ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τροφική δυσανεξία

Pexels

Όταν έχεις μια τροφική δυσανεξία, πρακτικά σημαίνει ότι το πεπτικό σου σύστημα δυσκολεύεται να αφομοιώσει (διασπάσει) μια τροφή. Κι ενώ πολλοί βιάζονται να χαρακτηρίσουν δυσανεξία, κάθε πεπτική διαταραχή που δημιουργεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μιλάμε για μια ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές και ουσίες, ή ακόμα και για τροφική αλλεργία. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά και ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν τελικά μια τροφική δυσανεξία;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τροφικής δυσανεξίας και τροφικών αλλεργιών;

Η τροφική δυσανεξία ή η τροφική ευαισθησία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την τροφική αλλεργία.

Τροφική δυσανεξία:

  • Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.
  • Εμφανίζεται όταν το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα.
  • Προκαλεί συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, τα οποία δεν είναι απειλητικά για τη ζωή.
  • Εμφανίζει συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό, καθώς η τροφή περνάει μέσα από το πεπτικό σύστημα.
  • Μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα εάν τρως μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής.

Τροφική αλλεργία:

  • Επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει μια πρωτεΐνη ή άλλο συστατικό στα τρόφιμα ως απειλή. Το ανοσοποιητικό σύστημα τότε απελευθερώνει αντισώματα (πρωτεΐνες) που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) για να καταπολεμήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή.
  • Προκαλεί αλλεργική αντίδραση, όπως κνίδωση και πρήξιμο, δύσπνοια ή συριγμό.
  • Εμφανίζει συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση, έστω και μικρής ποσότητας τροφίμου που προκαλεί αλλεργίες.
  • Μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Χωρίς θεραπεία με επινεφρίνη, αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι τροφικής δυσανεξίας;

Οι κοινές τροφικές δυσανεξίες είναι:

  • Δυσανεξία στη λακτόζη: Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό ένζυμο λακτάσης για να διασπάσουν τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η τροφική δυσανεξία είναι η πιο κοινή.
  • Δυσανεξία στην ισταμίνη: Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες που απαντώνται στη φύση σε τρόφιμα όπως το τυρί, οι ανανάδες, οι μπανάνες, το αβοκάντο και η σοκολάτα. Το κόκκινο κρασί και μερικά λευκά κρασιά έχουν επίσης ισταμίνες. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη δεν παράγουν αρκετό ένζυμο διαμινοξειδάση για να διασπάσουν αυτή τη χημική ουσία.
  • Δυσανεξία στην γλουτένη: Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι το ίδιο με την κοιλιοκάκη, έναν τύπο αυτοάνοσης νόσου. Όταν έχεις κοιλιοκάκη, η γλουτένη βλάπτει το λεπτό έντερο. Εάν έχεις μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη, το σώμα σου δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη γλουτένη.

Τι προκαλεί τροφική δυσανεξία; Συμπτώματα και αιτίες

Τα άτομα με τροφική δυσανεξία, συχνά δεν παράγουν αρκετό από ένα συγκεκριμένο ένζυμο που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα για να διασπάσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές δυσανεξίες.

Ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις μπορεί να σε κάνουν πιο επιρρεπή σε τροφικές ευαισθησίες:

  • Κοιλιοκάκη
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας τροφικής δυσανεξίας;

Τα πιο συμπτώματα μιας τροφικής δυσανεξίας είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Διάρροια
  • Αέρια και φούσκωμα
  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Στομαχικές διαταραχές

Πώς αντιμετωπίζεται ή αντιμετωπίζεται μια τροφική δυσανεξία;

Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τη διατροφή σου για να περιορίσεις ή να εξαλείψεις εντελώς τα προβληματικά τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι με τροφικές δυσανεξίες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής προκαλεί λίγα συμπτώματα, αν υπάρχουν. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αντιόξινα ή αντιδιαρροϊκά, μπορούν να βοηθήσουν.

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Μπορείς επίσης να πάρεις χάπια λακτάσης πριν καταναλώσεις γαλακτοκομικά προϊόντα ή να προσθέσεις σταγόνες λακτάσης απευθείας στο γάλα για να διασπαστεί η λακτόζη.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της τροφικής δυσανεξίας;

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D εάν κόψουν τελείως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείς να πάρεις συμπληρώματα ή να χρησιμοποιήσεις ένζυμα λακτάσης χωρίς ιατρική συνταγή για να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να έχετε στομαχικές διαταραχές.

Τα άτομα που μειώνουν τα προϊόντα με γλουτένη μπορεί να χρειαστεί να τρώνε περισσότερα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β στη διατροφή τους, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία.