ΥΓΕΙΑ

8 λόγοι για τους οποίους το φούσκωμα επιμένει

Έχει κόψει τα γαλακτομικά, τη γλουτένη και τη σόδα και παρόλ΄αυτά υποφέρεις ακόμα από συχνά φουσκώματα; Ψυχραιμία, δεν είσαι η μόνη. Υπάρχουν πάνω από 100 (!) λόγοι για τους οποίους το έντερό σου μπορεί να εκπέμπει σήματα SOS, που όμως δεν αφορούν στη διατροφή σου.

Από την Αθανασία Κουλέτα

Εμείς ξεχωρίσαμε τους 8 πιο συχνούς και στους παρουσιάζουμε. 

1) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ

Έχεις ακούσει την αεροφαγία; Μπορεί όχι αλλά σίγουρα την εφαρμόζεις -κι ας μην το ξέρεις- όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου για τον οποιοδήποτε λόγο ενώ τρως. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι καταπίνεις αέρα.

Ξεκίνα να τρως αργά, με το νου σου στο πιάτο σου και όχι στα notifications του facebook.

 

2) ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Όχι μόνο υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της σεροτονίνης στο έντερο και την κατάθλιψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα – αλλά φούσκωμα είναι επίσης μια κοινή παρενέργειες μεταξύ πολλών από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Δοκίμασε την ψυχανάλυση, πριν φτάσεις στην φαρμακευτική αγωγή, όπως επίσης καλό θα είναι να προσθέσεις την άσκηση στη ζωή σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, καθώς η γυμναστική αποδεδειγμένα βοηθά στην απόκτηση θετικής ενέργειας.

 

3) ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Το ότι πίνεις 8 ποτήρια νερό ημερησίως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις καλύψει και όλες σου τις ανάγκες σε ενυδάτωση. Εκτός από τον καφέ και τη σόδα, που είναι γνωστοί “καταχραστές” του νερού στον οργανισμό, περιορίζεις τα ποσοστά ενυδάτωσης όταν κάνεις χρήση αντιισταμινικών ή περνάς πολύ χρόνο σε κλιματιζόμενο χώρο.

Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε νερό, ακόμα και αν δεν διψάς, όπως επίσης κατανάλωνε τρόφιμα ιδανικά για την ενυδάτωση του οργανισμού όπως τα διάφορα smoothies.

4) ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΣ

Αν είχες αφαιρέσει την σκωληκοειδίτιδα ως παιδί, είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από φούσκωμα ως ενήλικας. Όσοι έχουν κάνει αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης συχνά πάσχουν από φουσκώματα στο έντερο, καθώς η η σκωληκοειδίτις παρέχει ένα απόθεμα καλών βακτηρίων του εντέρου.

Προσπάθησε να αποφεύγεις τα αντιβιοτικά, εκτός και αν είναι μεγάλη ανάγκη. Όχι, το σινάχι δεν είναι μεγάλη ανάγκη.

 

5) ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙΣ ΓΕΥΜΑΤΑ; ΚΑΚΩΣ

Να ένας ακόμη λόγος να μην ξεκινάς τη μέρα σου ποτέ χωρίς πρωινό. Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη “κίνηση” στο έντερο για αρκετά μεγάλα διαστήματα της ημέρας, πέφτει σε μια κάποια “αδράνεια”. Έτσι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να νιώσεις φούσκωμα την επόμενη φορά που θα φας το οτιδήποτε.

Βεβαιώσου ότι προμηθεύεις τον οργανισμό με “καύσιμα” αρκετά συχνά, ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό σνακ. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις αυτή τη συνήθεια, από το να καθιερώσεις το πρωινό γεύμα στη διατροφή σου.

 

6) ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην κυριαρχία των οιστρογόνων στις γυναίκες, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την αίσθηση φουσκώματος. Ωστόσο, οι τεχνητές ορμόνες, όπως αυτές που περιέχουν τα αντισυλληπτικά, είναι που κάνουν τη ζημιά.

Προτίμησε εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης και απόφυγε τα ξενο-οιστρογόνα, τα οποία εμπεριέχονται σε κάποια είδη κρέατος, στα πλαστικά, σε είδη καθαρισμού κλπ.

7) ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η καθιστική δουλειά είναι ένας βασικός παράγοντας πρόκλησης φουσκώματος, καθώς κάνει το έντερο να κινείται με αργούς ρυθμούς.

Επένδυσε σε έναν διάδρομο τρεξίματος ειδικά σχεδιασμένο για γραφείο ή προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα για περπάτημα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να ενεργοποιήσεις το έντερό σου.

 

8) ΑΓΧΟΣ

Το γνωρίζεις ήδη ότι το άγχος είναι επιβλαβές για διάφορους λόγους, μεταξύ των μπορείς να συμπεριλάβεις και το φούσκωμα.

Ξεκίνα διαλογισμό ώστε να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και, αν το φούσκωμα παραμένει, δοκίμασε να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας ή -γιατί όχι- να κάνεις συνεδρίες υπνοθεραπείας, ειδικής στην αντιμετώπιση για τα νοσήματα του εντέρου (ναι, υπάρχει και αυτό).