FITNESS

8 βραδινές συνήθειες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

iStock

Η ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους στόχους σου για απώλεια βάρους.

Πολλά από τα πράγματα που μπορούν να αποτρέψουν την πρόοδό σου στην απώλεια βάρους συμβαίνουν αργά το βράδυ. Από την άλλη, η ανάπτυξη μιας σωστής νυχτερινής ρουτίνας, μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειές σου. Με την τήρηση μιας βραδινής ρουτίνας, αφήνεις λιγότερο χρόνο στον εαυτό σου να σπάσει κατά λάθος το σερί δίαιτας. Οι βραδινές συνήθειες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις βραδινές συνήθειες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται τα πράγματα ενώ κοιμάσαι και τις συνήθειες που σε βοηθούν να έχεις έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, ώστε να αισθάνεσαι γεμάτη ενέργεια και έτοιμη να αντιμετωπίσεις την επόμενη ημέρα.

Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις οκτώ μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε βράδυ για να χάσεις περισσότερο βάρος.

8 βραδινές συνήθειες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος Pexels

Πώς να συνεχίσεις να καις θερμίδες το βράδυ

«Αν θέλεις να χάσεις περισσότερα κιλά, προσπάθησε να μην τρως πολύ αργά». Πιθανότατα έχεις ακούσει αυτή τη συμβουλή στο παρελθόν και στην πραγματικότητα, είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Ανεξάρτητα από την ώρα που τρως, το σώμα σου θα πρέπει να επεξεργάζεται τις θερμίδες με τον ίδιο τρόπο. Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι που τείνουν να τρώνε αργά το βράδυ, τείνουν επίσης να τρώνε τροφές με περισσότερες θερμίδες ή μπορεί να τρώνε όχι επειδή πεινούν, αλλά επειδή βαριούνται. Αποφεύγοντας το φαγητό αργά το βράδυ πριν τον ύπνο, είναι ένας καλός τρόπος για να μην καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες που δεν χρειάζεσαι πραγματικά.

Εάν θέλεις ένα σνακ πριν τον ύπνο, φρόντισε να είναι ένα με πρωτεΐνη καζεΐνης

Σε κάθε κανόνα υπάρχει και τουλάχιστον μια εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει. Αν έχεις λοιπόν διάθεση για ένα σνακ πριν τον ύπνο, φρόντισε να περιέχει πρωτεΐνη καζεΐνης, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρωτεΐνη καζεΐνης αφομοιώνεται πιο αργά, επομένως ένα σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να δώσει στο σώμα σου πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη τη νύχτα για την αποκατάσταση και την οικοδόμηση μυών.

Κάνε γυμναστική, αλλά χρονομέτρησε σωστά

Εάν γυμνάζεσαι κοντά στην ώρα του βραδινού σου ύπνου, μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες ώρες μετά την προπόνηση. Έτσι, εάν χρονομετρήσεις σωστά την προπόνησή σου (όπως μια προπόνηση αργά το απόγευμα ή μια βραδινή βόλτα), θα συνεχίσεις να καις επιπλέον θερμίδες στην ώρα του ύπνου.

Μην πίνεις αλκοόλ πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν τον ύπνο είναι μια κακή συνήθεια για περισσότερους από έναν λόγους. Το αλκοόλ συνοδεύεται από πολλές θερμίδες, επομένως η αποφυγή του αλκοόλ, είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις τη συνολική θερμιδική πρόσληψη χαμηλότερη. Αλλά το αλκοόλ επίσης διαταράσσει τον ύπνο, οπότε αν πίνεις πολύ πριν τον ύπνο, μπορεί να μην αισθάνεσαι τόσο ξεκούραστη το πρωί.

Ρύθμισε την θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σου

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και ο ύπνος σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο, μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου προωθεί έναν υπέροχο βραδινό ύπνο. Η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίσεις την κρεβατοκάμαρά σου είναι περίπου 18° C.

Μείνε μακριά από οθόνες

Το κινητό σου τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής και η τηλεόραση, εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να χαλάσει τελείως τον κιρκάδιο ρυθμό σου, γνωστός και ως φυσικός κύκλος ύπνου/αφύπνισης. Εάν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικά πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, πιθανότατα θα δυσκολευτείς πολύ περισσότερο να αποκοιμηθείς. Περιττό να πούμε ότι το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και to binge watching δεν συγκαταλέγονται στα πλαίσια μιας χαλαρωτικής, νυχτερινής ρουτίνας.

Κράτα ένα σταθερό πρόγραμμα

Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος δεν ισχύει μόνο για την εργασία. Το ίδιο ισχύει και για την ώρα που κοιμάσαι και ξυπνάς. Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείς τον μεταβολισμό σου και να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι ξεκούραστα κάθε βράδυ.

Eνα χαλαρωτικό τελετουργικό πριν τον ύπνο

Είτε μιλάμε για ένα φλιτζάνι χαμομήλι, είτε για ένα χαλαρωτικό μπάνιο με άλατα, το να μειώσεις το στρες της μέρας, έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σου. Μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ρυθμίζεις τις ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν τους στόχους σου για απώλεια βάρους.