ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 φράσεις που μαρτυρούν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

iStock

Η συναισθηματική νοημοσύνη (γνωστή και ως EQ) δεν αφορά μόνο το πώς νιώθουμε, αλλά κυρίως το πώς εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε και πώς αντιδρούμε στα συναισθήματα των άλλων. Άτομα με υψηλό EQ επιλέγουν τις λέξεις τους με προσοχή. Δεν εκτοξεύουν λόγια χωρίς φιλτράρισμα, αλλά μιλούν με ενσυναίσθηση και ακρίβεια, προωθώντας τη συνεννόηση, αντί για τη σύγκρουση.

Από την άλλη η χρήση κάποιων φράσεων αποκαλύπτει συχνά χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις, εντάσεις ή ακόμα και συναισθηματικό πόνο. Ποιες είναι αυτές οι φράσεις; Παρακάτω θα δεις 8 χαρακτηριστικά παραδείγματα που λειτουργούν σαν «καμπανάκι» για το EQ και γιατί είναι καλό να τις αποφεύγεις.

1. «Εσύ πάντα…»

Οι απόλυτες γενικεύσεις όπως «πάντα» και «ποτέ» δείχνουν έλλειψη ευελιξίας και κατανόησης. Όταν λες «πάντα κάνεις αυτό» ή «ποτέ δεν κάνεις το άλλο», αγνοείς την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Αυτές οι φράσεις δεν λύνουν προβλήματα, αλλά τα εντείνουν. Αντί να κατηγορείς απόλυτα, δοκίμασε να μιλήσεις συγκεκριμένα για τη συμπεριφορά που σε ενόχλησε.

2. «Καλά είμαι…»

Ένα απλό «καλά είμαι» χρησιμοποιείται συχνά σαν καμουφλάζ για το ακριβώς αντίθετο. Αν νιώθεις πίεση, θυμό ή λύπη, το να κρύβεσαι πίσω από μια τέτοια φράση, δείχνει αδυναμία να αναγνωρίσεις ή να εκφράσεις το πώς νιώθεις.

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν σημαίνει να δείχνεις πάντα δυνατός, αλλά να είσαι αυθεντικός. Το να πεις «νιώθω στρες» ή «δεν είμαι και στα καλύτερά μου» δείχνει θάρρος και ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστική συζήτηση.

3. «Δεν φταίω εγώ…»

Το να ρίχνεις πάντα την ευθύνη αλλού είναι ένδειξη χαμηλού EQ. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί και μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Το «δεν φταίω εγώ» είναι μια αμυντική στάση που μπλοκάρει την εξέλιξη και διαλύει την εμπιστοσύνη. Αντί γι’ αυτό, μπορείς να πεις «πώς μπορώ να το διορθώσω;» ή «τι έκανα που συνέβαλε σε αυτό;».

4. «Ηρέμησε»

Έχει κανείς ηρεμήσει ποτέ επειδή του είπαν «ηρεμήστε»; Το να πεις σε κάποιον να «ηρεμήσει» όταν είναι εκνευρισμένος δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης. Στην ουσία ακυρώνεις το πώς νιώθει και τον κάνεις να νιώθει παράλογος.

Αντί γι’ αυτό, δοκίμασε κάτι όπως: «Καταλαβαίνω ότι είσαι εκνευρισμένος/η, θες να το συζητήσουμε;» Δίνει χώρο στο άτομο να εκφραστεί χωρίς να νιώθει καταπιεσμένο.

5. «Ό,τι να ’ναι…»

Το περίφημο “whatever” είναι ίσως από τις πιο παθητικά επιθετικές απαντήσεις. Είναι απόρριψη, αδιαφορία και κλείσιμο επικοινωνίας – όλα σε μία λέξη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει την προθυμία να ακούσεις και να ανταποκριθείς, όχι να διαγράψεις τον άλλον με ένα «ό,τι να ’ναι». Αντί για αυτό, δείξε ενδιαφέρον με φράσεις όπως «σε ακούω» ή «πες μου περισσότερα».

6. «Δε με νοιάζει…»

Το «δε με νοιάζει» συχνά βγαίνει όταν νιώθουμε πιεσμένοι ή απογοητευμένοι. Αλλά μεταδίδει ψυχρότητα και απόρριψη. Μπορεί να κλείσει συζητήσεις και να πληγώσει βαθιά.

Αντί να απομακρυνθείς με το «δεν με νοιάζει», μπορείς να πεις: «Δυσκολεύομαι να το επεξεργαστώ τώρα, αλλά θέλω να το συζητήσουμε». Αυτό δείχνει συναισθηματική ωριμότητα.

7. «Ήταν απλά ένα αστείο…»

Το να προσπαθείς να καλύψεις προσβλητικό ή μειωτικό χιούμορ με το «ήταν απλά ένα αστείο» δεν είναι χιούμορ, αλλά άρνηση ευθύνης. Το πραγματικό χιούμορ δεν πληγώνει.

Άτομα με υψηλό EQ ξέρουν πότε να σταματήσουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν κάτι που είπαν προκάλεσε κακό. Αντί να αποποιείσαι, πες: «Δεν είχα σκοπό να σε πληγώσω – συγγνώμη».

8. «Ξέρω, αλλά…»

Αυτή η φράση συχνά μπλοκάρει την επικοινωνία. Αντί να δεχτείς κάτι, προσπαθείς να το ακυρώσεις. Είναι σημάδι αμυντικότητας και απροθυμίας για μάθηση. Η συναισθηματική νοημοσύνη χρειάζεται δεκτικότητα. Αντί για «ξέρω, αλλά», δοκίμασε να πεις: «Έχεις δίκιο, δεν το είχα δει έτσι». Μικρή αλλαγή, τεράστια διαφορά.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ταξίδι, όχι προορισμός

Το να αναγνωρίζεις αυτές τις φράσεις είναι το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της συναισθηματικής σου νοημοσύνης. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι ή να μη μας ξεφεύγει ποτέ κάτι. Σημασία έχει η πρόθεση, η αυτοπαρατήρηση και η σταδιακή αλλαγή.

Οι ψυχολόγοι Mayer και Salovey, που εισήγαγαν πρώτοι τον όρο “Emotional Intelligence”, τόνισαν ότι δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, καλλιεργείται.

Κάθε φορά που αντικαθιστούμε μια «εύκολη» φράση με μια πιο ουσιαστική, κάνουμε ένα βήμα προς την ωριμότητα, την ενσυναίσθηση και τις καλύτερες σχέσεις – τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές.

Θυμήσου: η συναισθηματική νοημοσύνη δεν φαίνεται μόνο στις μεγάλες στιγμές. Αναδεικνύεται καθημερινά, σε κάθε φράση, σε κάθε κουβέντα, σε κάθε ανθρώπινη σύνδεση.

Exit mobile version