ΚΑΡΚΙΝΟΣ

9 καρκινοπαθείς γυναίκες εξηγούν πώς είναι η ζωή μετά την απώλεια των μαλλιών τους

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που στο άκουσμα και μόνο της λέξης "καρκίνος" να μπορεί να μένει ατάραχος, ακόμα και αν δεν έχει τύχει ποτέ σε κάποιον δικό του ή και στον ίδιο. Και είναι λογικό, αφού η ασθένεια αυτή χτυπά αδιάκριτα, χωρίς να λογαριάζει ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση κ.ο.κ.

Για μία γυναίκα που έχει αντιμετωπίσει τον καρκίνο, υπάρχει κάτι ακόμα το οποίο χρειάστηκε να κοιτάξει κατάματα στη διάρκεια της ασθένειάς της κι αυτό δεν είναι άλλο από την απώλεια των μαλλιών της. Δεν χρειάζεται να είναι κοκέτα κάποια για να νιώθει περίεργα κοιτώντας τον καθρέφτη της, χωρίς να έχει μαλλιά.

Κι αν η ψυχολογία παίζει όντως πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας στον καρκίνο, τότε η εικόνα αυτή μετά την απώλεια των μαλλιών αναμφίβολα επηρεάζει την ήδη επιβαρυμένη ψυχοσύνθεση, τουλάχιστον μέχρι να τη συνηθίσεις.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα γι’ αυτή την εμπειρία από γυναίκες που έχουν βιώσει οι ίδιες τόσο τη ζωή με καρκίνο, όσο και τη ζωή μετά την απώλεια των μαλλιών τους από τις χημειοθεραπείες.

Εννέα περήφανες και γενναίες γυναίκες μιλούν στη Vogue για το πώς είναι να αντικρίζεις στον καθρέφτη αυτή την εικόνα, πώς το διαχειρίζεσαι και -ηθελημένα ή μη- παραδίδουν ένα μάθημα ζωής που αξίζει να παρακολουθήσεις.