ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 διάσημες δίαιτες και τα μειονεκτήματα τους

Πολλές δίαιτες κυκλοφορούν εκεί έξω και σίγουρα κάποιες έχεις σκεφτεί να ακολουθήσεις ή έχεις ήδη δοκιμάσει, χωρίς καν να πας σε διατροφολόγο. Επειδή, όμως, είμαστε ό,τι τρώμε, την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να μπαίνεις σε πλάνο δώσε λίγο προσοχή.

Όλες έχουν μειονεκτήματα και πρέπει να τα έχεις υπόψη σου, για να βεβαιωθείς ότι δεν κάνεις κακό στον εαυτό σου. Δες παρακάτω 8 από τις πιο γνωστές δίαιτες και μάθε τι σου στερούν.

Paleo

 

Τι είναι: Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε υδατάνθρακες που δεν περιλαμβάνει σιτηρά και γαλακτοκομικά.

Μειονεκτήματα: Επειδή δεν επιτρέπονται τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά, δεν γίνεται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου που συνιστάται για την καλή υγεία τον οστών. Σε αυτή τη δίαιτα επίσης, λείπει και η βιταμίνη D που φυσικά μπορεί ο οργανισμός σου να την παράγει όταν κάθεσαι πολύ στον ήλιο αλλά οκ… δεν είναι πάντα καλοκαίρι.

Atkins

Τι είναι: Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Μειονεκτήματα: Αυτό το πρόγραμμα διατροφής προβλέπει μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών και είναι δύσκολο να το ακολουθήσεις για πολύ μεγάλο διάστημα. Η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται δραστικά στην αρχική φάση. Οι ανησυχίες για αυτή τη δίαιτα έγκεινται στο ότι προβλέπει περιορισμό των τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες. Τροφών που έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, αν μειώσεις ή βγάλεις τελείως από την καθημερινότητα σου στο πλαίσιο της Atkins, θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσεις τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που έχουν να κάνουν με την πέψη ή την εντερική λειτουργία.

Low-carb

Τι είναι: Δίαιτα που επικεντρώνεται στο κρέας και τα λαχανικά (και δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, ψωμί, φρούτα, γάλα…)

Μειονεκτήματα: Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η συγκεκριμένη, μπορεί να μην είναι επαρκής σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη C ή κάλιο, ανάλογα με τις τροφές που μένουν “εκτός”.  Με λίγα λόγια, θέλει προσοχή και προετοιμασία για να εξασφαλιστούν όλα αυτά στο μενού σου.

Vegeterian

 

Τι είναι: Δίαιτα χωρίς κρέας ή ψάρι

Μειονεκτήματα: Mια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες, λίπος και να στερείται πρωτεϊνών. Εξαρτάται από τις τροφές που επιλέγεις. Αν συμπεριλάβεις στο μενού σου και γαλακτοκομικά , δε θα έχεις πρόβλημα με το ασβέστιο και την βιταμίνη D, απαραίτητα και τα δύο για γερά οστά. Επίσης, δε θα έχεις πρόβλημα με τη βιταμίνη Β12. Αν αποχωριστείς τα γαλακτοκομικά, ο οργανισμός σου θα έχει “θέμα” με τα παραπάνω.

Vegan

Tι είναι: Χορτοφαγική δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα

Μειονεκτήματα: Χρειάζεται πολλή προετοιμασία για να είναι κάθε γεύμα πλούσιο με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη 12 είναι δύσκολη να προσληφθεί σε ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο. Η βιταμίνη D περιέχεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης οπότε αν την ακολουθήσεις, θα πρέπει να λαμβάνεις κάποιο συμπλήρωμα.

Flexiterian

Τι είναι: Δίαιτα με λαχανικά που περιέχει κάθε τόσο και λίγο κρέας

Μειονεκτήματα: Πρόκειται για μια διατροφή που είναι πολύ κοντά στο να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες. Το αρνητικό της είναι στο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία του κρέατος που περιέχει. Πρέπει να δίνεται έμφαση σε κρέας που μαγειρεύεται σπίτι, θέλει χρόνο και φυσικά κοστίζει.

 

Μεσογειακή

Τι είναι: Η δική μας δίαιτα. Βασισμένη σε λαχανικά, φρούτα,  προιόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

Μειονεκτήματα: Αν και είναι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που βασίζονται στα λαχανικά, θεωρείται ως η πιο ακριβή και χρονοβόρα. Επίσης, καθώς δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο, είναι αμφίβολο πόσο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Εξαρτάται από εσένα, από τις επιλογές που θα κάνεις.

Η… τηλεοπτική

Τι είναι: Μα φυσικά η δίαιτα που διαφημίζεται στην τηλεόραση και σου στέλνει γεύματα στο σπίτι.

Μειονεκτήματα: Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτηση υγρών. Όχι καλό αν σκεφτείς ότι προσπαθείς να χάσεις βάρος. Επίσης, κοστίζει αρκετά.

*Πηγή: Τhrillist.com