LIFE

8 tips για καλύτερο ύπνο

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, γράφει για αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε έναν απολαυστικό ύπνο.

Νομίζω πως είμαστε πολλοί εκείνοι που δεν κοιμόμαστε καλά το βράδυ, με αποτέλεσμα να είμαστε μονίμως κουρασμένοι, και κάποιες φορές εξουθενωμένοι ήδη από την ώρα που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Ένας καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, “θρεπτικός” για το σώμα και το μυαλό και αυστηρά απαραίτητος για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας. Συχνά πυκνά κάνουμε μερικά λαθάκια που μειώνουν την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ύπνου μας και θα ήταν καλό αν προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά.

1. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο. Παρόλο που ένα ποτάκι έχει την ικανότητα να μας χαλαρώσει, όταν το ένα γίνεται πολλά, τότε έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, αφού μειώνεται πολύ η ποιότητα του ύπνου μας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ενοχλητικές διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ όταν λέω ενοχλητικές.

2. Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε είναι η προσπάθεια να αναπληρώσουμε το χαμένο ύπνο της εβδομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μπορεί να ακούγεται λογικό, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ατασθαλίες στον ύπνο μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες και δυστυχώς ένας μαραθώνιος ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Άλλωστε αν παρατηρήσετε, όσες φορές προσπαθούμε να περάσουμε όλο το Σαββατοκύριακο από το κρεβάτι στο καναπέ και τούμπαλιν, τη Δευτέρα νιώθουμε πιο κουρασμένοι από πριν.

3. Μία καλή συνήθεια που θα πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε είναι να καθιερώσουμε μία συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνουμε για ύπνο και που θα ξυπνάμε το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα μας θα “μάθει” πότε είναι η ώρα να χαλαρώσει και πότε να ξυπνήσει. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να είμαστε “στρατιωτάκια ακούνητα κι αμίλητα”. Απλά να διατηρούμε μία ισορροπία όσο περισσότερο και όποτε μπορούμε.

4. Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε νηστικοί όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, αλλά ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να πέφτουμε για ύπνο αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Καλό θα ήταν να αφήνουμε αρκετό χρονικό διάστημα μετά το δείπνο και φυσικά να αποφεύγουμε πολύ βαριά και λιπαρά φαγητά. Άρα ούτε το γουργουρητό μας κάνει, ούτε τα αχ! βαχ! από το πολύ φαΐ.

5. Το στρώμα και το μαξιλάρι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην ξεκούραση του σώματος όσο και στην καλή ροή του ύπνου μας. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε έμφαση σε αυτά τα δύο αν θέλουμε να κοιμόμαστε καλά και σωστά και να μην ξυπνάμε πιασμένοι, με πόνους και super κακή διάθεση.

6. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν συσκευή τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο (κι εγώ σε αυτήν την πλειοψηφία ανήκω δυστυχώς). Αυτό είναι από τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουμε και που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Επίσης αρνητική επίδραση έχει και η ύπαρξη άλλων ηλεκτρονικών συσκευών σε κοντινή μας απόσταση, όπως τα ασύρματα τηλέφωνα, τα κινητά και τα tablet. Αλλά άμα μιλάς μέχρι το ξημέρωμα στο messenger με τον αγαπημένο σου μπορείς να αποχωριστείς το κινητούλι σου;

7. Η θερμοκρασία του δωματίου είναι ένας ακόμη παράγοντας που μας επηρεάζει σημαντικά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε εκνευριστικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το δωμάτιο μας να μην είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό, αλλά να έχει μία ισορροπημένη θερμοκρασία ιδανική για τις δικές μας ανάγκες κι επιλογές.

8. Ίσως μερικές χαλαρωτικές συνήθειες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσουν. Ένα ζεστό μπάνιο, μία κούπα καυτό τσάι χαλαρωτικών βοτάνων ή η παρέα ενός καλού βιβλίου είναι ικανά να χαλαρώσουν τις αισθήσεις, το μυαλό και το σώμα μας, έτσι ώστε να έρθει πιο γρήγορα αλλά και πιο γλυκά ο πολυπόθητος ύπνος.

Διάβασε επίσης στο Savoirville.gr

5 τύποι γυναικών που αρέσουν στους άνδρες

Έρωτας στα χρόνια του εγωισμού