ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Unsplash

Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας, ενώ προκαλούν το θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους 3 Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο.

 

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με τις αλλεργίες. Ακόμη και όσοι πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργίας, μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν την αλήθεια. Με το ξεκίνημα της άνοιξης, παρακάτω παρουσιάζουμε 5 μύθους και αλήθειες για τις αλλεργίες, ώστε να διαχειριστείς καλύτερα τα συμπτώματα, να αισθανθείς καλύτερα και να απολαύσεις μία από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου.

Αλλεργίες: 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις Unsplash

Μύθος #1: Οι αλλεργίες εξαφανίζονται τον χειμώνα

Όχι εάν έχεις αλλεργίες σε ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων και μούχλα. Οπότε ο χρόνος σε εσωτερικούς χώρους και η λιγότερη κυκλοφορία καθαρού αέρα, μπορεί να σημαίνει χειρότερα συμπτώματα. Τα σκονισμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πράγματα που κατεβάζεις από το πατάρι και μπορεί να φιλοξενούν μούχλα, συχνά είναι ένοχοι για μια αλλεργική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα και η χρήση προστατευτικών για στρώματα και μαξιλάρια είναι οι καλύτερες επιλογές.

Μύθος #2: Μέχρι να ενηλικιωθείς, θα ξέρεις αν έχεις αλλεργίες ή όχι

Όχι απαραίτητα. Αν και οι περισσότερες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ιδιαίτερα τις εποχιακές. Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα μια ουσία όπως η γύρη ή τα ακάρεα σκόνης ως επιβλαβή και στη συνέχεια επιτίθεται, απελευθερώνοντας ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, τα μάτια, τους αεραγωγούς, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να το παρατηρήσεις την πρώτη φορά που θα έρθεις σε επαφή με μια ουσία. Ή μπορεί να αντιδράσεις μόνο όταν έχεις εκτεθεί επανειλημμένα σε αυτήν ή εάν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αδύναμο.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε ενήλικες. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς με τροφικές αλλεργίες, τις ανέπτυξαν στην ενήλικη ζωή. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν το «κρύωμα» σου επιμένει ή αν παρατηρήσεις κνίδωση, πρήξιμο ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, κοιλιακό άλγος, μέσα σε δύο ώρες μετά το φαγητό. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι το προκαλεί.

Μύθος #3: Η κατανάλωση τοπικού μελιού μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα

Θεωρητικά ναι, στην πράξη, όχι. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μέλισσες πιθανότατα δεν επισκέπτονται τα φυτά που πράγματι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Η ιδέα πίσω από τον συγκεκριμένο μύθο, είναι ότι καταναλώνοντας τοπικό μέλι, εκτίθεσαι στην τοπική γύρη, την οποία το σώμα μπορεί να συνηθίσει με την πάροδο του χρόνου και να σταματήσει να αντιδρά. Πάνω στην ίδια θεωρία, λειτουργούν τα εμβόλια για τις αλλεργίες. Αλλά οι μέλισσες παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της γύρης τους από ανθοφόρα φυτά, χόρτα και τα ζιζάνια που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα αλλεργίας,

Μύθος #4: Θα πρέπει να παίρνεις φάρμακα για τις αλλεργίες, μόνο όταν χρειάζεται

Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία είναι καλύτερα να τα πάρεις πριν τα χρειαστείς. Η επινεφρίνη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αναφυλακτικής αντίδρασης. Τα αντιισταμινικά μπορούν να καταστείλουν περιστασιακά συμπτώματα αλλεργίας σε μόλις μία ώρα. Αλλά για προβλέψιμες εποχιακές αλλεργίες, η λήψη των φαρμάκων πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα θα μειώσουν ή θα εξαφανίσουν τα συμπτώματα. Γι’ αυτό πολλοί γιατροί συνιστούν ένα καθημερινό από του στόματος αντιισταμινικό, σε ασθενείς με εποχιακές αλλεργίες. Επίσης ένα ρινικό σπρέι στεροειδών θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους ασθενείς, πριν ξεκινήσει η εποχή που τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Και αυτό γιατί μπορεί να χρειαστούν 2 εβδομάδες για να επιτευχθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά τους.

Μύθος #5: Δεν πρέπει να χαρίζεις λουλούδια σε κάποιον με αλλεργίες

Ένα μπουκέτο λουλούδια στο βάζο δύσκολα θα προκαλέσει συμπτώματα. Τα πιο κοινά εποχιακά αλλεργιογόνα είναι τα χόρτα. Τα περισσότερα διακοσμητικά ανθοφόρα φυτά δεν παράγουν πολλή γύρη. Καλό είναι να αποφεύγεις τις μαργαρίτες, ηλίανθους και το φρέσκο χαμομήλι. Και ενώ ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να φαίνεται σαν μια καλύτερη επιλογή από ένα μπουκέτο λουλούδια, η αλήθεια είναι πως δεν είναι. Τα φυτά σε γλάστρες μπορούν να προσελκύσουν σκόνη και να αναπτύξουν μούχλα, εάν ποτιστούν υπερβολικά. Εάν έχεις αλλεργίες σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, προτίμησε λουλούδια που μπορεί να απολαύσεις και στη συνέχεια να τα πετάξεις.