ΣΧΕΣΕΙΣ

Είσαι σε σχέση από έρωτα ή σε inflationship από υπερβολική ακρίβεια;

Toa Heftiba/Unsplash

Έχεις σχέση λιγότερο από χρόνο και σκέφτεσαι να συγκατοικήσετε; Μήπως ψάχνεις απλά κάποιον να μοιράζεσαι τα έξοδα; Ο ρομαντισμός πέθανε, τον πάτησε η ακρίβεια.

 

 

 

 

 

Αν παίρνεις τον βασικό και είσαι γύρω στα 20, τότε μένεις ακόμη με τους γονείς σου. Διαφορετικά, η ακρίβεια (ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, κόστος ζωής, ακριβή βενζίνη) θα σε αναγκάσει να ψάχνεις συγκάτοικο ή σχέση. Το κόστος διαβίωσης στην Αθήνα είναι δυσβάσταχτο. Εννοώ το αυξημένο κόστος στέγασης σε σχέση με το μέσο μισθό και τα λειτουργικά έξοδα του μήνα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, από τον Απρίλιο του 2022 και μετά η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19%. Εως και 40% ανέρχεται η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, ενώ 9% έως 14% η μείωση για τα εισοδήματα έως 1.100 ευρώ.

Αθήνα – ακρίβεια – inflationship

Ένα άτομο στην Αθήνα υπολογίζεται ότι χρειάζεται 673,64 ευρώ το μήνα χωρίς ενοίκιο. Η Αθήνα είναι συγκρίσιμη με το κόστος ζωής στη Σόφια και στο Βελιγράδι στην ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit για το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα παραμένει σχετικά χαμηλά στον δείκτη ποιότητας ζωής (προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της Deutsche Bank, με την οποία χαρτογραφεί τις απολαβές, το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο). Αν θέλεις να υπολογίσεις πόσο στοιχίζει να ζεις στην Αθήνα, πάτα εδώ και κάνε το τεστ. 

Inflationship status

Εκτός κι αν ανήκεις σε μια προνομιούχα κατηγορία ανθρώπων (και μπράβο σου), η ακρίβεια μονοπωλεί τις συζητήσεις σου. Όλοι φαίνεται ότι έχουμε πάθει εμμονή με το κόστος ζωής. Αν νιώθεις θυμωμένη κάθε φορά που ανοίγεις έναν λογαριασμό ΔΕΗ, κατάλαβες. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων είναι μια σκληρή πραγματικότητα. 

Θα σου πω μια πραγματική ιστορία φίλων μου. Ο Γιώργος έβγαινε με τη Μαρία. Casual dating περίπου κανένα εξάμηνο. Συναντιόντουσαν μερικές νύχτες την εβδομάδα, έμενε ο καθένας μόνος του, πήγαινε καλά η φασούλα τους. Ο σπιτονοικοκύρης του Γιώργου αποφάσισε να ζητήσει αύξηση ενοικίου, τελείωνε το συμβόλαιο και είχε το δικαίωμα. Αυτό που ζήτησε ήταν περίπου το 50% του μισθού του Γιώργου. Τα έβαλε κάτω και δεν έβγαινε με την ακρίβεια που ζούμε. Είχε δύο επιλογές: Να γυρίσει στο πατρικό του στη Θεσσαλονίκη  ή να μετακομίσει στο διαμέρισμα της Μαρίας. Μαντεύεις τι προτίμησε. 

Δεν το έκανε ως ορόσημο ότι η σχέση έγινε σοβαρή. Ήταν ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να ζει στην Αθήνα.

Και ως γνήσιος εκπρόσωπος της Gen Z, έκανε inflationship. Και πληρώνει το μισό ενοίκιο, το μισό λογαριασμού φυσικού αερίου και του σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι κακό να είσαι σε inflationship. Λέγεται ρεαλισμός. Ακόμη κι αν από εκεί που διαλέγατε μπαρ για ποτά, βρεθήκατε να μαλώνετε για τον τρόπο που βάζετε τα ποτήρια στο πλυντήριο πιάτων.