ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που η τηλεόραση κάνει κακό στην καρδιά σου

Pexels

Ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τηλεόραση, έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μια νέα, βρετανική, επιστημονική έρευνα, έρχεται να επικυρώσει αυτόν το συσχετισμό, φέρνοντας στο φως μάλιστα νέα δεδομένα.

Στεφανιαία νόσος και τηλεόραση

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται λίπος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες προκαλώντας στένωση, μειώνοντας την παροχή αίματος στην καρδιά. Σύμφωνα με νέα, επιστημονική έρευνα, περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι άνθρωποι μείωναν το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

«Η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικός στόχος συμπεριφοράς για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία και τους παραδοσιακούς δείκτες κινδύνου», δήλωσε ο Δρ. Youngwon Kim, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και συγγραφέας της έρευνας.

Αν και η ομάδα δεν εξέτασε τι κρύβεται πίσω από τη συσχέτιση, ο Kim είπε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι ο υπερβολικός χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης σχετίζεται με δυσμενή επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο σώμα.

Στην σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 373.026 Βρετανούς, ηλικίας 40-69 ετών που συμμετείχαν σε μια προσπάθεια γνωστή ως μελέτη UK Biobank. Κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν 9.185 περιπτώσεις της νόσου σε συμμετέχοντες, μέσω του εθνικού μητρώου θανάτων και των αρχείων εισαγωγής σε νοσοκομείο, μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

Περισσότερη τηλεόραση μεγαλύτερος κίνδυνος για την καρδιά

Η μελέτη προτείνει ότι αφού ληφθεί υπόψη ο γενετικός κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, όσο μεγαλύτερη είναι η παρακολούθηση της τηλεόρασης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Σε σύγκριση με άτομα που έβλεπαν τέσσερις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα, όσοι έβλεπαν μία ώρα ή λιγότερο, είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, ενώ για εκείνους που έβλεπαν δύο έως τρεις ώρες την ημέρα ο κίνδυνος ήταν 6% χαμηλότερος.

Οι ερευνητές λένε ότι η τάση διατηρήθηκε σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα γενετικού κινδύνου. Αν και όσοι είχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.

Υποθέτοντας ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης οδηγεί την αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να προληφθεί, εάν οι άνθρωποι μειώσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ακόμη και μετά τον υπολογισμό του γενετικού κινδύνου και άλλων παραγόντων.

Περισσότερη κίνηση

Ο Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολομικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης που δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να υπερεκτιμούν τα οφέλη της μείωσης του χρόνου της τηλεόρασης για τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων. Ο ίδιος, ωστόσο, υπογραμμίζει:

«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι η αύξηση του χρόνου σωματικής δραστηριότητας, βοηθά στη μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους και αποτρέπει την αύξηση βάρους. Bελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα και μειώνει τους κινδύνους διαβήτη. Όλες αυτές οι βελτιώσεις, με τη σειρά τους, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτό πιθανώς εξηγείται με την κατανάλωση σνακ, που πάει χέρι-χέρι με το binge watching. Επίσης οι χρήστες υπολογιστή, κάνουν συχνότερα διαλείμματα, σε σχέση με όσους μένουν «κολλημένοι» στην τηλεόραση.