ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγάπη: Τα χαρακτηριστικά του πιο υπέροχα υποκειμενικού συναισθήματος

Unsplash

Δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικός ορισμός στο πιο υπέροχα υποκειμενικό συναίσθημα του κόσμου. Αγάπη, τόσο μοναδική όσο ο καθένας μας ξεχωριστά.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Η αγάπη είναι πολύ μεγάλη, πολύ βαθιά και ιδιαίτερα απροσπέλαστη ως έννοια μπροστά στην ανικανότητα των λέξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Με περισσότερη ευκολία θα μπορούσαμε ίσως να περιγράψουμε τι δεν είναι αγάπη, παρά το τι είναι.

Η αγάπη δεν ορίζεται. Είναι εκείνη που ορίζει. Ανθρώπους και σχέσεις. Και κανένας από τους ορισμούς που έως τώρα της έχουν αποδοθεί δε φαίνεται απόλυτα ικανοποιητικός.

Αυτός που έως τώρα φαντάζει ως ο λιγότερο ατελής είναι εκείνος του φιλόσοφου Πεκ, σύμφωνα με τον οποίο: «Αγάπη είναι η θέληση του ανθρώπου να διευρύνει τον εαυτό του, με σκοπό να καλλιεργήσει τη δική του, ή ενός άλλου, πνευματική ανάπτυξη».

Αυτός ο ορισμός αποτελεί και την καλύτερη αφετηρία για τον ορισμό της αγάπης και μέσα σε μια ερωτική σχέση. Η αγάπη, εκτός από βαθιά εξελικτική, είναι και κυκλική.

Ξεκινά από την αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό και κυκλώνει την αγάπη για τον σύντροφό μας. Στη συνέχεια αυτό, και όσο εξελίσσεται, μοιάζει με έναν ευρύτερο ομόκεντρο κύκλο, που περικλείει κάθε φορά και
περισσότερη αγάπη.

Η αγάπη, ως απόλυτη ένωση, διακρίνεται από:

ΘΕΛΗΣΗ: Η θέληση είναι ο πόθος της επιθυμίας να μετατραπεί σε δράση. Και η δράση είναι το καλύτερο συστατικό για τη δημιουργικότητα και τη θετική ενέργεια.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ: Υπερβαίνουμε, αλλάζουμε τα όριά μας μόνο μέσα από την προσωπική μας προσπάθεια. Και η αγάπη και η καλλιέργειά της απαιτούν τιτάνια προσπάθεια διαρκείας.

Συνειδητοποιούμε, όμως, ότι παράλληλα με αυτό θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε τη συνολική μας προσωπικότητα και να είμαστε συνολικά ένας καλύτερος άνθρωπος.

ΔΥΟ ΑΓΑΠΕΣ: Σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνει και συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα την αγάπη που αισθανόμαστε για τον εαυτό, καθώς και αυτήν που εκ- πέμπουμε προς το «άλλο μας ολόκληρο».

Χρειάστηκε να ραγίσει ξανά και ξανά η καρδιά μου για να αποφασίσω να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για το τι είναι αυτό που το λένε αγάπη. Οι καλύτεροι δάσκαλοι στον κόσμο Gay and Katheen Hendricks, John Gray, Marianne Williamson, Katherine Woodward Thomas, Cloe Madanes, όλοι λένε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκδηλώνουμε την αγάπη μας. Και ναι, το σημαντικό είναι να δίνεις στον σύντροφό σου την αγάπη με τον τρόπο που θέλει.

(Από το bestseller των Τζιλ Δούκα και Νικόλα Ουρανού «Αγάπη Τώρα»)

  • Επένδυσε στο 3ήμερο συναρπαστικό retreat της Τζιλ αυτόν τον Φεβρουάριο στα Ιωάννινα, για το οποίο μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου εδώ https://www.jillandnikolas.com/winter.html
  • Σε ενδιαφέρει το life coaching αλλά σε προβληματίζει το κόστος; Όχι πια! Δήλωσε το ενδιαφέρον σου και θα σου προσφέρουμε μία συνεδρία life coaching, αξίας 200 ευρώ, δώρο!