SEX

Μπορείς ή όχι να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό;

Pexels

Ένα λιπαντικό είναι πάντα μια καλή ιδέα κατά τη διάρκεια του σεξ: Ενισχύει τη σεξουαλική ευχαρίστηση και προστατεύει από τραυματισμούς που μπορούν να προκληθούν από την έντονη τριβή, κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν τώρα αναζητάς ένα εντελώς φυσικό προϊόν για την επόμενη σεξουαλική σου περιπέτεια, το ελαιόλαδο μπορεί να είναι μία καλή επιλογή.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό;

Μπορείς ή όχι να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό; Pexels

Τα καλά νέα είναι ότι το ελαιόλαδο είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου.

Υπάρχουν 3 κύρια είδη λιπαντικών:

  • Τα λιπαντικά με βάση το νερό,
  • Τα λιπαντικά με βάση το λάδι
  • Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη.

Το ελαιόλαδο, φυσικά και ανήκει στην κατηγορία λιπαντικών με βάση το λάδι. Τα λιπαντικά με βάση το λάδι, όπως το ελαιόλαδο, είναι συχνά πιο παχύρρευστα και η διάρκεια της απόδοσής τους είναι μεγαλύτερη. Τα λιπαντικά με βάση το νερό, διαρκούν λιγότερο, μπορεί να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά είναι ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά. Τα λιπαντικά με βάση τη σιλικόνη διαρκούν περισσότερο από τα λιπαντικά με βάση το νερό, αλλά θα καταστρέψουν τα sex toys σιλικόνης.

Πότε να μην χρησιμοποιείς το ελαιόλαδο ως λιπαντικό

Το κύριο πρόβλημα με τη χρήση του ελαιολάδου ως λιπαντικού είναι ότι το λάδι καταστρέφει το λάτεξ. Έτσι, εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικά από λατέξ (υλικό με το οποίο κατασκευάζονται τα περισσότερα) το ελαιόλαδο, μπορεί να κάνει το προφυλακτικό να σπάσει και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Γεγονός που προφανώς σε αφήνει εκτεθειμένη απέναντι σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Μπορείς, ωστόσο, να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό ή κάποιο άλλο λιπαντικό με βάση το λάδι, με συνθετικά προφυλακτικά, όπως προφυλακτικά πολυουρεθάνης.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι το ελαιόλαδο δεν απορροφάται τόσο εύκολα από το δέρμα. Εάν είσαι επιρρεπής σε εξάρσεις ακμής, ίσως το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια του σεξ να μην είναι καλή ιδέα. Μπορεί να φράξει τους πόρους της επιδερμίδας και να επιδεινώσει την ακμή, ειδικά αν δεν το ξεπλύνεις μετά. Οι φραγμένοι πόροι μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και σε μολύνσεις. Σχετική μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε την άμυνα του δέρματος και προκαλούσε ήπιο ερεθισμό στο δέρμα υγιών εθελοντών. Τα έλαια επίσης, μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια στον κόλπο και τον πρωκτό και να οδηγήσουν σε μόλυνση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στο ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Πριν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό, κάνε ένα patch test εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου σε μια περιοχή του δέρματος στο χέρι σου. Εάν εμφανίσεις εξάνθημα ή κνίδωση, σημαίνει ότι είσαι αλλεργική στο ελαιόλαδο και δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ως λιπαντικό.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι η χρήση λαδιού στον κόλπο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για κολπίτιδες από μύκητες. Ωστόσο η μελέτη δεν ανέφερε τον τύπο του λαδιού που χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, εάν είσαι επιρρεπής σε κολπίτιδες από μύκητες, μπορεί να θέλεις να το σκεφτείς δύο φορές πριν χρησιμοποιήσεις το ελαιόλαδο ως λιπαντικό.

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για ελαιόλαδο ως λιπαντικό

Εδώ είναι οι 3 πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν θέλεις να διαλέξεις ένα λιπαντικό για το σεξ:

  • Βεβαιώσου ότι εσείς και ο/η σύντροφός σου δεν είστε αλλεργικοί στο προϊόν
  • Βεβαιώσου ότι το προϊόν δεν περιέχει ζάχαρη ή γλυκερίνη (συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο για κολπίτιδες)
  • Μην χρησιμοποιείς προϊόντα με βάση το λάδι με προφυλακτικά από λάτεξ

Αν ψάχνεις απλώς για λιπαντικό για προσωπική χρήση ή σκοπεύεις να μην χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό, το ελαιόλαδο πιθανότατα είναι μια καλή επιλογή. Θα πρέπει απλώς να είσαι προσεκτική ώστε να μην απλωθεί σε ρούχα ή στα σεντόνια σου.

Αν επιλέξεις ένα λιπαντικό με βάση το νερό, μπορείς να μείνεις ήσυχη ότι ένα προφυλακτικό από λάτεξ δεν θα σπάσει. Δεν θα χρειαστείς επίσης χρόνο για να το καθαρίσεις. Τα λιπαντικά με βάση το νερό είναι υδατοδιαλυτά, επομένως δεν λερώνουν τα ρούχα και τα σεντόνια.

Συμπερασματικά:

Το ελαιόλαδο είναι πιθανώς ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση ως λιπαντικό, όταν δεν εμπλέκεται διείσδυση. Αλλά εάν μιλάμε για κολπικό ή πρωκτικό σεξ με έναν/μια σύντροφο, με λάτεξ προφυλακτικό it’s a don’t. Το ελαιόλαδο επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος σε μερικούς ανθρώπους. Εάν παρατηρήσεις οποιαδήποτε σημάδια εξανθήματος ή μόλυνσης από τη χρήση ελαιολάδου, σταμάτα αμέσως τη χρήση του.

Εάν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο ως λιπαντικό, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις παλιά σεντόνια. Φρόντισε να κάνεις ένα ντους μετά για να το ξεπλύνεις καλά από την επιδερμίδα σου. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα λιπαντικό υψηλής ποιότητας με βάση το νερό ή τη σιλικόνη, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα την ασφάλεια και την ευχαρίστησή σου.