ΥΓΕΙΑ

Covid-19 στην εγκυμοσύνη: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυοι;

Pexels

Μια νέα, μεγάλη, επιστημονική ανασκόπηση, υπογραμμίζει τους κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που νοσούν με Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι έγκυες γυναίκες και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, εάν κολλήσουν Covid-19 και τώρα μια μεγάλη, διεθνής ανασκόπηση βοηθά να υπογραμμιστεί πόσο καταστροφικοί μπορεί να είναι αυτοί οι κίνδυνοι.

Covid-19 στην εγκυμοσύνη: Αυξημένος ο κίνδυνος νόσησης για τις εγκύους Pexels

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από 12 μελέτες από ισάριθμες χώρες. Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερες από 13.000 έγκυες γυναίκες, 2.000 εκ των οποίων, ήταν  επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα Covid-19. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με περίπου 11.000 εγκυμοσύνες, όπου η μητέρα ήταν αρνητική για Covid-19 ή είχε αντισώματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σε όλες τις μελέτες, περίπου το 3% των εγκύων γυναικών με Covid-19, χρειάζονταν εντατική φροντίδα και περίπου το 4% χρειάζονταν οποιοδήποτε είδος εντατικής θεραπείας. Ποσοστά πολύ υψηλότερα από τις εγκύους χωρίς μόλυνση Covid-19.

Σε σύγκριση με τις έγκυες που δεν μολύνθηκαν από τον ιό, όσες νόσησαν με Covid είχαν σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν και 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Είχαν επίσης υψηλότερους κινδύνους για προεκλαμψία, θρόμβους αίματος και προβλήματα που προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν Covid-19, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι ο Covid-19, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιγένειας, αλλά αυτή η μελέτη δεν βρήκε την ίδια σχέση.

Ζωτικής σημασίας ο εμβολιασμός για τον Covid-19

Τα ευρήματα της μελέτης, δίνουν μια σαφή εικόνα που δείχνει ότι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν σε μια οποιαδήποτε εγκυμοσύνης, ενισχύονται από τις λοιμώξεις Covid-19.

Για τα άτομα που προσπαθούν να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη βοηθά να γείρει σταθερά η ζυγαριά στην πλευρά του εμβολιασμού.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν εξέτασε τα οφέλη του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη, άλλες μελέτες έχουν δείξει μεγάλες μειώσεις στον κίνδυνο θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού και σοβαρής ασθένειας ή θανάτου για τη μητέρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης και της θεραπείας του Covid-19 σε έγκυες γυναίκες.