ΥΓΕΙΑ

Blue Monday: Γιατί αυτή η Δευτέρα είναι η πιο καταθλιπτική του χρόνου. Ενώ οι άλλες πάνε πίσω

Unsplash

Οι New Order έχουν γράψει τραγούδι ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ την πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου.

Πρόκειται για αλήθεια ή αστικό μύθο; Καλά, αν μιλήσουμε για τη φετινή χρονιά, κάθε Δευτέρα είναι Blue Monday για εμάς. Δεν είναι δηλαδή ότι ξύπνησες σήμερα και ένιωσες κάποια τεράστια αλλαγή στην ψυχολογία σου. Ωστόσο, όλα άρχισαν το 2005, όταν το βρετανικό κανάλι Sky travel δημιούργησε μία πολύπλοκη φόρμουλα, με τη βοήθεια του ψυχολόγου Cliff Arnall. Εφόσον μιλάμε για Αγγλία, λήφθηκαν υπόψη και οι καιρικές συνθήκες. Το βασικότερο όμως στοιχείο είναι το ποια μέρα επέλεγαν περισσότερο οι άνθρωποι για να κλείσουν εισιτήρια για ένα ταξίδι. Η υπόθεση βασίστηκε στο ότι οι άνθρωποι σκέφτονται τα ταξίδια όταν είναι στα κάτω τους.

Ο ίδιος όμως ο Arnall στράφηκε ενάντια στην ίδια του την ιδέα, επειδή θεωρεί ότι δεν είναι μετρήσιμο το πόσο επηρεάζει τον καθένα η έλειψη χρημάτων μετά τις γιορτές ή το πόσο κατάφερε να πλησιάσει τα New Year’s Resolutions. Και στην τελική, το Blue Monday είναι δημιουργία του marketing.

Η έρευνα της Κίνας

Από την άλλη, η Κίνα «κατηγορεί» τη Δευτέρα, επειδή είναι η μέρα που επιστρέφουμε στη δουλειά μετά από σαββατοκύριακο. Άδικο δεν έχει. Σύμφωνα με έρευνα του 2009, η Δευτέρα ήταν η κορυφαία μέρα σε αυτοκτονίες ανδρών σε νεαρές ηλικίες.

Η χειμωνιάτικη μελαγχολία

Αν και η Blue Monday είναι μόνο μία μέρα μέσα στον χειμώνα, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάσχει από εποχιακή κατάθλιψη, η οποία «σπάει» με την έλευση της Άνοιξης. Η μικρή μέρα και η απουσία ηλιοφάνειας δημιουργεί βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και αυτός είναι ο λόγος που τρως περισσότερο και κουράζεσαι πιο εύκολα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Ψυχιατρικής. Συμβαίνει σε κάθε ηλικία, αλλά είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες 18-30 ετών.

Blue Monday και καραντίνα

Τι να μάς πει η Blue Monday φέτος; Σάμπως θα αλλάξει η διάθεση την επόμενη Δευτέρα; Η μόνη λύση είναι να κάνεις υπομονή, να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε στην ίδια κατάσταση και ότι δεν είμαστε μόνοι. Πάρε ένα τηλέφωνο έναν άνθρωπο που αγαπάς, κάνε διαλογισμό 5 λεπτών (αρκεί) και βγες για περπάτημα.