ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάνεις άσχημες σκέψεις; Το ψυχολογικό κόλπο που θα φτιάξει τη διάθεσή σου στο λεπτό

Unsplash

Είναι εκείνες οι μέρες που η διάθεσή σου είναι πεσμένη και απ’ το μυαλό σου περνούν μόνο άσχημες σκέψεις. Γίνεται να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και να αλλάξεις τις σκέψεις σου ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία σου και τη θετική σου ενέργεια;

Πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν πως η αλλαγή της διάθεσης είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας, ένας μυστηριώδης εσωτερικός μηχανισμός πάνω στον οποίο δεν έχουμε καμία εξουσία.

Είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς αν σου πω πως αυτό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Κι όμως έχουμε μια δυναμική για να επαναπροσδιορίσουμε 100% τις σκέψεις και τη διάθεσή μας.  Σίγουρα αυτός ο έλεγχος της ενέργειάς μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από χρόνια εσωτερικής ανασκόπησης, ανακάλυψης και αυτοβελτίωσης, αλλά υπάρχει ένας απλός τρόπος για να δεις ένα μικρό δείγμα αυτής της μοναδικής ικανότητας.

Καλύτερη διάθεση: Συνειδητοποίηση τώρα

Το πρώτο βήμα για να βρούμε την προσωπική ισορροπία είναι η συνειδητοποίηση. Να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να επιλέξουμε την ευτυχία αντί για την αρνητικότητα. Να αγκαλιάσουμε όλα τα θετικά συναισθήματα και να αποδεσμεύσουμε τα αρνητικά. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν περιτριγυριζόμαστε από ερεθίσματα και καταστάσεις που μας διδάσκουν το αντίθετο της αισιοδοξίας και της ηρεμίας;

Μέσα από τα χρόνια που ασχολούμαι με το lifecoaching και τις εκατοντάδες ώρες συνεδριών, συνειδητοποίησα το πόσο συχνό φαινόμενο είναι να σε πάρει κάποιος τηλέφωνο και να σου πει πως είναι πραγματικά ανήσυχος και γεμάτος με σκοτεινές, αρνητικές σκέψεις. Έτσι, αποφάσισα να μοιραστώ αυτή την άσκηση με τους μαθητές μου και με οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αυτό το τρομερό συναίσθημα και είδα πραγματικά φανταστικά αποτελέσματα!

Η συγκεκριμένη άσκηση που θα μοιραστώ μαζί σου είναι βασισμένη στην αρχή της θετικής κοινωνικής ψυχολογίας και πώς μας επηρεάζει όταν την φέρνουμε στον εαυτό μας. Για να το πω πιο απλά έχει να κάνει με την κοινωνική αποδοχή και την αναγνώριση από τους ανθρώπους που θεωρούμε σημαντικούς στη ζωή μας και μπορεί να γίνει η καλύτερη θετική τροφή για τον εγκέφαλο και την ψυχή μας.

Αυτή την άσκηση  που βελτιώνει τη διάθεση την ονομάζουμε «άσκηση vortex» και η αποτελεσματικότητά της βασίζεται κυρίως στο πιο κοινό μυστικό της ζωής, που δεν είναι άλλο από το να δίνεις και να μοιράζεσαι. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο λαμβάνεις μια βαθιά ικανοποίηση επειδή αφήνεις το εγώ σου και τα προβλήματά σου εκείνη τη στιγμή που τα βιώνεις τόσο μπερδεμένα.

Τι να κάνεις λοιπόν για να αλλάξεις άμεσα τη διάθεσή σου όταν όλα είναι μαύρα;

Κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι έχεις παγιδευτεί στα αρνητικά συναισθήματα και τις φοβίες του εγώ, μπορείς να δοκιμάσεις αυτό που θα σου πάρει λιγότερο από 1 λεπτό! Επικοινώνησε με κάποιον που αγαπάς πολύ για να του εκφράσεις την αγάπη και την εκτίμησή σου. Κάνε ένα γρήγορο τηλεφώνημα ή μια σύντομη επίσκεψη στη φίλη σου, στη μητέρα σου, στον σύντροφό σου ή ακόμα και σε έναν συνάδελφό σου για να του πεις πόσο χαρούμενη είσαι που βρίσκεται στη ζωή σου.

Με αυτή την άσκηση θετικότητας, δύο πράγματα θα συμβούν:

1. Θα τονώσεις αμέσως την ψυχολογία σου, μόνο βλέποντας τα χαρούμενα πρόσωπά τους και το χαμόγελό τους.

2. Από την άλλη πλευρά, επηρεάζοντας θετικά τους άλλους, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει μια μικρή απόλαυση και για εσένα. Παρόλο που ο σκοπός της άσκησης δεν είναι η «ανταμοιβή», αυτό το θετικό συναίσθημα που προκαλείς σε κάποιον άλλο είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει σε σένα από το σύμπαν, την πιο ανύποπτη στιγμή, με τον πιο ανύποπτο τρόπο!

Η επικοινωνία με κάποιον που αγαπάμε και η έκφραση των αληθινών μας συναισθημάτων, μας γεμίζει πίστη και μας κάνει να αισθανόμαστε σημαντικοί. Και αυτό είναι σίγουρα μια εξαιρετική αρχή για να νιώσεις θάρρος και να συνεχίσεις! Γιατί σημασία δεν έχει η γνώμη τρίτων, αλλά η αγάπη που παίρνουμε από τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε. Αυτό μας γεμίζει πληρότητα και είναι ικανό να μας αλλάξει τη διάθεση στο λεπτό!

Μοναδικό δώρο από την Τζιλ: Κάνε μια δωρεάν συνεδρία lifecoaching με έναν διαπιστευμένο lifecoach και δες τη ζωή σου να αλλάζει. Κλείσε τη συνεδρία σου εδώ: https://globalacademyofcoaching.com/el/one-on-one-sessions/

ΤζιλΔούκα MBA, MCC

Master Certified Business and Leadership Coach

Η Τζιλ Δούκα είναι διαπιστευμένη MasterCertifiedCoach, βαθμίδα που την τοποθετεί ανάμεσα στο 4% των coaches παγκοσμίως, και συγγραφέας 4 bestsellerαυτοβελτίωσης τα οποία μπορείς να βρεις εδώ: https://globalacademyofcoaching.com/el/vivlia-coaching/