ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαλογισμός: 10 σημαντικά οφέλη που θα σε πείσουν να τον δοκιμάσεις

iStock

Όταν νιώθεις ότι κατακλύζεσαι από άγχος ή στρες, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθείς σε μια εργασία. Αν και το στρες και το άγχος είναι φυσιολογικά και βιολογικά απαραίτητες απαντήσεις σε ορισμένες καταστάσεις, η τακτική εμπειρία τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Ο διαλογισμός, όμως, μπορεί να βοηθήσει.

Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική νου-σώματος στην οποία η προσοχή εστιάζεται στην επίγνωση του παρόντος, την αναπνοή και το μυαλό. Στόχος του είναι η προώθηση της επίγνωσης, η καλλιέργεια της ευημερίας και η μείωση του στρες και του άγχους.

Υπάρχουν πολλά είδη και πρακτικές διαλογισμού, ενώ μπορεί να εξασκηθεί σχεδόν οπουδήποτε, αρκεί να έχεις επίγνωση του σώματος και του περιβάλλοντός σου.

Οι τύποι διαλογισμού ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής κάθε ατόμου και μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό με βάση την αναπνοή, πρακτικές επίγνωσης, οπτικοποίηση με βάση τη φύση, μάντρα και πνευματικό διαλογισμό.

Τα οφέλη που προφέρει ο διαλογισμός στην υγεία

Διαλογισμός: 10 οφέλη Unsplash

Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής, χάρη στα πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του.

Ακολουθούν 10 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη του:

Ο διαλογισμός μειώνει το στρες

Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ψυχική υγεία, ειδικά στον τομέα του στρες, σύμφωνα με μια μελέτη στο Clinical Psychology Review. Όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ή αγχωτική στιγμή, το σώμα μας παράγει κορτιζόλη, τη στεροειδή ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του στρες και τη φυσική μας απόκριση «μάχης-φυγής», μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών.

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένα και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας.

Καθώς επικεντρώνεται στην ηρεμία του μυαλού και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, ο διαλoγισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου στρες στο σώμα, αλλά και στη μείωση του κινδύνου των παρενεργειών του.

Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Η διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του άγχους, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Τα άτομα με άγχος που έκαναν τακτικά διαλογισμό κατά τη διάρκεια τριών ετών είδαν θετικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Βοηθά στη διαχείριση της κατάθλιψης

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μέσω της επίγνωσης και της συναισθηματικής ρύθμισης.

Σχετική μελέτη που παρατήρησε άτομα σε ένα καταφύγιο γιόγκα και διαλογισμού, σε διάστημα τριών μηνών,  διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης. Ταυτόχρονα βίωναν χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Ο διαλογισμός μειώνει την αρτηριακή πίεση

Έχει σημειωθεί ότι ο διαλογισμός παρέχει δυνητικά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν συνδυάζεται με συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο διαλογισμός έχει επίσης βρεθεί ότι είναι μια αποτελεσματική συμπεριφορική θεραπεία για διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την απόκριση του σώματος στο στρες, με αποτέλεσμα μειωμένη φλεγμονή και μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων, όπως ο χρόνιος πόνος, η κόπωση και οι καρδιακές παθήσεις.

Ο διαλογισμός βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με μία μελέτη, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη φαιά ουσία.

Η φαιά ουσία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς προστατεύει τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου μας που συνδέεται με τη μνήμη.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις βασικές, ανθρώπινες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να ελέγχουμε την κίνηση και τα συναισθήματα μας.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι 30 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες διαλογισμού, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα φαιάς ουσίας που παράγει το σώμα.

Ρυθμίζει τη διάθεση

Με την πάροδο του χρόνου, ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς συναισθηματικά σε καταστάσεις.

Στοιχεία όπως ενσυνειδητότητα και ελεγχόμενη αναπνοή, μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερο παρορμητικές αντιδράσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως ο θυμός ή ο πανικός, μπορεί να μάθεις να ρυθμίζεις με μεγαλύτερη επιτυχία τη διάθεσή σου.

Αυξάνει την αυτογνωσία

Η έρευνα δείχνει ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας, καθώς και στη βελτίωση του ελέγχου των παρορμήσεων και στη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του και τους άλλους.

Βοηθά στη διαχείριση εθισμού

Καθώς αυξάνει την αίσθηση της ηρεμίας και μειώνει το άγχος, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών να διαχειριστούν τα ερεθίσματα ή ακόμα και να αποφύγουν την υποτροπή.

Ο διαλογισμός βελτιώνει τον ύπνο

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα του ύπνου.