ΣΧΕΣΕΙΣ

9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη

Unsplash

Το να ερωτεύεσαι είναι μια μαγική, φυσική διαδικασία. Επιστημονικά μιλώντας, ο εγκέφαλός μας κάθε φορά που ερωτευόμαστε, λειτουργεί ακριβώς όπως θα λειτουργούσε μπροστά σε μία κρίση, απελευθερώνοντας τις ίδιες χημικές ουσίες. Γεγονός που αν και απόλυτα φυσιολογικό, είναι επίσης μη βιώσιμο. Όταν η αρχική φλόγα του έρωτα υποχωρήσει, είτε εγκαθιστούμε σε μια σταθερή, στοργική σχέση, είτε αφήνουμε το ειδύλλιο να σβήσει. Μερικές φορές μάλιστα είναι δύσκολο να πούμε αν είμαστε καν ερωτευμένοι πια.

Το να ξε-ερωτευτείς, είναι εξίσου φυσιολογικό, όπως και το να ερωτεύεσαι. Δεν φταίει κανείς. Ο έρωτας μπορεί να εξαφανιστεί αργά, με την πάροδο του χρόνου ή ξαφνικά, μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Οι σύντροφοι μπορεί να μπερδεύουν τον έρωτα με την οικειότητα, γι’ αυτό υποθέτουν ότι ο ρομαντισμός πεθαίνει, μόλις τα πράγματα αρχίσουν να «κρυώνουν». Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι σταματούν να νιώθουν ερωτευμένοι, για πολλούς λόγους.  Αρκετές φορές μάλιστα, αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας σχέσης. Σύμβουλοι σχέσεων υποστηρίζουν, ότι όσο περισσότερο ένα ζευγάρι βρίσκεται σε σχέση, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσει μια ή δύο περιόδους, κατά τις οποίες νιώθει ότι ο έρωτας έχει ξεθωριάσει. Το αν θα αφήσεις αυτό το συναίσθημα να κυριαρχήσει ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Εάν πιστεύεις ότι ο δεν είσαι πια ερωτευμένη, μην αισθάνεσαι άσχημα. Και μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Παρακάτω θα βρεις 9 χαρακτηριστικά σημάδια, που δείχνουν ότι ίσως να μην είσαι ερωτευμένη πια.

9 σημάδια ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη Unsplash

Κρατάς κακίες στον σύντροφό σου

Το να αφήνεις τη δυσαρέσκεια να σιγοβράζει μέσα σου, χωρίς να μιλάς για την πηγή της, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι πλέον δεν είσαι ερωτευμένη. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να καταστρέψεις οποιαδήποτε σχέση. Οι κακίες, η δυσαρέσκεια και η πικρία συχνά αναπτύσσονται όταν ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι δεν εκτιμάται ή δεν υποστηρίζεται αρκετά. Αν δεν βρεις τρόπο να αντιμετωπίσεις και να επικοινωνήσεις αυτά σου τα συναισθήματα, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Νιώθεις αδιάφορα απέναντί του

Ο έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα, όπως και το μίσος. Η αδιαφορία, όμως, είναι η παντελής απουσία συναισθήματος. Εάν αισθάνεσαι εντελώς αδιάφοροι για το τι σκέφτεται, αισθάνεται, λέει ή κάνει ο σύντροφός σου, είναι πιθανό ότι το συναίσθημα έρωτα, έχει φύγει. Ως αδιαφορία μπορεί επίσης να μεταφράζεται το ότι επιλέγεις συνειδητά, να μην κάνεις ερωτήσεις στον σύντροφό σου. Εάν δεν σε νοιάζει να ακούσεις για οτιδήποτε κάνει, νιώθει ή σκέφτεται, τότε μπορεί να σημαίνει ότι δεν είσαι ερωτευμένη πια.

Δεν έχεις καμία επιθυμία να περάσετε χρόνο μαζί

Αν ζεις μαζί με τον σύντροφό σου, μπορεί να θέλεις να περάσεις χρόνο μακριά του. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά, αν δεν αντέχεις στην ιδέα να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος. Οι άνθρωποι που προτιμούν να περνούν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους με άλλους φίλους ή οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον σύντροφό τους, πιθανότατα δεν νιώθουν ερωτευμένοι. Η αναγνώριση του προβλήματος, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη. Σημαίνει απλά ότι αναγνωρίζεις ότι περνάς κάτι που θα μπορούσε να είναι φάση.

Δίνεις προτεραιότητα σε άλλες σου σχέσεις

Η ειλικρινής συναισθηματική σύνδεση και η επικοινωνία είναι θεμελιώδεις για την ύπαρξη και τη διατήρηση μιας σχέσης αγάπης. Όταν αρχίσεις να στρέφεσαι σε φίλους, συναδέλφους ή μέλη της οικογένειας, πριν εμπιστευτείς τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη μαζί του. Το να εμπιστεύεσαι κάποιον άλλο σημαίνει ότι προτιμάς να μην ανοιχτείς στον σύντροφό σου.

Κακολογείς τον σύντροφό σου σε άλλους

Δεν μιλάμε φυσικά για μικροπαράπονα που όλοι λίγο πολύ έχουμε και επιβάλλεται να εκφράζουμε. Ωστόσο, όταν τα «αστειάκια» μετατρέπονται σε «καρφιά» σχετικά με τη δυσαρέσκειά σου με τη σχέση, μεταφερόμαστε αυτόματα σε προβληματικό έδαφος. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα συζητάς απευθείας με τον σύντροφό σου και όχι με τρίτους, όσο κοντινοί ή όχι είναι. Το να μιλάς άσχημα για τον σύντροφό σου, πίσω από την πλάτη του, δείχνει μια κατεύθυνση προς το τέλος της σχέσης.

Δεν έχεις καμία επιθυμία να κάνετε σεξ

Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι γεμάτες με ζενίθ και ναδίρ. Η λίμπιντο μπορεί να επηρεαστεί από πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Ωστόσο, αν δεν έλκεσαι καθόλου σεξουαλικά από τον σύντροφό σου, δεν είναι και το καλύτερο σημάδι. Πολλά ζευγάρια επίσης, νιώθουν τόσο άνετα μεταξύ τους, που μοιάζουν περισσότερο με συγκάτοικους, παρά με ρομαντικούς συντρόφους. Η σεξουαλική φλόγα μπορεί πάντα να αναζωπυρωθεί. Αρκεί να το θες.

Δεν κάνεις σχέδια για το μέλλον που να αφορούν και τους δύο

Μια επίσης χαρακτηριστική ένδειξη του τέλους του έρωτά σου, είναι εάν δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον να σκεφτείς κάτι διασκεδαστικό ή συναρπαστικό για να κάνεις με τον σύντροφό σου, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο χρόνο. Όταν μια σχέση πηγαίνει καλά και ο ρομαντισμός είναι δυνατός, ένα ζευγάρι σχεδιάζει μαζί και μιλάει για το μέλλον.

Είσαι υπερβολικά επικριτική

Παλιά έβρισκες χαριτωμένο τον τρόπο που έτρωγε ή χασμουριόταν. Τώρα, αυτές οι ιδιοσυγκρασιακές συνήθειες μοιάζουν ενοχλητικές και πιάνεις τον εαυτό σου να τις επισημαίνει συνεχώς, εκτός από όλα τα άλλα ελαττώματα του. Όταν φτάσεις στο σημείο της σχέσης σου, όπου δυσκολεύεσαι να συμβιβαστείς ή να κατανοήσεις λίγο περισσότερο τον σύντροφό σου, μπορεί να έχει έρθει η ώρα να χωρίσεις.

Είσαι υπερβολικά αμυντική

Τέλος, εάν διαπιστώνεις ότι δεν είσαι διατεθειμένη να ακούσεις τις ανησυχίες και τα παράπονα του συντρόφου σου, είναι ακόμα μια ένδειξη ότι δεν είσαι πια ερωτευμένη. Όταν βρισκόσασταν στη δίνη της σχέσης, δεν υπήρχε τίποτα που δεν θα κάνατε για να εξασφαλίσεις ότι οι ανάγκες του ικανοποιούνταν. Το να είσαι υπερβολικά αμυντική και απορριπτική απέναντι του, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι απλά δεν σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ πια.