ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές που ενισχύουν φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου

Molly the Cat/Unsplash+

Αν αναζητάς έναν φυσικό τρόπο να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και σφριγηλό, τότε η απάντηση ίσως να βρίσκεται όχι σε ένα ακριβό συμπλήρωμα, αλλά στην κουζίνα σου. Το κολλαγόνο είναι η βασική πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό, τα μαλλιά δυνατά και τις αρθρώσεις εύκαμπτες. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή του μειώνεται – και τα σημάδια της ηλικίας κάνουν την εμφάνισή τους.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο ή που ενισχύουν τη σύνθεσή του, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να παραμείνει υγιής και νεανικός εκ των έσω. Παρακάτω θα βρεις τις 8 πιο ισχυρές τροφές που μπορείς να εντάξεις άμεσα στη διατροφή σου για φυσική ενίσχυση κολλαγόνου.

1. Κοτόπουλο– Η πρωταθλήτρια πηγή ζωικού κολλαγόνου

Το κοτόπουλο είναι από τις πιο γνωστές φυσικές πηγές κολλαγόνου, ειδικά χάρη στον συνδετικό του ιστό. Οι περισσότεροι τύποι συμπληρωμάτων κολλαγόνου προέρχονται από κόκαλα ή χόνδρους κοτόπουλου. Προτίμησε το μπούτι αντί για το στήθος, καθώς περιέχει περισσότερες δομικές πρωτεΐνες.

2. Ψάρι– Μεγάλη απορρόφηση, ακόμα μεγαλύτερη δύναμη

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο (π.χ. από το δέρμα ή τα λέπια των ψαριών) απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Αν και τα φιλέτα περιέχουν μικρότερες ποσότητες, η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και η σαρδέλα συμβάλλει στη συνολική ενίσχυση του δέρματος.

3. Ασπράδι Αυγού– Φυσική πηγή προλίνης

Τα ασπράδια αυγών περιέχουν προλίνη – ένα βασικό αμινοξύ για τη σύνθεση κολλαγόνου. Αν και δεν έχουν συνδετικό ιστό όπως το κρέας, βοηθούν έμμεσα στην παραγωγή του.

4. Εσπεριδοειδή– Η Βιταμίνη C στην πιο Φυσική της Μορφή

Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ είναι γεμάτα βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του προ-κολλαγόνου. Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός ή μερικές φέτες πορτοκαλιού καθημερινά κάνουν θαύματα.

5. Μούρα– Βιταμίνη C + Αντιοξειδωτικά

Φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα και σμέουρα όχι μόνο έχουν βιταμίνη C, αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το κολλαγόνο από την οξείδωση και τη φθορά.

6. Τροπικά φρούτα– Ο εξωτικός σύμμαχος που ενισχύει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου

8 τροφές που ενισχύουν φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Μάνγκο, ακτινίδιο, ανανάς και γκουάβα συνδυάζουν βιταμίνη C με άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, που λειτουργεί ως καταλύτης για την παραγωγή κολλαγόνου. Η γκουάβα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και υποτιμημένη.

7. Σκόρδο– Το φυσικό booster κολλαγόνου που δεν περιμένεις

Το σκόρδο περιέχει θείο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και προστασία του κολλαγόνου. Αν και πρέπει να καταναλωθεί σε σημαντικές ποσότητες για να έχει ορατά οφέλη, η συστηματική του χρήση στη μαγειρική βοηθά τον οργανισμό σου να διατηρήσει το υπάρχον κολλαγόνο.

8. Ζωμός από κόκαλα

Παρότι ο ζωμός από κόκαλα έχει γίνει δημοφιλής ως superfood για το κολλαγόνο, οι μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα των υλικών. Αν θες να δοκιμάσεις, φτιάξε δικό σου με κόκαλα καλής ποιότητας και άσε τον να σιγοβράσει για ώρες.

Η ομορφιά ξεκινά από τη διατροφή

Πριν στραφείς σε συμπληρώματα, θυμήσου ότι ο οργανισμός σου μπορεί να παράγει το δικό του κολλαγόνο, αν του δώσεις τα σωστά «δομικά υλικά». Οι τροφές που είδαμε παραπάνω δεν προσφέρουν μόνο βελτίωση στην επιδερμίδα αλλά και γενική ευεξία, καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων και υγιή μαλλιά.

Η πιο ισχυρή «αντιγήρανση» κρύβεται στο πιάτο σου. Κάνε έξυπνες διατροφικές επιλογές και δες τη διαφορά από μέσα προς τα έξω.