ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτοί είναι οι λόγοι για να ανοίγεις το παράθυρό σου τον χειμώνα

iStock

Ο χειμώνας έχει φτάσει, οι νύχτες είναι ψυχρές και οι μέρες μικραίνουν. Ο καιρός αυτός χωρίζει τους ανθρώπους σε 2 ομάδες. Σε αυτούς που λατρεύουν την παγωνιά και σε αυτούς που την απεχθάνονται. Η ερώτηση όμως, που ισχύει και για τις 2 κατηγορίες είναι η εξής: «Πρέπει να ανοίγεις τέτοια εποχή το παράθυρο;».

Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας για τον καθένα ξεχωριστά είναι κάτι διαφορετικό. Άλλοι προτιμούν να «χουχουλιάζουν» στο σπίτι βλέποντας Netflix και πίνοντας ζεστή σοκολάτα και άλλοι να βγαίνουν έξω να παίζουν στο χιόνι. Για το αν πρέπει να προσθέσουν στις συνήθειες τους το άνοιγμα των παραθύρων, απάντησε ειδικός σε θέματα θέρμανσης και εξαερισμού.

Τα σπίτια που χτίστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια είναι πολύ πιο αεροστεγή από εκείνα που χτίστηκαν πριν το 1970. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νεότερα σπίτια να είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά, αλλά να μην επιτρέπουν τον εξαερισμό. Δηλαδή ο αέρας που συνήθιζε να διαπερνά από τα παράθυρα, τις πόρτες και τις σοφίτες, τώρα απλώς ανακυκλώνεται στο σπίτι σου.

Το να ανοίξεις ένα παράθυρο για να αεριστεί ο χώρος, προσφέρει τα εξής οφέλη: 

Βελτιωμένη ποιότητα αέρα: Το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να μειώσει τους ρύπους του εσωτερικού αέρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και τις μυρωδιές από τα προϊόντα καθαρισμού.

Έλεγχος υγρασίας: Ο ξηρός αέρας του χειμώνα μπορεί να κάνει πολλά στο δέρμα και τους πνεύμονές σου. Ο καθαρός αέρας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας των εσωτερικών χώρων, προλαμβάνοντας την υπερβολική ξηρότητα.

Αφαίρεση οσμών: Ακόμη και με έναν απορροφητήρα, οι μυρωδιές μαγειρέματος διαπερνούν κάθε γωνιά του σπιτιού σου.

Ψυχική ευεξία: Το σκοτάδι στις 5.00 μ.μ. μπορεί να είναι κάπως καταθλιπτικό, αλλά το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να βοηθήσει. «Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον καθαρό αέρα αναζωογονητικό. Αυτός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σου και τη συνολική αίσθηση ευεξίας» σχολιάζει ο ειδικός.

Αυτοί είναι οι λόγοι για να ανοίγεις το παράθυρο σου τον χειμώνα iStock

Πρέπει να αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο όλο τον χρόνο;

Αυτό εξαρτάται από συγκεκριμένες περιστάσεις και προτιμήσεις. Τον χειμώνα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό να αφήνεις το παράθυρο κλειστό, ενώ το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να αεριστεί ο χώρος. Ωστόσο, μπορείς να αποφασίσεις, ότι τα οφέλη του εξαερισμού αξίζουν για μία μικρή αύξηση στο κόστος.

Το κλειδί είναι να πετύχεις μία ισορροπία διασφαλίζοντας ότι δεν οδηγεί σε υπερβολική απώλεια θερμότητας. Το να ανοίξεις για λίγη ώρα το παράθυρο σου μία μέρα του χειμώνα, με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των πλεονεκτημάτων, χωρίς να επιβαρύνει τη μονάδα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού.

Πότε πρέπει να σκεφτείς να αφήσεις το παράθυρο ανοιχτό;

Σε αποπνικτικά ή δωμάτια με υγρασία: Οι κουζίνες και τα μπάνια επωφελούνται από την ανταλλαγή φρέσκου αέρα, μειώνοντας τις οσμές και την υγρασία, αλλά είναι καλύτερο να διατηρήσεις τη σχετική υγρασία του εσωτερικού σου χώρου μεταξύ 35% και 55%.

Όταν η ποιότητα του εξωτερικού αέρα είναι καλή: Η ατμοσφαιρική ρύπανση περιέχει πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονές. Όταν αφήνεις καθαρό αέρα στο σπίτι σου, η αραίωση των VOC μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις σε άτομα με χημική ευαισθησία, εκτός εάν ο εξωτερικός αέρας είναι πιο μολυσμένος από τον εσωτερικό.

Τις ηλιόλουστες και ζεστές μέρες: Δώσε ένα διάλειμμα κλιματιστικό σου και εκμεταλλεύσου τον καλό καιρό και τη φυσική ζέστη από τον ήλιο. Εάν είσαι ευαίσθητος-η στα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και τη σκόνη, ο αερισμός μπορεί να μειώσει αυτούς τους ρύπους. Προσοχή όμως στην υγρασία. Τα σπόρια μούχλας πολλαπλασιάζονται σε πιο υγρά περιβάλλοντα.

Εάν τα παράθυρά σου έχουν κλειδαριές: Ένα ανοιχτό παράθυρο μπορεί να είναι σημείο εισόδου για εισβολείς, ειδικά όταν κοιμάσαι ή δεν είσαι στο σπίτι. Η τοποθέτηση κλειδαριών φύλλου στα παράθυρά σου, επιτρέποντάς τους να ανοίγουν μερικές ίντσες και όχι περισσότερο, μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.