ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτή η αξέχαστη πρώτη φορά που πας διακοπές μαζί του

Οι πρώτες διακοπές σε μια σχέση. Ax. Πρωινό χουζούρι, βουτιές και αλμυρά φιλιά με το κύμα να σκάει στα πατούσια σας, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, ονειρεμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, βόλτες με μαλλιά που ανεμίζουν από τα μελτέμια και όλα αυτά τα καινούργια να τα βλέπετε μέσα από τα μάτια σας που λαμπυρίζουν από έρωτα. Θεωρητικά οι διακοπές για ένα ζευγάρια είναι ένας επίγειος παράδεισος. Μέχρι που αρχίζεις να σκέφτεσαι και τα πρακτικά.

Ήμασταν μαζί ένα εξάμηνο περίπου όταν έφτασε εκείνος ο Αύγουστος με τις παχιές της μύγες και ο Σ. μου έκανε την ερώτηση «εσύ πότε έχεις άδεια;». *γκλουπ, γκασπ, χικ-όλα μαζί*. Θα μου προτείνει να πάμε διακοπές; Μήπως είναι νωρίς; Λένε ότι από το διάστημα φαίνεται το Σινικό Τείχος, αλλά, αν εκείνο το απόγευμα, κάποιος έριχνε μια ματιά θα έβλεπε και πόσο είχε κοκκινίσει το πρόσωπό μου από το άγχος (ούτε πρόταση γάμου να μου έκανε). Βλέπεις, μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα ήταν ωραία, αλλά κυρίως υπό έλεγχο. Περνούσαμε τα απόγευματά μας σε ταράτσες στο κέντρο της πόλης και σε θερινά σινεμά, εγώ στροβιλιζόμουν στα καλοκαιρινά μου φορέματα, εκείνος με κερνούσε παγωτό και η ζωή ήταν ωραία.

Οι διακοπές μαζί του όμως θα ήταν κάτι άλλο. Ναι μεν θα ξυπνούσαμε και θα κοιμόμασταν μαζί, αλλά αυτό, εκτός από σούπερ ρομαντικό, θα λειτουργούσε και σαν μεγεθυντικός φακός. Εκείνος θα έβλεπε τις ατέλειες μου, εγώ την ανθρώπινη και όχι και τόσο μαγική πλευρά του. Πολύ θέλει να απομυθοποιήσεις κάποιον; Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είμαι αρκετά ενήλικη ώστε να πάψω να πιστεύω σε μονόκερους, Έτσι αποφάσισα να ξεπεράσω τους επιφανειακούς προβληματισμούς μου και να κολυμπήσω (κι ήταν και βαθιά).

Αδιαμφισβήτητα, οι πρώτες διακοπές για ένα ζευγάρι είναι και πηγή άγχους. Είναι σαν μια πρώτη απόπειρα συγκατοίκησης. Είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να συμβιώσετε σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο (ούτε καν σπίτι) για πάνω από μία ή δύο μέρες, να μιλήσετε για οικονομικά, οργάνωση, λοτζίστικς που λέμε και στο χωριό μου. Αυτό, μάνι-μάνι, σημαίνει ότι, θέλεις-δε θέλεις, ready or not (που λένε), η σχέση περνάει σε επόμενο επίπεδο. Αυτό, μπορεί να σε αγχώνει, αλλά είναι και καλό. Γιατί; Επειδή είναι κι ένας τρόπος να γνωριστείτε καλύτερα και να φτιάξετε ιστορίες και αναμνήσεις.

Γιατί ετσι είναι με τις διακοπές. Είναι στιγμές που γίνονται αναμνήσεις, που γίνονται φωτογραφίες μέσα σε κουτιά ή άλμπουμ και, με ένα μαγικό τρόπο, όταν ανατρέχεις σε αυτά κρατάς μόνο την ουσία. Τις στιγμές ανεμελιάς και ευτυχίας, όπως εκείνη τη φορά που φύγατε αργά το απόγευμα, σχεδόν βράδυ, από την παραλία. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι τίποτα απ’όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν είχα «φοβηθεί» να μπω σε εκείνο το πλοίο και να μοιραστώ ακόμα και τις όχι και τόσο καλοσιδερωμένες πλευρές του εαυτού μου. Βλέπεις, ένα βήμα αρκεί για να κάνεις το επόμενο βήμα με τους ανθρώπους σου.