ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα αν καταναλώσεις υπερβολική πρωτεΐνη

Pexels

Η ενσωμάτωση αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή, μπορεί να περιορίσει την πείνα, να επιταχύνει την ανάρρωση μετά την άσκηση κλπ. Ωστόσο, ήξερες ότι η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να έχει κάποια αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό;

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι δραστήρια άτομα, θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι δημοφιλή παραδείγματα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, άλλες επιλογές αν δεν τρως κρέας περιλαμβάνουν αυγά, όσπρια και φασόλια, ξηρούς καρπούς, ακόμη και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, μπορεί να επηρεάσει το σώμα και τον οργανισμό σου, με πολύ περισσότερους τρόπους από το να σου χαρίσει απλά ενέργεια.

Πρωτεΐνες: 9 πράγματα που συμανίνουν στο σώμα από υπερβολική κατανάλωση Pexels

1. Αν καταναλώνεις πολλές πρωτεΐνες μπορεί να φαίνεσαι και να νιώθεις φουσκωμένη

Το φούσκωμα είναι ένα πολύ άβολο συναίσθημα στο στομάχι, το οποίο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως το να τρως πολύ γρήγορα, να καταναλώνεις τροφές που προκαλούν αέρια ή ακόμα και να χρησιμοποιείς καλαμάκι, στα ποτά σου. Αυτό που ίσως δεν γνώριζες, είναι ότι η διατροφή σου, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών, μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Συχνά μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, δεν περιλαμβάνει αρκετές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια (υδατάνθρακες), με αποτέλεσμα να εμφανίζεις δυσκοιλιότητα, λόγω έλλειψη φυτικών ινών.

2. Αν καταναλώνεις πολλές πρωτεΐνες μπορεί να μην πεινάς συχνά

Η πρωτεΐνη είναι εξαιρετική για την απώλεια βάρους, καθώς σε κρατάει χορτάτη για περισσότερο. Καθώς κόβεις υδατάνθρακες και λίπος και τρως περισσότερη πρωτεΐνη, η ορμόνη της πείνας μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι ορμόνες της ικανοποίησης.

3. Μπορεί να πάρεις περισσότερο λίπος στην κοιλιά

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είναι μια από τις κύριες αιτίες αύξησης του κοιλιακού λίπους. Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, περισσότερη πρωτεΐνη δεν σημαίνει μεγαλύτερους μύες, αλλά περισσότερο σωματικό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού. Εκτός κι αν προπονείσαι με βάρη και γυμνάζεσαι σταθερά, η επιπλέον πρωτεΐνη δεν θα βοηθήσει στην αύξηση των μυών.

4. Αν καταναλώνεις πολλές πρωτεΐνες η αναπνοή σου μπορεί να μυρίζει άσχημα

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν κακοσμία έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, μπορείς να το ελέγξεις. Εάν κόψεις εντελώς τους υδατάνθρακες ή συμπεριλάβεις μόνο μικρές ποσότητες στη διατροφή σου, το σώμα αναγκάζεται να παράγει καύσιμα από εναλλακτικές πηγές. Όταν συμβεί αυτό, το αποτέλεσμα είναι μια δυσάρεστη μυρωδιά στην αναπνοή.

5. Ο εγκέφαλος δεν είναι τόσο οξύς όσο συνήθως

Μια ισορροπία υδατανθράκων στη διατροφή, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Εάν δεν δίνεις στο σώμα σου αρκετούς υδατάνθρακες, ο εγκέφαλος δεν έχει αρκετά καύσιμα, με αποτέλεσμα την αδυναμία συγκέντρωσης και πιθανή εγκεφαλική ομίχλη.

6. Θα μπορούσε να καταλήξεις με βαρέα μέταλλα στην κυκλοφορία του αίματός σου

Ένα σημαντικό μέρος μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συνήθως περιλαμβάνει τη βάση μιας καθημερινής μερίδας ή δύο πρωτεΐνης σε σκόνη. Πολλές σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο, τα οποία συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική βλάβη και βλάβες οργάνων.

7. Μπορεί να βλάψεις τα νεφρά σου

Τα νεφρά, είναι ζωτικό μέρος του σώματος. Τα νεφρά επεξεργάζονται το άζωτο από τα αμινοξέα της πρωτεΐνης και επιφορτίζονται περισσότερο όταν αυξάνονται οι πρωτεΐνες στη διατροφή, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και νεφρική βλάβη.

8. Μπορεί να αρρωσταίνεις πιο συχνά

Αν η διατροφή σου βασίζεται στη συγκεκριμένες τροφές, είναι πιθανό να μην τρως άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που βοηθούν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ασθενειών.

9. Μπορεί να χάσεις μερικά κιλά γρήγορα

Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες είναι αυτό που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν τη κετογονική δίαιτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδατάνθρακες αποθηκεύουν νερό στους μυς για ενέργεια ως γλυκογόνο. Οπότε όταν κόβονται οι υδατάνθρακες, απελευθερώνεται το αποθηκευμένο γλυκογόνο και το νερό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να χάσεις βάρος.