ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα λαχανικά δεν είναι τόσο «υγιεινά» όσο νομίζεις

Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές πως πρέπει να γεμίζεις το πιάτο σου με λαχανικά για να είσαι υγιής και έχεις δίκιο. Όμως, ξέρεις τι; Δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια. Κάποια μπορεί να κρύβουν «παγίδες» αν τα τρως συχνά ή λάθος μαγειρεμένα.

Το ότι είναι «λαχανικό» δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και καλό για εσένα. Το πώς επιλέγεις, πλένεις ή μαγειρεύεις τα λαχανικά που καταναλώνεις παίζει τεράστιο ρόλο στην επίδρασή τους στον οργανισμό σου. Δες παρακάτω λοιπόν τι πρέπει να προσέχεις.

1. Πιπεριές: Χρώμα, γεύση και… φλεγμονή;

Ανήκουν στην οικογένεια των στρυχνοειδών λαχανικών (όπως η πατάτα και η μελιτζάνα) και ορισμένες έρευνες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα όπως καρδιοπάθειες ή διαβήτη.

2. Μπρόκολο: Υγιεινό με παρενέργειες

Αυτά τα λαχανικά δεν είναι τόσο «υγιεινά» όσο νομίζεις Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Το μπρόκολο έχει βιταμίνες, αλλά προκαλεί έντονο φούσκωμα σε πολλούς. Θες κάτι που βοηθά στην πέψη; Ίσως να χρειάζεται να το συνδυάσεις με πιο ελαφριές τροφές.

3. Λαχανάκια Βρυξελλών:

Όπως και το μπρόκολο, ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά. Περιέχουν ραφινόζη και θειικά, που δημιουργούν φουσκώματα και αέρια. Καλά για τις φυτικές ίνες, κακά για το socializing!

4. Κονσερβοποιημένα λαχανικά: Πιο κοντά στο αλάτι παρά στη φύση

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά έχουν υπερβολικό νάτριο και συντηρητικά. Απέφυγε τις υπερβολές και προτίμησε φρέσκα ή κατεψυγμένα χωρίς πρόσθετα.

5. Καλαμπόκι

Το αγαπημένο σου καλοκαιρινό σνακ έχει υποστεί έντονες γενετικές τροποποιήσεις, και γι’ αυτό πολλοί το βρίσκουν δύσπεπτο ή ακόμα και αλλεργιογόνο. Και μην ξεχνάς: συνήθως το συνοδεύεις με βούτυρο και αλάτι = διατροφική βόμβα.

6. Μελιτζάνα: Σφουγγάρι γεύσης και… λιπαρών

Αντικαθιστά το κρέας σε πολλές vegan συνταγές, αλλά με κόστος. Η μελιτζάνα απορροφά ό,τι της βάλεις – γεύσεις, λάδια, θερμίδες, αλάτι. Θες μελιτζάνα; Ψήστη αντί να τη τηγανίσεις.

7. Αρακάς

Όπως η πατάτα και το καλαμπόκι, ο αρακάς είναι πλούσιος σε άμυλο και ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη. Το αποτέλεσμα; Πείνα πιο γρήγορα, αυξήσεις στο σάκχαρο και πιθανή αύξηση βάρους.

8. Πατάτες: Το λαχανικό γνωστός ένοχος

Είναι πλούσιες σε κάλιο και βιταμίνη C, αλλά το καλό τους καταστρέφεται με το τηγάνισμα, το ξεφλούδισμα και το αλάτι. Οι τηγανητές πατάτες δεν είναι λαχανικό, όσο κι αν θέλουμε.

9. Σπανάκι: Υγιεινό μεν, αλλά..

Το σπανάκι θεωρείται superfood και είναι, απλά προτίμησε το βιολογικό και φρόντισε να μην το παρακάνεις στο μαγείρεμα.