ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 υγιεινά τυριά που διεκδικούν μια θέση στο ψυγείο σου

Τα τυριά είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως αμινοξέα, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο δεν έχουν όλα, τα ίδια θρεπτικά οφέλη. Μερικά, είναι πιο υγιεινά από άλλα.

 

Τα 8 πιο υγιεινά τυριά

Το τυρί είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχει μεγάλη γκάμα γεύσεων και υφών και αποτελεί βασική τροφή για πολλούς πολιτισμούς. Μπορεί να είναι προϊόν γάλακτος αγελάδων, προβάτων, κατσικιών και βουβάλων, μεταξύ άλλων ζώων. Παρακάτω θα βρεις τα 8 πιο υγιεινά τυριά και αυτά, που μπορεί να θέλεις να αποφύγεις για μια υγιεινή διατροφή.

Το πιο υγιεινό τυρί που δεν πρέπει να λείπει από το ψυγείο σου Pexels

1. Μοτσαρέλα – Το ιταλικό υγιεινό τυρί

Η μοτσαρέλα είναι ένα μαλακό τυρί που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία. Συνήθως παρασκευάζεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα. Η μοτσαρέλα είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτό την καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή τυριού σε σύγκριση με άλλα. Περιέχει προβιοτικά αξιόπιστης πηγής, όπως τα βακτήρια Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum.

Όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη, τα συγκεκριμένα βακτήρια, είναι εξαιρετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και να μειώσουν τη χοληστερόλη.

2. Τσένταρ – Το αγγλικό υγιεινό τυρί

Το τσένταρ (cheddar) είναι ένα ημίσκληρο τυρί που προέρχεται από την Αγγλία. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Είναι υψηλότερο σε λιπαρά, θερμίδες και νάτριο σε σύγκριση με άλλα τυριά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το τσένταρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ειδικά σε πλήρη μορφή λίπους.

Μελέτες έχουν βρει ότι 5 mg βιταμίνης Κ την ημέρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καταγμάτων των οστών στις γυναίκες κατά 50% και τον κίνδυνο καρκίνου κατά 75%. Η βιταμίνη Κ είναι επίσης καλή για την υγεία της καρδιάς.

3. Ρικότα

Η ρικότα (ricotta) είναι ένα μαλακό ιταλικό τυρί, που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος στο γάλα που έχει απομείνει από την παραγωγή άλλων τυριών. Eίναι πολύ χαμηλότερη σε θερμίδες και λιπαρά από άλλα τυριά. Παρασκευάζεται από πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα.

4. Κατσικίσιο τυρί – Το παραδοσιακό υγιεινό τυρί

Το κατσικίσιο τυρί παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα. Έχει πικάντικη γεύση και απαλή υφή. Μια μερίδα 21γρ. κατσικίσιου τυριού είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά σχετικά υψηλή σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλα τυριά. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι ολιγοσακχαρίτες στο κατσικίσιο γάλα, παρέχουν στο στομάχι ωφέλιμα βακτήρια για να το βοηθήσουν να προστατεύσει τον οργανισμό από ασθένειες. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία διατηρεί τα μάτια υγιή.

5. Φέτα – Το ελληνικό υγιεινό τυρί

Η φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Αν και υψηλότερη σε αλάτι από άλλα τυριά, είναι χαμηλότερη σε θερμίδες. Η φέτα είναι ένα πολύ θρεπτικό τυρί, με 100 γρ. να παρέχουν 337 mg φωσφόρου. Ποσότητα που αντιστοιχεί στο μισό των 700 mg ημερήσιας σύστασης για ενήλικες. Ο φώσφορος και το ασβέστιο είναι και τα δύο σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών.

6. Ελβετικό τυρί – Το ελβλετικό υγιεινό τυρί

Το ελβετικό τυρί (swiss cheese) παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Φυσαλίδες αερίου, που παράγονται από βακτήρια που βοηθούν στη μετατροπή του γάλακτος σε τυρί, σχηματίζονται σε όλο το τυρί και δημιουργούν τις χαρακτηριστικές του τρύπες.

Το ελβετικό τυρί είναι ένα τυρί με λίγες θερμίδες, καθώς καταλαμβάνει μόνο το 4% των ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου. Είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο. Αποτελεί επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σημαντική για την υγεία των μυών και των οστών.

7. Μπλε τυρί

Το μπλε τυρί παρασκευάζεται από καλλιέργειες μούχλας Penicillum. Έχει έντονη γεύση και οσμή και κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι «μπλε φλέβες». Το μπλε τυρί είναι πλούσιο σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις. Είναι ωστόσο πλούσιο σε ασβέστιο, με μία μόνο φέτα να παρέχει το 11% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

8. Τυρί κότατζ

Το τυρί κότατζ είναι ένα φρέσκο ​​τυρί με ήπια γεύση και κρεμώδη υφή. Παρασκευάζεται από πηγμένο αγελαδινό γάλα. Το κότατζ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β-12. Η βιταμίνη Β-12 βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των κυττάρων του αίματος. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Β-12 μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας, η οποία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι.

 

 

Με μια ματιά

Το πιο υγιεινό τυρί που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το ψυγείο σου

Τυριά χαμηλά σε αλάτι

Τα παρακάτω τυριά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι:

 • ελβετικό τυρί
 • τυρί κότατζ
 • ρικότα

Τυριά υψηλά σε ασβέστιο:

Τα ακόλουθα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο:

 • μπλε τυρί
 • ελβετικό τυρί
 • φέτα
 • μοτσαρέλα

Τυριά υψηλά σε πρωτεΐνη

Τα ακόλουθα τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη:

 • τυρί κότατζ
 • μπλε τυρί
 • ελβετικό τυρί
 • κατσικίσιο τυρί
 • μοτσαρέλα

Για την υγεία του εντέρου:

Τα παρακάτω τυριά περιέχουν προβιοτικά:

 • μοτσαρέλα
 • τσένταρ
 • τυρί κότατζ

Δυσανεξία στη λακτόζη:

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν τυρί με λίγη ή καθόλου λακτόζη. Τα ακόλουθα τυριά περιέχουν λίγη ή καθόλου λακτόζη:

 • γκούντα
 • παρμεζάνα
 • τσένταρ
 • ελβετικό τυρί