ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η δίαιτα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ

Unsplash

Φαντάσου αυτό το θέμα με μία ταμπέλα που να γράφει από πάνω ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Απόλυτα αποτρεπτικό σε ό,τι πρεσβεύει κι αυτή η μορφή δίαιτας, η οποία, μαζί με πολλές ακόμα στερητικές και χαμηλές σε βιταμίνες διατροφές, σφραγίζονται σ’ ένα κουτί και πάνε στα σκουπίδια. Σου μιλάω για τη δίαιτα του στρατιώτη.

Γιατί ο κόσμος πλέον έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό πως το θέμα δεν είναι να χάσεις κιλά, αλλά πάνω απ’ όλα να είσαι υγιής και να το κάνεις με τρόπο σωστό, που δεν θα βάλει σε κίνδυνο ούτε τον οργανισμό αλλά ούτε τη ψυχολογία σου. Οι δίαιτες που υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι από κάλπικες έως και επικίνδυνες. Όπως η «δίαιτα του στρατιώτη».

Η δίαιτα του στρατιώτη δεν είναι για δοκιμή

Όχι, δεν πίνεις μέλανα ζωμό όπως οι Σπαρτιάτες κάποτε, αλλά στερείσαι, τρως λιτά κι ελάχιστα, οπότε λιμοκτονείς και μοιραία χάνεις βάρος, καταρρακώνοντας τον μεταβολισμό σου. Σε μια βδομάδα, σ’ ένα μήνα, άντε σ’ ένα τρίμηνο θα τα ‘χεις πάρει πίσω, διπλά. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι πέφτουν στην παγίδα και την επιχειρούν.

Η «δίαιτα του στρατιώτη» υποτίθεται ότι εμπνέεται από τη διατροφή των στρατιωτών. Καμία σχέση. Πρόκειται για ένα απόλυτα αυστηρό πλάνο διατροφής που εγγυάται απώλεια βάρους της τάξης των 4 κιλών μέσα σε 3 μέρες. Περισσότερα τα κιλά από τις μέρες; κόκκινο πανί. Η υγιής απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 κιλό την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Μια διατροφή χωρίς τα απαραίτητα

Στην εν λόγω διατροφή δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε συμπληρώματα, ούτε κάποια υπερτροφή. Μόνο γκρέιπφρουτ, τοστ, τόνο σε νερό, κρακεράκια και βραστά αυγά. Επιτρέπει επίσης μόνο καφέ, τυρί κότατζ, και σταφύλι. Σαν να λέμε, υποσιτισμός για γρήγορη και αμφίβολη απώλεια βάρους, χωρίς καμία διάρκεια. Ο βασικός κανόνας της παραπάνω απεργίας πείνας είναι να διατηρείς τη δίαιτα 3 μέρες, τις άλλες 4 να τρως κανονικά και φτου κι απ’ την αρχή. Κοινώς, δεν σε μαθαίνει να τρως σωστά, τρελαίνει τον «μεταβολισμό» σου, σε υποσιτίζει και σε εξωθεί να το ρίξεις στις κακές διατροφικές συνήθειες κάθε φορά που τελειώνει. Τιποτα σ’ αυτή τη δίαιτα, όπως και σε καμία άλλη εξαντλητικής φιλοσοφίας δεν μειώνει το λίπος πιο αποτελεσματικά και φυσιολογικά, απ’ ό,τι ο συνδυασμός ενός σωστού διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση.

Δεν πρόκειται για λύση ανάγκης, αλλά για μία λύση που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου.