ΔΕΡΜΑ

Δες πώς το άγχος επηρεάζει το δέρμα σου

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν είσαι υπερβολικά αγχωμένη, αυτό θα αποτυπωθεί στο σώμα σου με κάποιο τρόπο; Είτε με σπυράκια, ή κοκκινίλες άλλου τύπου, ακόμη και με αναπάντεχη λιπαρότητα στο δέρμα.

Επειδή είναι σημαντικό να γωνρίζεις τους τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου, ώστε να το προλάβεις, σου παρουσιάζουμε 6 από αυτούς, με την προτροπή να χαλαρώσεις και να μην απελπίζεσαι με το παραμικρό.

1) Ουλές

Κάποιοι άνθρωποι, όταν αγχώνονται υπερβολικά, εκδηλώνουν νευρωτικές συμπεριφορές, από το να τρώνε τα νύχια τους μέχρι το να τραβούν τα μαλλιά τους, προκαλώντας τους τριχόπτωση. Καμιά φορά, αυτές οι συμπεριφορές είναι εντελώς υποσυνείδητες και γι’ αυτό ελέγχονται δύσκολα, ωστόσο μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες ουλές. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια αγχολυτική μπάλα ή κάνε διαλογισμό.

2) Επιδεινώνονται ήδη υπάρχοντα δερματικά θέματα

Αν έχεις κάποιου είδους δερματίτιδα όπως η ψωρίαση ή κάποιο έκζεμα, θα έχεις προσέξει ότι ενισχύονται όταν πολύ αγχωμένη. Η κορτιζόλη που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, σε συνθήκες υπέρμετρου άγχους, μπορεί να το επιβαρύνει δραματικά, επηρεάζοντας ακόμη και το μέχρι πρότινος αψεγάδιαστο πρόσωπό σου.

3) Θα έχει αντίκτυπο και στην κοινωνικότητά σου

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιου είδους δερματίτιδα, εκδηλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και αποφεύγουν περισσότερο τις κοινωνικές συναναστροφές. Είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου το άγχος επηρεάζει το δέρμα σου και τα δερματικά φαινόμενα, με τη σειρά τους, επηρεάζουν τη διάθεσή σου και ξανά από την αρχή.

4) Πρόωρες ρυτίδες

Κάποτε λεγόταν ως αστείο ότι όποιος αγχώνεται θα γεράσει και γρήγορα, όμως εντέλει υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτή τη ρήση.

5) Ο ανεπαρκής ύπνος χειροτερεύει την κατάσταση

Το άγχος επηρεάζει τον ύπνο σου, πράγμα που με τη σειρά του έχει αντίκτυπο -και- στο δέρμα σου. Αν παρατηρείς μαύρους κύκλους και ρυτιδιασμένο δέρμα γύρω από τα μάτια, όλα δείγματα ανεπαρκούς ύπνου, αφενός προσπάθησε να κοιμάσαι περισσότερο και καλύτερα και αφετέρου δοκίμασε μια ενυδατική κρέμα με καφείνη, η οποία θα συσφίξει την περιοχή του δέρματος γύρω από τα μάτια.

6) Ανησυχητική τριχόπτωση

Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις υπέρμετρου άγχους, καθώς τα μαλλιά σου σταματούν τον προκαθορισμένο κύκλο επιμήκυνσης που ακολουθούν και αρχίζουν να πέφτουν.