ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έλενα Ακρίτα: «Μην φοβάστε, δεν είστε μόνοι, μην ντρέπεστε. Είμαστε πάρα πολλοί οι ατελείς»

Papadakis Press/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης την αποκάλεσε μελαγχολία. Στις μέρες μας, η κατάθλιψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο συχνά ψυχικά νοσήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Π.Ο.Υ, περίπου το 5% των ενηλίκων υποφέρει από κατάθλιψη. Αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο δε, η κατάθλιψη να συγχέεται με την έντονη θλίψη και τη μελαγχολία. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν πάσχουμε κατάθλιψη ή αν απλώς βιώνουμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θλίψη; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη; Πώς τελικά μπορούμε να δούμε και να απολαύσουμε την θετική πλευρά της ζωής μας; Η Έλενα Ακρίτα και η Μελίσσα Στοΐλη, δυο γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν την κατάθλιψη, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μιλώντας στο OW.gr.

Η Έλενα Ακρίτα μιλά στο OW.gr για τη δική της μάχη με την κατάθλιψη

«Για πολλά χρόνια, θεωρούσαν και μπέρδευαν την κατάθλιψη με τη μελαγχολία, την κατάθλιψη με τη θλίψη την απλή. Δεν καταλάβαινα. Δεν ήξερα ακόμα ότι πρόκειται για έναν καθαρά ιατρικό όρο και για μία – εντός πολλών εισαγωγικών – ψυχική διαταραχή», αναφέρει στην αρχή του βίντεο η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας στο OW.

«Η διαφορά ανάμεσα στη θλίψη και την κατάθλιψη, είναι ότι η θλίψη είναι το φυσιολογικό συναίσθημα που έχουμε όταν στεναχωριόμαστε. Όταν, δηλαδή, συμβαίνει κάτι για το οποίο πρέπει να στεναχωρηθούμε. Από την άλλη, η κατάθλιψη, είναι η νόσος κατάθλιψη, όπως την ορίζουμε στην ιατρική», αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέχεια ο Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Δημήτρης Γ. Δικαίος. σε μία σύντομη αναφορά στη διαφορά ανάμεσα στη θλίψη και την κατάθλιψη.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Έλενα Ακρίτα, η οποία ανέφερε πως την περίοδο που έπασχε από βαθιά κατάθλιψη, δεν είχε καταφέρει να κάνει τη διάκριση πως ενώ στην επαγγελματική της ζωή ήταν απολύτως λειτουργική, στην κοινωνική της ζωή τα πράγματα σταδιακά χειροτέρευαν. «Ξεκινάς τη διαδικασία που θα σε βγάλει στο φως και αυτή είναι γιατρός, φάρμακα, ψυχοθεραπεία», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Δημήτρης Γ. Δικαίος: «Υπάρχει τρόπος και αντιμετωπίζουμε τις καταθλίψεις»

«Υπάρχει τρόπος και αντιμετωπίζουμε τις καταθλίψεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γ. Δικαίος. «Η πρόγνωση της μείζονος κατάθλιψης, είναι ότι το επεισόδιο θα διαρκέσει από 3 έως 9 μήνες και μετά θα περάσει μόνο του, χωρίς να κάνεις τίποτα. Είναι μία νόσος που έρχεται σε ένα επεισόδιο κάνει τον κύκλο του και περνάει. Εάν επαναληφθεί το επεισόδιο, τότε αλλάζει η ονομασία της νόσου και ονομάζεται μείζων κατάθλιψη, υποτροπιάζουσα διότι έχει κάνει υποτροπή», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

«Είστε πιο μάγκες από αυτήν και θα την κερδίσετε»

«Μην φοβάστε, δεν είστε μόνοι, μην ντρέπεστε γι’ αυτό. Μην το κρύβεται γι’ αυτό. Είμαστε πάρα πολλοί. Είμαστε πολλοί οι ατελείς. Δεν φτάνει να εμπιστευτείτε τον κολλητό σας, όταν πραγματικά πάσχετε από κατάθλιψη. Πρέπει να διαγνωστείτε. Πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο επιστήμονα που θα σας στηρίξει και πρέπει να ξεκινήσετε τη μάχη σας, γνωρίζοντας ότι πίσω από το κάθε ειλικρινές σας πια πλατύ χαμόγελο, μπορεί να κρύβεται η υποτροπή. Αλλά εσείς, είστε πιο μάγκες από αυτήν και θα την κερδίσετε», πρόσθεσε στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα, τονίζοντας την σπουδαιότητα του να μιλάμε ανοιχτά για την κατάθλιψη και αναδεικνύοντας την αξία της ψυχιατρικής επιστήμης.