ΥΓΕΙΑ

Είσαι έγκυος (ή θέλεις να μείνεις) και πίνεις καφέ; Αυτή η έρευνα σε αφορά

Unsplash

Η καφεΐνη και η εγκυμοσύνη ήταν πάντα έννοιες ασύμβατες και οι έρευνες έδειχναν ότι πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Κι όταν λέμε προσοχή, εννοούμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 200 mg καφέ ημερησίως. Δηλαδή δύο φλιτζάνια. Αυτό ξέραμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον για την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη.

Τι υποστηρίζει νέα έρευνα;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Jack James, έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε. Έπειτα από έρευνες 20 χρόνων, κατέληξε στο ότι ακόμα και ελάχιστη ποσότητα καφέ, αυξάνει τις πιθανότητες για αποβολή (36%) ή χαμηλό βάρος νεογνού (51%). Εξίσου μεγάλος κίνδυνος υπήρχε για παιδική παχυσαρκία και λευχαιμία.

Ο καθηγητής James υπολόγισε ότι αν οι γυναίκες στη Μ.Βρετανία κατανάλωναν 200 mg καφέ την ημέρα, θα υπήρχε αρνητική επίδραση σε 70.000 παιδιά. Και αυτός είναι λάθος υπολογισμός γιατί οι περισσότερες γυναίκες πίνουν περισσότερο από το προτεινόμενο. Και εξηγεί γιατί η καφεΐνη είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη.

«Η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, συνήθως μέσα σε μία ώρα. Στη συνέχεια, χρειάζονται 5 ώρες για να μειωθούν τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα. Στην εγκυμοσύνη όμως, αυτή η διαδικασία επιμηκύνεται. Μέχρι την 38η εβδομάδα κύησης, μπορεί να πάρει μέχρι και 18 ώρες. Το μωρό εκτίθεται στην καφεΐνη για πολλές ώρες και αυξάνονται οι παλμοί του. «Έχουν καταγραφεί μωρά που γεννήθηκαν και παρουσίαζαν προβλήματα που προκύπτουν από τον καφέ. Εμετός, διαταραγμένος ύπνος, αρρυθμία και τρέμουλο.

Η αντίθετη άποψη για την καφεΐνη

Υπάρχουν φυσικά και οι ερευνητές που διαφωνούν με το απόλυτο συμπέρασμα και την προτροπή να απέχουν όλες οι εγκυμονούσες από τον καφέ.  «Δεδομένου ότι όλες οι γυναίκες ξέρουν εδώ και 40 χρόνια ότι πρέπει να πίνουν ελάχιστο καφέ στην εγκυμοσύνη, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες είναι εκείνες που δεν ακολουθούν τις σωστές οδηγίες», είπε ο Δρ. Adam Jacobs, διευθυντής Βιοστατιστικής στο Premier Research.

«Το συμπέρασμα του ερευνητή ότι οι γυναίκες που είναι εγκυμονούσες ή θέλουν να συλλάβουν πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και ασυνεπής με τις αποδείξεις που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο Δρ. Luke Grzeskowiak από το Πανεπιστήμιο της Αδελαίδας. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι μελέτες του καθηγητή James βασίστηκαν σε ήδη υπάρχοντα δεδομένα και περιστατικά. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι πρέπει να περιορίζουμε την καφεΐνη στη λιγότερη δυνατή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες μελέτες.