ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Bed rotting: Η τάση στο TikTok που απειλεί την ψυχική σου υγεία

iStock

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε ένα νωχελικό, κυριακάτικο πρωινό στο κρεβάτι. Επίσης πολλοί πιθανότατα θα προτιμούσαμε να μείνουμε κουλουριασμένοι στο κρεβάτι, κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί. Όλα αυτά περιγράφουν μια νέα τάση στο TikTok, που παραδόξως ονομάζεται «bed rotting». Σε ελεύθερη μετάφραση, «σάπισμα».

Αυτή η νέα τάση του TiKTok με περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μείνουν στο κρεβάτι και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, προκειμένου να αποσυμπιεστούν ψυχολογικά, μετά ας πούμε από μια ταραχώδη εβδομάδα στη δουλειά. Όμως παρά το self care «περιτύλιγμα» με το οποίο πλασάρεται το συγκεκριμένο trend, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του, τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία.

Το bed rotting μπορεί να βλάψει πραγματικά την ψυχική υγεία

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν μια χαλαρή μέρα, η νέα τάση του bed rotting φαίνεται σαν ένας τρόπος να διαδοθεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για πολλούς. Στην πραγματικότητα, η παραμονή στο κρεβάτι και ο υπερβολικός ύπνος (υπερυπνία) είναι σημάδι κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης.

Το χειρότερο; Η πρακτική του bed rotting θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης, με την έρευνα να δείχνει ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο κρεβάτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κακής διάθεσης. Η υπερυπνία έχει μια πολυεπίπεδη σχέση με τις διαταραχές της διάθεσης, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι τόσο αιτία, όσο και αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά κατάθλιψης, αυξάνονται σταθερά σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ενώ πολλοί κατηγόρησαν την κοινωνική απομόνωση, ο ένοχος μπορεί να είναι ένας πιο βασικός μηχανισμός. Όταν περνάμε τις μέρες μας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και ασχολούμαστε με παθητικές δραστηριότητες, περιορίζουμε τις ευκαιρίες να προσθέσουμε νόημα στη ζωή μας. Αν και η ξεκούραση και ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία, οι υπερβολές στο πρόγραμμα ύπνου, κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι. 

Το bed rotting μπαίνει εμπόδιο σε μια ζωή με νόημα

Κατά τη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη, ένα από τα πρώτα πράγματα που οι ψυχοθεραπευτές προσπαθούν να ανακαλύψουν, είναι πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι ασθενείς. Προσπαθούν μάλιστα να τους βοηθήσουν να βρουν τρόπους να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή για να βρουν ευχαρίστηση και νόημα στην καθημερινότητά τους. To bed rotting όμως, οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Eξομαλύνει τις ίδιες τις συμπεριφορές που συχνά οδηγούν σε κατάθλιψη και γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Κίνδυνοι και για τη σωματική υγεία

Η αδράνεια γεννά την αδράνεια. Όσο περισσότερο «σαπίζεις» στο κρεβάτι σου, τόσο πιο πιθανό είναι τα επίπεδα ενέργειάς σου να μειώνονται. Έτσι, υιοθετώντας έναν καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς σωματική κίνηση, ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας αυξάνεται.

Η σωματική και η ψυχική ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το να ξαπλώνεις όλη μέρα στο κρεβάτι δεν ευθυγραμμίζεται με την ανθρώπινη εξελικτική ώθηση εκατομμυρίων ετών. Η καθημερινή κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η κυκλοφορία, η πέψη, η ρύθμιση της όρεξης, η υγεία των αρθρώσεων, οι κύκλοι ύπνου και η διάθεση. Οι παρατεταμένες ώρες στο κρεβάτι μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς για τους μυς, τις αρθρώσεις, αλλά και για την υγεία της καρδιάς.

 

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι χαλάρωσης

Το να περάσεις τη μέρα σου στο κρεβάτι, κάνοντας ατελείωτο scrolling ή binge watching, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα εκείνη την στιγμή, επειδή αποσπάς την προσοχή σου από αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες. Όμως η αποφυγή αντιμετώπισής τους, τείνει να κάνει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ή προβλήματα μεγαλύτερα. Ο πιο υγιής τρόπος αντιμετώπισής τους, είναι η αναγνώρισή τους και η διαχείρισή τους.

Αντί λοιπόν να ξαπλώνεις όλη μέρα στο κρεβάτι «σαπίζοντας», δοκίμασε μια δραστηριότητα που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία, μειώνει το άγχος, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει την καθημερινή ζωή. Μια απλή βόλτα στη φύση. Η κίνηση, μαζί με τη φύση, θα βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σου να χαλαρώσει.