ΥΓΕΙΑ

Αφασία: Τι είναι η νόσος με την οποία διαγνώσθηκε ο Bruce Willis

AP@2022/Charles Sykes

Η οικογένεια του Bruce Willis ανακοίνωσε ότι ο ηθοποιός αποσύρεται από την υποκριτική, αφού διαγνώστηκε με αφασία, μια γλωσσική διαταραχή που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί.

H ανακοίνωση της οικογένειας του Bruce Willis

Ο Bruce Willis, ο κινηματογραφικός σταρ, γνωστός μεταξύ άλλων για τους ρόλους του στα «Die Hard» και «Pulp Fiction», θα απομακρυνθεί από την καριέρα του, μετά από μια πρόσφατη διάγνωση αφασίας. Τα μέλη της οικογένειας του 67χρονου Bruce Willis δημοσίευσαν κοινή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ηθοποιού.

«Στους καταπληκτικούς υποστηρικτές του Bruce, ως οικογένεια θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί τους ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες. Ως αποτέλεσμα αυτού και με πολλή προσοχή ο Bruce απομακρύνεται από την υποκριτική που σημαίνει και σήμαινε τόσα πολλά για αυτόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Προχωράμε σε αυτό ενωμένοι», αναφέρεται στην ανάρτηση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η οικογένεια του ηθοποιού.

Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώσθηκε ο Bruce Willis

Η αφασία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την έκφραση ή την κατανόηση της γλώσσας. Η διαταραχή προέρχεται από βλάβη στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις γλωσσικές λειτουργίες. Η αφασία μπορεί να είναι καταστροφική για τους ασθενείς, διαταράσσοντας την ικανότητά τους να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή.

Όλες οι περιπτώσεις αφασίας προέρχονται από νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια που οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη είναι η νούμερο ένα αιτία. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αφασία, περιλαμβάνουν εγκεφαλικούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών χτυπημάτων στο κεφάλι, όγκοι εγκεφάλου, τραύματα από πυροβολισμό και εγκεφαλικές λοιμώξεις.

Πώς εκδηλώνεται η αφασία;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφασίας, όλοι εκ των οποίων έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς. Εκείνοι με εκφραστική αφασία μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν με πλήρεις προτάσεις ή να βρουν τις λέξεις που αναζητούν. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις λέξεις για ορισμένα αντικείμενα, κάτι που τους οδηγεί σε παύση για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνά στη μέση των προτάσεών τους.

Άλλοι ασθενείς έχουν δεκτική αφασία. Μπορεί να βιώσουν έντονη σύγχυση όταν τους μιλάνε οι άνθρωποι και μπορεί να μην παρακολουθούν τις συνομιλίες. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει δεκτική αφασία και εκφραστική αφασία, αλλά κάποιοι βιώνουν μόνο το ένα ή το άλλο.

Η σφαιρική/καθολική αφασία είναι μια κατάσταση κατά την οποία και οι τέσσερις κύριες γλωσσικές μορφές – ομιλία, κατανόηση, ανάγνωση και γραφή – είναι σοβαρά εξασθενημένες, αφήνοντας ένα άτομο ανίκανο να επικοινωνήσει.