ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

9 μικροπράγματα που λένε πολλά για την προσωπικότητά σου

iStock

Οι άνθρωποι δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι, με πολύ λεπτούς τρόπους συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών τους. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές και οι προτιμήσεις μας περιγράφουν τόσο καλά την προσωπικότητά μας, όσο επιστημονικά τεστ ψυχολογίας.

Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 9 «πράγματα δικά σου, καθημερινά», που αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα για την προσωπικότητά σου απ’ όσα νομίζεις.

9 μικροπράγματα που λένε πολλά για την προσωπικότητά σου Unsplash

Ο τρόπος που περπατάς

Οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος, υποστηρίζουν πως ο τρόπος που περπατάμε, μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητά μας. Εάν το βάρος σου είναι συνήθως προς τα εμπρός και ο βηματισμός σου είναι γρήγορος, είσαι μάλλον ένα εξαιρετικά παραγωγικό και πολύ λογικό άτομο. Εάν περπατάς με το στήθος προς τα εμπρός, τους ώμους προς τα πίσω και το κεφάλι ψηλά, έχεις μια διασκεδαστική, χαρισματική και κοινωνική προσωπικότητα. Από την άλλη, αν το περπάτημά σου είναι «ελαφρύ» και τα μάτια σου είναι κολλημένα στο πάτωμα, πιθανότατα είσαι εσωστρεφής και ευγενικός χαρακτήρας.

Η χειραψία σου

Επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η χειραψία σου, μπορεί να δώσει μια πολύ καλή εικόνα της προσωπικότητα σου στους ανθρώπους που γνωρίζεις. Οι σταθερές, δυνατές χειραψίες δείχνουν άτομα με αυτοπεποίθηση, συναισθηματικά εκφραστικά, εξωστρεφή και θετικά. Από την άλλη, μια πιο χαλαρή χειραψία μπορεί να περιγράφει άτομα πιο ντροπαλά και νευρικά.

Ο τρόπος που τυλίγεις το χαρτί υγείας

Η συζήτηση για τον «σωστό τρόπο», μαίνεται σχεδόν από την εφεύρεση του. Όμως ψυχοθεραπευτές, ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη προτίμηση σου, λέει πολλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή. Σχετική έρευνα στην οποία άντρες και γυναίκες ρωτήθηκαν για το αν τοποθετούν το χαρτί υγείας προς τα πάνω ή προς κάτω, έδειξε: Όσοι προτιμούν τη μέθοδο overhand είναι πιο κυρίαρχοι, ενώ οι underhanders τείνουν να είναι πιο υποχωρητικοί. Μάλιστα κάποιοι εξαιρετικά κυριαρχικοί τύποι, παραδέχθηκαν στην έρευνα, ακόμη και ότι άλλαξαν την κατεύθυνση του χαρτιού σε άλλα μπάνια που επισκέφτηκαν.

Τα παπούτσια που φοράς

Αν πιστεύεις ήδη ότι μπορείς να καταλάβεις πολλά για κάποιον, από τα παπούτσια που φοράει, έχει την επιστήμη στο πλευρό σου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα άτομα που φορούν άνετα παπούτσια, τείνουν να είναι σχετικά ευχάριστα. Τα μποτάκια φοριούνται γενικά από όσες είναι πιο επιθετικές προσωπικότητες. Τα άβολα παπούτσια δείχνουν πιο ήρεμους ανθρώπους, ενώ άτομα με καλά συντηρημένα παπούτσια, έχουν μια πιο αγχώδη και εξαρτώμενη προσωπικότητα.

Επαναλαμβανόμενες νευρικές κινήσεις

Τρως τα νύχια σου ή τραβάς τρίχες από το σώμα σου; Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις συνήθειες ψυχαναγκασμούς. Σχετική μελέτη, δείχνει ότι οι άνθρωποι που τραβούσαν καταναγκαστικά τα μαλλιά τους ή δάγκωναν τα νύχια τους, έτειναν προς την τελειομανία και οι πράξεις τους είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να καταπραΰνουν την πλήξη, τη νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια τους. Η επαναλαμβανόμενη αυτή συμπεριφορά, αποδεικνύεται παρηγορητική.

Η σχέση μας με τον χρόνο

Και πιο συγκεκριμένα, αν είσαι συνεπής ή σχεδόν πάντα αργείς στα ραντεβού σου. Σχετική επιστημονική μελέτη, υποδηλώνει ότι η συνέπεια, είναι μια ακριβής αξιολόγηση των θετικών χαρακτηριστικών του χαρακτήρα. Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση προσωπικότητας στο σπίτι και να έρθουν στο εργαστήριο για ένα ομαδικό πείραμα. Αναλύοντας την ώρα άφιξης των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στην ώρα τους ήταν πιο ευσυνείδητοι και ευγενικοί. Όσοι έφτασαν νωρίτερα, ήταν πιο νευρικοί και όσοι καθυστέρησαν, ήταν πιο χαλαροί.

Ο τρόπος που τρως

«Είμαστε ό,τι τρώμε». Οκ, γνωστό. Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είμαστε και ο τρόπος που τρώμε. Στην πραγματικότητα, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό μπορούν να μας πουν πολλά για την προσωπικότητά μας. Όσοι τρώνε αργά, είναι συνήθως άνθρωποι που τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο και ξέρουν πώς να εκτιμούν τη ζωή, αλλά αυτοί που τρώνε γρήγορα τείνουν να είναι φιλόδοξοι και ανυπόμονοι. Αν τρως με λαιμαργία, είσαι άνθρωπος που αναζητά συγκινήσεις και παίρνει ρίσκα, ενώ αν είσαι πιο επιλεκτική με το φαγητό, είναι πιθανό να έχεις συχνά άγχος και νευρικότητα. Τέλος, αν σου αρέσει να βάζεις διαφορετικά φαγητά στο πιάτο του, τείνεις να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες, στην καθημερινότητά σου.

Ο τρόπος που γράφεις

Η γραφολογία είναι η ανάλυση της γραφής και η σχέση της με την προσωπικότητα, και είναι επιστήμη από την εποχή του Αριστοτέλη. Οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν περισσότερα από 5.000 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας από τον τρόπο που γράφει ο καθένας μας. Οι άνθρωποι που κάνουν μεγάλα γράμματα, είναι προσανατολισμένοι στους ανθρώπους και αναζητούν την προσοχή, ενώ όσοι έχουν μικρότερο γραφικό χαρακτήρα, είναι εσωστρεφείς και συγκεντρώνονται πιο εύκολα. Μια ελαφρά κλίση προς τα δεξιά στα γράμματά σου, σημαίνει ότι είσαι φιλική και παρορμητική, ενώ η κλίση προς τα αριστερά, μαρτυρά πιο συγκρατημένη και εγωιστική προσωπικότητα. Τέλος, αν πιέζεις πολύ το στυλό σου όταν γράφεις σημαίνει ότι έχεις έντονα συναισθήματα και αντιδράς γρήγορα, ενώ το αντίθετο υποδηλώνει ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Ο τρόπος που κρατάς την τσάντα σου

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις ποια τσάντα να κρατήσεις, ωστόσο, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο τρόπος που το κάνεις λέει τελικά πολλά περισσότερα από όσα πιστεύεις για την προσωπικότητά σου; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κρατάς την τσάντα σου στην άκρη του χεριού σου, σημαίνει ότι έχεις υψηλά standards και δίνεις μεγάλη έμφαση στην κοινωνική θέση.

Φορώντας τη τσάντα σου χιαστί στο μπροστινό μέρος του σώματός σου, δείχνει ότι δίνεις προτεραιότητα στην προστασία και την προσβασιμότητα. Από την άλλη αν φοράς τη τσάντα σου χιαστί και προς την πλάτη, έχεις μια δροσερή, ήρεμη και μαζεμένη προσωπικότητα. Αν προτιμάς ένα back pack είσαι πιο ανεξάρτητη και θέλεις να φροντίζεις τόσο τον εαυτό σου, όσο και τους ανθρώπους γύρω σου. Τέλος αν συνηθίζεις να κρατάς την τσάντα σου στο χέρι, μάλλον είσαι αρκετά διεκδικητική, οργανωτική και αποτελεσματική.