ΥΓΕΙΑ

Το είδος γυμναστικής που κάνει απίστευτο καλό στην καρδιά. Έχεις αντοχές;

Unsplash

Με τόσες καραντίνες που μάς έχουν συμβεί, έχουμε καταλήξει να είμαστε πιο εξπέρ στη γυμναστική κι από την Ελένη Πετρουλάκη. Έχεις μάθει ποιο είδος yoga σε απαλλάσσει από τους μυικούς πόνους, αν το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα και ποιες ασκήσεις δυναμώνουν τους κοιλιακούς.

Ξέρεις όμως ποιο είδος γυμναστικής κάνει καλό στην καρδιά σου και τη δυναμώνει; Ποια μορφή άσκησης χρειάζεται ο σημαντικότερος μυς του σώματός μας; «Χωρίς καρδιά, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο» λέει ο καρδιολόγος Δρ. Andrew Freeman και αυτό είναι κάτι που ξέραμε ήδη. Ο ειδικός όμως πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και μάς λέει ποια είναι η ιδανική μορφή γυμναστικής για τον σημαντικότερο μυ, σύμφωνα με την επιστήμη.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι 30 λεπτά άσκησης που σε αφήνει χωρίς ανάσα. Δεν έχει καν σημασία τι θα επιλέξεις. Τρέξιμο, αερόμπικ στο σαλόνι ή ασκήσεις κορμού. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να ενημερώσεις τον γιατρό σου ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας που θα ενταθεί με το πρόγραμμα υψηλής έντασης.

Τι σημαίνει «μένω από ανάσα» ακριβώς;

Όπως ακριβώς το καταλαβαίνεις. Κάνε το τεστ αναπνοής. Αν μπορείς να τραγουδήσεις ή να έχεις μία χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτής της γυμναστικής, σημαίνεις ότι δεν έχεις φτάσει ακόμη στα όριά σου. Ο Δρ. Freeman εξηγεί ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης σου κάνει καλό. Συνέχισε να κάνεις αυτό που σου αρέσει αλλά να θυμάσαι ότι αυτό το μισάωρο υψηλής έντασης ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Το μυστικό για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο

Μην ξεκινάς απευθείας κάνοντας μισή ώρα χωρίς ανάσα. Αλλά αν κάνεις 2 λεπτά σε υψηλή ένταση και σταματάς για 1 λεπτό, σταματά και το «ρολόι» σου. Αλλά δεν πειράζει. Μπορεί να χρειαστείς 90 λεπτά στην αρχή για να κάνεις αυτό το μισάωρο. Αν όμως εξασκείσαι συχνά, τα διαλείμματα θα μικραίνουν και θα φτάσεις στο επιθυμητό μισάωρο.

Οι επιλογές που κάνουν καλό στην καρδιά

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο θέμα άσκησης. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιάς συστήνει 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν 4 ακόμη κανόνες που ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς. Φυτική διατροφή με λίγα λιπαρά και όχι πολλές επεξεργασμένες τροφές. Καλός και ποιοτικός ύπνος, λιγότερο άγχος και φυσικά αγάπη και στήριξη.