πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος της ημικρανίας προκαλείται από τα κύματα δραστηριότητας μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτά ενεργοποιούν ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, για να προκαλέσουν στένωση των αρτηριών του αίματος, προκαλώντας παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Σε μια ανάρτηση του ο Dr Kunal Sood, ο οποίος είναι γιατρός πόνου στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνει τη δική του συμβουλή: Ένα ζεστό ποδόλουτρο είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σπιτικό φάρμακο για την ημικρανία.

Στο βίντεο, ο Dr Sood εξηγεί ότι το μούλιασμα των ποδιών σε ζεστό νερό, προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια, τραβώντας το αίμα από το κεφάλι. Μειώνει δηλαδή την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, μειώνοντας παράλληλα και τον πόνο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Το ζεστό ποδόλουτρο, είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους χαλάρωσης. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνει πολλά περισσότερα από το να σε βοηθά μόνο να χαλαρώσεις. Ο Dr Sood μάλιστα δηλώνει πως πρόκειται για μια ασφαλή σπιτική, θεραπεία, χωρίς παρενέργειες. 

Εάν λοιπόν αναζητάς έναν αποτελεσματικό τρόπο να απαλύνεις τον πόνο μιας ημικρανίας, το να μουλιάζεις τα πόδια σου σε ζεστό νερό μπορεί να είναι το σωτήριο hack, που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι.