ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάς το πρωί με πόνους και δυσφορία

Ξέρεις τι εννοώ. Αυτό που ξυπνάς το πρωί και υποφέρεις, ειδικά αν δεν έχεις κοιμηθεί από νωρίς και για τουλάχιστον 6 ώρες. Το κεφάλι σου πονάει σα να του 'χουν ρίξει με σφυρί, τα κόκκαλά σου επίσης, τα μάτια σου τσούζουν, ο αυχένας σου εκπέμπει μηνύματα οδύνης και γενικώς έπεσες για ύπνο ζωντανή, κοιμήθηκες καλά και σηκώθηκες πτώμα. Τι σου συμβαίνει; Ποιος σε καταράστηκε να τυραννιέσαι έτσι ακόμα δεν άνοιξες το μάτι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο ύπνος και γενικώς το σκοτάδι καταστέλλει την όποια φλεγμονή υπάρχει στο σώμα σου. Η οποία με το που ξυπνάς και σε βλέπει το φως, σου αλλάζει τα φώτα που λένε. Οι ερευνητές έκαναν το πείραμα σε κύτταρα ανθρώπινα αλλά και ποντικιών που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι από εκείνες που προκαλούν δυσκαμψία στις αρθρώσεις κατά την αφύπνιση.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι με το που εκτέθηκαν σε σταθερό φως, τα πόδια των ποντικιών άρχισαν σιγά σιγά να πρήζονται και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν πέσει, έτειναν να αυξάνουν. Ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ανέφερε πως παρόλο που η εν λόγω έρευνα δεν εξέτασε τον πόνο που αισθάνονταν οι συμμετέχοντες, υπάρχει αναμφίβολη σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση της φλεγμονής το πρωί με τον πόνο και μία πρωτεΐνη που λέγεται κρυπτόχρωμα και επιδρά στους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οι οποίοι παρόλο που είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.  

Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να ξυπνάς όσο το δυνατόν καλύτερα είναι να σέβεσαι το κιρκάδιο ρολόι σου, τηρώντας μία σωστή ρουτίνα στον ύπνο: 7 έως 9 ώρες και όσο το δυνατόν πιο νωρίς τη νύχτα είναι το ιδανικό.