9 φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι
- 2 ΜΑΙ 2025

Ο συναισθηματικός χειρισμός δεν φωνάζει. Δεν είναι κραυγαλέος, ούτε πάντα εύκολα αναγνωρίσιμος. Κρύβεται πίσω από λόγια που μοιάζουν αθώα, πίσω από εκφράσεις που μπορεί να σου φανούν οικείες. Όμως αν είσαι σε επαφή με κάποιον που τις χρησιμοποιεί συστηματικά, τότε ίσως έχεις να κάνεις με έναν εξαιρετικά ικανό χειριστικό άνθρωπο.
Ο χειρισμός δεν είναι απλώς επιρροή. Είναι κάτι πιο ύπουλο. Δεν αφορά την κατανόηση ή τη συνεργασία, αλλά την ανάγκη για έλεγχο. Και ο πιο ισχυρός τρόπος να ασκήσει κάποιος αυτόν τον έλεγχο είναι μέσω του λόγου. Αναγνώρισε τα σημάδια. Αν κάποιος κοντά σου χρησιμοποιεί συχνά τις παρακάτω 10 φράσεις, μάλλον έχεις να κάνεις με έναν χειριστικό άνθρωπο.
1) «Εσύ πάντα…»
Η γενίκευση είναι το αγαπημένο εργαλείο του χειριστικού ανθρώπου. Όταν σου λέει «Εσύ πάντα αργείς», ή «Πάντα ξεχνάς τι σου λέω», σε βάζει αμέσως σε άμυνα. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν κάνει πάντα κάτι.
Αλλά αυτός ο τρόπος ομιλίας δημιουργεί μια ψευδή πραγματικότητα και σε κάνει να νιώθεις ένοχη/ος, ακόμα κι αν δεν φταις. Είναι ένα ύπουλο παιχνίδι ενοχής.
2) «Δε με εμπιστεύεσαι;»
Ακούγεται σαν απλή ερώτηση, έτσι δεν είναι; Αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τεχνική αποπροσανατολισμού. Αν εκφράσεις ένσταση ή προβληματισμό, ο χειριστικός άνθρωπος θα πετάξει αυτή τη φράση για να σε κάνει να νιώσεις άσχημα.
Με αυτόν τον τρόπο οι χειριστικοί άνθρωποι αποφεύγουν να συζητήσουν την ουσία και σε φορτώνει με ενοχές.
3) «Μισώ το δράμα»
Έχεις ακούσει ποτέ κάποιον να το λέει, αλλά στη ζωή του να υπάρχει συνεχώς σύγκρουση και ένταση; Συνήθως, αυτοί που δηλώνουν πως αποφεύγουν το δράμα, είναι εκείνοι που το δημιουργούν.
Με αυτή τη φράση, οι χειριστικοί άνθρωποι παρουσιάζονται ως θύματα, αποφεύγουν την ευθύνη και σε κάνουν να νιώθεις άσχημα όταν προσπαθείς να θέσεις όρια.
4) «Αν με αγαπούσες πραγματικά…»
Ο συναισθηματικός εκβιασμός σε όλο του το μεγαλείο. Όταν κάποιος προσπαθεί να σε πείσει να κάνεις κάτι με αυτή τη φράση, δεν σου ζητά αγάπη. Ζητά υπακοή.
Η αληθινή αγάπη δεν απαιτεί αποδείξεις μέσω θυσιών, αλλά σεβασμό και επικοινωνία.
Φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σε ελέγξουν
5) «Κανείς δεν με καταλαβαίνει όπως εσύ»
Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, αλλά πρόσεξε. Αν το ακούς συνέχεια, ίσως χρησιμοποιείται για να σε φορτώσει με την ευθύνη της ψυχολογικής του ισορροπίας.
Σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως είσαι ο μόνος που μπορείς να «τον/την σώσεις». Αυτό χτίζει μια ανθυγιεινή εξάρτηση.
6) «Είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η»
Με αυτή τη φράση, ακυρώνει τα συναισθήματά σου. Αν νιώθεις πληγωμένη/ος, αντί να ακούσει τι έχεις να πεις, σου ρίχνει την ευθύνη για την αντίδρασή σου. Έτσι, αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να καταπνίγεις το δίκιο σου.
7) «Απλά είμαι ειλικρινής»
Η ειλικρίνεια είναι πολύτιμη. Αλλά όταν χρησιμοποιείται ως κάλυψη για σκληρότητα, τότε γίνεται όπλο. Ο χειριστικός άνθρωπος συχνά χρησιμοποιεί «ειλικρινή» σχόλια για να σε μειώσει, και μετά να αποποιηθεί ευθύνης: «εγώ απλά το είπα όπως είναι».
Φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σε ελέγξουν
8) «Δεν το εννοούσα έτσι»
Αν το ακούς συνέχεια, πρόσεξε. Πρόκειται για τρόπο αποφυγής ανάληψης ευθύνης. Αντί να αναγνωρίσει ότι σε πλήγωσε, σε κατηγορεί που «παρεξήγησες». Έτσι, σε κάνει να νιώθεις υπερβολικός/ή και εκείνος καθαρίζει με μία φράση.
9) «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Ίσως η πιο παθητικά επιθετική «συγγνώμη» που μπορείς να ακούσεις. Δεν ζητά συγχώρεση για κάτι που έκανε. Ζητά… να σταματήσεις να αισθάνεσαι! Είναι ένας τρόπος να δείξει πως το πρόβλημα είναι η δική σου αντίδραση, όχι η δική του συμπεριφορά.
Τι να θυμάσαι όταν έχεις να κάνεις με χειριστικούς ανθρώπους
Η γλώσσα δεν είναι μόνο επικοινωνία. Είναι εργαλείο επιρροής, και στα λάθος χέρια, γίνεται μέσο χειραγώγησης. Αν αναγνωρίζεις επαναλαμβανόμενα αυτές τις φράσεις σε κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός σου, σταμάτα. Πάρε απόσταση. Σκέψου καθαρά.
Δεν είσαι υποχρεωμένη/ος να απολογείσαι για τα συναισθήματά σου. Ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και τα όρια είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης.