WELLNESS

Άντρες που “δεν είναι σε φάση”: Μήπως όντως λένε αλήθεια;

Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο, ειδικά αν είσαι κάτω από 30, να έχεις ακούσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου από άντρα ότι "δεν είναι σε φάση".

Πρόκειται για μια φράση η οποία ακριβώς επειδή δεν εξηγεί κάτι συγκεκριμένο, χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τα πάντα: το ότι ένας άντρας πιέζεται, το ότι βρήκε μια άλλη, το ότι τελικά δεν του άρεσες και ένα σωρό άλλα.Υπάρχουν πάντως μερικές φορές που αυτή η φράση δεν κρύβει κάτι άλλο. Που όντως, ένας άντρας τη λέει, την εννοεί και την βιώνει έτσι ακριβώς. Μία από αυτές είναι όταν έχει τον φόβο του δεσμού ή αλλιώς commitment phobia.

Τι είναι commitment phobia και πως τη διακρίνεις

 

“Οι άντρες που ζουν με αυτή τη φοβία, βλέπουν τις σχέσεις σαν αλυσίδες. Δεν αντιλαμβάνονται την κοπέλα τους ως σύμμαχο και φοβούνται να… μπλέξουν και να εξαρτηθούν συναισθηματικά. Βλέπουν τις γυναίκες σαν απειλή”,  μας τονίζει η Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων Επιστημονικός Συνεργάτης SEC. Ίσως γενικά, τα σημάδια να μην είναι φανερά στις αρχές μιας σχέσης, που δεν γνωρίζεις τον άλλον καλά. Άλλωστε οι άντρες με αυτή τη φοβία, συνήθως προσπαθούν να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό για να σε κατακτήσουν, πριν αρχίσουν να… κάνουν νερά.

Στην πορεία, συνήθως, έχουν κάποιο ή και περισσότερα από τα ακόλουθα “σημάδια”:

– Πολλή δουλειά. Ταξίδια, υποχρεώσεις που δεν τους αφήνουν να οργανώσουν συναντήσεις μαζί σου.

– Δε σε γνωρίζουν στους φίλους τους και γενικά στο δικό τους περιβάλλον.

sec 100  – Δεν έχουν συνέπεια σε αυτά που λένε και κάνουν.

– Αποφεύγουν το πρόγραμμα και τα σχέδια.

Τι φταίει;

 

Αν σε ενδιαφέρει ή σου έχει τύχει να θέλεις έναν τέτοιο άντρα, σίγουρα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι εσύ… τρελή. Τώρα, το γιατί μπορεί εκείνος, ενώ σε θέλει, να νιώθει πιεσμένος και πνιγμένος αντί να χαίρεται για τη σχέση σας, αυτό ίσως οφείλεται σε παραπάνω από ένα παράγοντες. Όπως μας εξήγησε η κ. Σταύρου, οι λόγοι εκδήλωσης αυτής της φοβίας είναι πολλοί. Αρχικά, η εποχή που ζούμε την ευνοεί. “Εδώ και 30-40 χρόνια είμαστε άτομα, ζητάμε χρόνο για τον εαυτό μας και αναζητούμε τη μοναχικότητα ίσως και τη μοναξιά. Είμαστε στην εποχή του ναρκισισμού. Μια τέτοια φοβία ίσως να ανήκει στις ναρκισσιστικές διαταραχές”, τονίζει η κ. Σταύρου.

Πέρα από αυτό, σύμφωνα με την κ. Σταύρου, μεγάλες είναι οι πιθανότητες, οι ρίζες της φοβίας του δεσμού, να κρύβονται στα πρώτα χρόνια ζωής ενός άντρα και τη σχέση που είχε τότε με την μητέρα του. Commitment phobia Γενικότερα, η οικογένεια που μεγάλωσε, παίζει ρόλο στον τρόπο που θα αντιληφθεί τις σχέσεις στη ζωή του.Τέλος, οι άντρες που εκδηλώνουν τέτοιες φοβίες, ίσως είναι ανολοκλήρωτοι. “Δεν έχουν ωριμάσει και άρα μη γνωρίζοντας ποιοι είναι οι ίδιοι δε ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους. Δεν είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για μια υγιή σχέση” σημειώνει η κ. Σταύρου.

Ξεπερνιέται;

 

Ναι. ΟΜΩΣ πριν είναι σημαντικό να ξέρεις αυτό που υπογραμμίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι για αυτές τις περιπτώσεις: Αν μείνεις σε μια σχέση με άντρα που έχει μια τέτοια φοβία, το πιθανότερο είναι ότι θα ταλαιπωρηθείς.

Commitment phobia 1 Για την περίπτωση που απλά πρόκειται για θέμα ανολοκλήρωτης προσωπικότητας, εκεί μόνο ο χρόνος μπορεί να τον ωριμάσει, να καταλάβει τι ακριβώς θέλει και να βιώσει τη σχέση σα μια ευτυχή συγκυρία.

Τέλος, αν η φοβία του τον κάνει να… φεύγει και να έρχεται, η απόφαση είναι στο χέρι σου. Δε μπορείς να κάνεις τίποτα για το ότι φεύγει. Χρειάζεται, όμως, να αποφασίσεις όταν έρχεται, αν θέλεις έναν τέτοιον άντρα στη ζωή σου ή αν θα αφήσεις κενό ώστε “να βρεθεί κάποιος που θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα και θα εκτιμήσει τη σχέση μαζί σου”, όπως μας ανέφερε η κ. Σταύρου.

*Διαβάστε το blog της Δήμητρας Σταύρου

Διαβάστε ακόμα στο Ladylike:

Οι αιτίες της απιστίας στις σχέσεις

Αποκάλυψη Τώρα: Τι μας λένε οι άνδρες και τι πραγματικά κάνουν

Πώς να ξεπεράσεις τον χωρισμό, βρε κούκλα μου